Baner 600x80
Сряда, 09 Ноември 2016 11:26

Подвластни на заблудите


Child-Fussy-EatingКогато децата порастват и преминават към обща храна, родителите се опитват максимално да разнообразят тяхното меню. Иска им се да предложат всичко вкусно и полезно, което самите те са опитвали. И точно с този стремеж са свързани някои разпространени заблуди.

Само при много разнообразно меню детето ще получи необходимите му хранителни вещества
Разбира се, никой не отрича необходимостта за детето от пълноценно хранене, съдържащо всички основни полезни вещества: храната трябва да е балансирана и да предлага нужните на организма белтъчини, мазнини, въглехидрати, витамини, минерали. Затова обаче съвсем не е нужно да включвате в детското хранене всички съществуващи хранителни продукти, още повече, че някои от тях са потенциални алергени и могат да провокират реакция дори при здрави деца. Някои продукти, консумирани от възрастните, съдържат ароматизатори, консерванти, оцветители и подправки, които категорично трябва да се избягват, когато става дума за хранене на детето.
Условната полза от изобилието на ястия и продукти е в разширяването на вкусовите възприятия на малчуганите, с което всъщност не е необходимо на бързате - те имат цял един живот пред себе си, за да разширяват гастрономическите си хоризонти.
Потенциални проблеми
Дефицитът на хранителни вещества в менюто на детето води до болестни състояния, но и излишъкът им също е недопустим. При продължителна употреба на твърде богата на белтъчини храна например страдат бъбреците, повишава се нервната възбудимост и се провокират алергични реакции.
Излишъкът от мазнини и въглехидрати се отразява негативно на работата на стомашно-чревния тракт, сърдечно-съдовата система, влияе върху обмяната на веществата и ендокринната система.
Детето трябва да се запознае с всички сезонни плодове и зеленчуци
Това съвсем не е задължително. Тази група продукти е основен източник на баластни вещества (хранителни влакна, пектин), минерални соли и витамини. Разбира се, най-богати на посочените вещества са пресните сезонни продукти. Това съвсем не означава, че трябва да се предлагат в неограничено количество. Според специалистите по хранене малкото дете може да консумира около 150-200 г картофи, 200-250 г други зеленчуци под формата на гарнитура и около 200 г плодове. Прясно откъснатите плодове и зеленчуци така или иначе съдържат витамини, затова не е необходимо да предлагате цялото налично изобилие – напълно достатъчно е да му предложите от 1-2 вида зеленчуци и плодове дневно.
За да организирате правилно храненето на детето, е препоръчително да обърнете внимание на следните моменти:
Режим
Разбира се, не говорим за фиксирани до минутата часове като в детската ясла или градина, но все пак режим трябва да има. Някои деца се хранят 4 пъти дневно, други 6, но е добре да се стремите да приемат храната по едно и също време.
Самостоятелност
Психолозите считат, че периодът след навършване на една година е критичен. Това е време, в което малчуганите правят първите си стъпки в битката за самостоятелност, започват да разбират какво значи да правиш грешки. Позволете на детето да се храни само – вярно, това става не толкова бързо и чисто, както когато го прави мама, но интересът към новото занимание засилва апетита.
Вкусови предпочитания
Съобразявайте се с предпочитанията на детето. Това не означава да го храните само с това, което обича. Но ако например категорично отказва да яде броколи, не бива да го насилвате, водени от съображението за полезността на този зеленчук. Просто намерете добър заместител на броколито – карфиол или тиквички – те имат същите полезни вещества, но не са в противоречие с вкуса на детето.
Сол и захар
Разбира се, със солта в детското меню не бива да се прекалява. Същото се отнася и за сладкото – в минимални количества захар или мед (ако детето не е алергично). Можете да предлагате и подсладени каши или компот.
Начин на приготвяне
Много важно е да готвите правилно. Месото, рибата и зеленчуците е най-добре да предлагате задушени или сварени, да ги запичате или приготвяте на пара.
Разнообразие на вкусовете
Стимулирайте детето да се запознава с различните вкусове. Това е много важно, защото въздействието на вкусовите рецептори стимулира развитието на нервната система.
Любов от втори поглед
Предлагайте новите храни според правилата – постепенно и многократно. Постепенно – като при захранването – започвате с малко, стигайки до пълноценна порция. Що се отнася до многократността, учените са установили, че за да възприеме новия вкус, детето трябва да го опита 10-15 пъти.
Лоялност и демократичност
Не насилвайте детето да яде, когато няма желание за това. Ако упорито се съпротивлява, уважете избора му. Повярвайте, при следващо хранене то ще компенсира количеството. В крайна сметка и ние, възрастните, имаме моменти на спадове и възход в желанието за хранене. Разбира се, ако сте свидетели на постоянно снижаване на апетита, консултацията със специалист е неизбежна. Трябва да сте сигурни, че със здравето на детето всичко е наред.
Телевизорът и другите стимуланти
Много от младите родители прибягват до помощта на анимационните филмчета, книжките, играчките и други примамки, за да нахранят детето. Важно е да се разбере, че подобен подход е нездравословен и води само до създаване на вреден навик.
Размерът на порциите
Следете за количеството храна, което предлагате на детето. Не правете порциите по-големи от препоръчителните за възрастта, по-добре е детето да поиска допълнително, отколкото да го заставите да дояде порция, която не е по силите му.

blog comments powered by Disqus

baner 300x300px

baner 300 300

baner300x300

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини