Baner 600x80
Понеделник, 17 Октомври 2016 13:25

Страхът от тъмното


Child-Afraid-of-the-DarkСтрахът от тъмното е често срещан при децата. Затова ролята и подкрепата от страна на родителите са от изключително значение. Много е важно те да намират начини да разбират и успокояват страховете на детето. Непрекъснато и по различни начини трябва да се внушава на мъничето, че тъмнината е безопасна. Ако родителите не знаят как да се справят с подобна ситуация, те могат да използват различни стратегии, които са доказали своята безспорна ефективност в практиката.

 • Говорете с детето си за неговия страх от тъмното

Попитайте детето какво си мисли и как се чувства, когато е тъмно. Не превръщайте темата в табу с идеята, че това е период като всеки друг в детството и ще отмине с времето. От психологическа гледна точка детските страхове са явления, които трябва да се преодоляват, а не да бъдат оставени да преминат, защото тогава има опасност да не се превъзмогнат дори в по-късна възраст. Обяснете на детето, че е нормално да се страхува от тъмното, но това ще се промени, когато порасне.

 • Уважавайте страховете на детето

Не му казвайте, че се държи като бебе. След като ви сподели от какво се страхува, не му отговаряйте, че това са глупости. Това би го накарало да се чувства виновно. То може дори да се засрами и да спре да споделя с вас. Много е важно да му показвате подкрепата си. Общуването на тази тема е част от цялостното ви общуване с детето. Ако му покажете, че може да ви се довери сега, то ще разбере, че може да го прави винаги. Не пропускайте случай да му напомните, че се плаши от много неща сега и това е нормално, защото е дете, но това ще се промени към по-добро с порастването. Попитайте го от какво се страхува и как бихте могли да му помогнете.

 • Създайте комфорт на детето, за да се чувства в безопасност

Страхът от тъмното е първичен, инстинктивен страх. Той е съвсем нормална част от развитието на личността. Днес много от децата спят в отделна стая. Съвременната педагогика дори изисква от родителите да отделят детето и да го научат да спи само от възможно най-ранна възраст. Но трябва да се отчете фактът, че тази практика изисква време, особено за мъничето, да проумее какво се изисква от него. В този период родителите трябва да бъдат особено търпеливи и толерантни. Те трябва да покажат цялата си любов към него, да го предразположат и да го подкрепят. Целта е детето да се чувства в безопасност със своите родители.

 •  Демонстрирайте увереност

Покажете на детето, че сте сигурни в неговата безопасност. Бъдете спокойни и посрещнете нуждите му. Преодолейте желанието си да го обгрижвате прекалено. Ако проявявате безпокойство, то също ще започне да се тревожи за своята безопасност и ще стане неуверено. Изиграйте добре ролята си и му кажете, че тук у дома всички сте защитени, дори и да е спрял тока.

 • Избягвайте увеличаването на страховете

Ако детето се страхува от чудовища, които се крият под леглото му или някъде другаде у дома, не започвайте да участвате в неговата игра. Децата имат някои т.нар. въображаеми страхове, за които вярват, че са истински. Под 5-годишна възраст те трудно правят разлика между реалност и фантазия. Възможно е да направите грешка по невнимание, като разкажете на детето някоя интересна, но страшна история. Винаги бъдете съзнателни и логични по отношение на страховете му.

 • Помогнете на детето да се справи

Използвайте нощна лампа. Намерете подходящ начин да осветите стаята на детето през нощта. Използвайте светлина, която няма да му пречи да спи, но ще го накара да се чувства по-спокойно. Нощната лампа осигурява и безопасен път на детето, ако по някаква причина иска да стане през нощта, например за да използва тоалетна или да пие вода. Светлината ще го предпази от страха да излезе само в тъмното. Можете да използвате светлината от коридора, като оставяте вратата на стаята на детето леко открехната. Това осигурява едно съвсем деликатно осветяване на стаята. Освен това чрез открехнатата врата давате повод на детето да се чувства по-малко изолирано и отделено от вас.

 • Осигурете на детето компания

Детето може да се чувства по-сигурно, ако държи в ръката си любим предмет или играчка. Ако предвиждате да преспи с играчката, трябва да бъдете внимателни към нейното качество (да е мека, без остри ръбове, без копчета, без въженца). Обикновено едно малко плюшено животинче върши отлична работа. Нямайте тревоги за това, че детето ще привикне към подобна практика. Малчуганите винаги преодоляват тази си зависимост – някои по-рано, други по-късно. Но по-добре пораснало дете, което спи с плюшена играчка, отколкото пораснало дете, което се страхува от тъмното.

 • Внимавайте с телевизора

На първо място не разрешавайте на детето да гледа телевизия непосредствено преди лягане. Тя превъзбужда и прави и без това нелеката ви задача много по-трудна. Ако детето е свикнало да гледа телевизия и се бунтува срещу вашето решение, оставете го да си поплаче. По-добре дете, което си поплаква за телевизора, но после заспива спокойно, отколкото дете, което плаче от страх, не иска да заспива и цяла нощ спи неспокойно. Възможно е неволно да му разрешите да изгледа нещо страшно – филм или предаване, които на вас са се сторили безобидни. Или - вие гледате филм на ужасите, а то е при вас, но сте решили, че е много малко и още нищо не разбира. Не правете тази грешка. Избягвайте дори новините в присъствието на детето. Телевизорът у дома трябва да се изключи поне 1-2 часа преди лягане, за да не е причина за появата на разстройства в съня на детето.

 • Прекарайте време с детето си в тъмното

След като изключите светлината, останете с детето в стаята. Нека очите му да свикнат с тъмнината. Да разгледа очертанията на стаята и мебелите в нея в тъмното. Поговорете си за нещо неангажиращо. Нека детето види, че да се стои на тъмно, може да бъде забавно и отпускащо. Поиграйте с него в тъмното. Направете го сякаш да се случва нещо хубаво в тъмното е нормално. Направете театър на сенките. Откривайте предмети в стаята, които по някакъв начин са успокояващи за детето и го радват. Налепете светещи звезди (или други форми) по тавана, по стените и по шкафовете. На някои от децата това ще им се стори приключенско – все едно са изследователи и спят под открито небе.

 • Нека времето за лягане да не е задължение, а време за почивка

Направете детската стая на детето уютна и отпускаща. Може да използвате душ преди лягане или чаша топла напитка. Прочетете му тихичко любима приказка. Използвайте чаршафи и завивки с любими герои, които са нежни на допир. Изберете подходяща нощничка, която е удобна и приятна за детето и не го запотява. Ако харесва, изпейте му тихичко любима песничка. Постойте с него няколко минути. Целунете го. Гушнете го. Накарайте го да се почувства обичано.

 • Направете лягането приключение

Използвайте креативното си мислене и направете елементите в ритуала около лягането атрактивни: миенето на зъби, подреждането на играчките, изборът на книжка за четене. Без да прекалявате, за да не се превъзбуди детето, направете всичко това под формата на игра, а не на задължение. Много е важно да знаете, че рутината изключително много улеснява детето във всяко едно отношение. Това важи и за неговите страхове. Ако детето е наясно кое след кое следва, ще бъде по-спокойно и ще заспи по-бързо. Ако сменяте дневния ред непрекъснато, както преди лягане детето вече е изморено, то ще се изнервя допълнително и ще заспива по-трудно.

 • Правете си домашно кино и партита на тъмно

Това е един действително доказал на практика своята ефективност метод. Когато навън вече е тъмно (особено през зимните месеци), но все още не е време за лягане, угасете светлината, запалете свещ и пуснете на детето любимо детско филмче. Свещта не е задължителна, тя е по-скоро като атракция. Светлината от телевизора или компютъра е напълно достатъчна. Направете на детето пуканки и сок, за да се почувства съвсем като на кино. Това е един естествен начин за привикване към тъмнината и нейното възприемане като нещо дори приятно. Ако изключите телевизора, се получава още по-добре. Това невероятно много повишава комуникацията с детето. Когато вниманието му не е съсредоточено в екрана, детето е ваш 100%-ов събеседник. Можете да си направите семеен график за подобни събития и да ги реализирате поне веднъж седмично.

 • Задължително е да комуникирате с детето

Трябва да знаете от какво се страхува и защо. В противен случай няма да знаете как да му помогнете и е много вероятно да се провалите в това начинание. Не е изключено да се наложи да потърсите съвет от специалист. Ключът е в това да разберете какво плаши детето ви и да го научите как да се справи със страховете си.

 • Все пак не прекалявайте

С напредването на възрастта на детето намалете предложенията си към него да спи при вас всеки път, когато се страхува. Бъдете по целенасочени, за да го приучите да спи в отделна стая и най-вече отделно от вас. Ако детето търси вашата помощ, не му я отказвайте. Но не му правете мечешки услуги. Няма предписание за това кога детето трябва да се отдели в самостоятелна стая, както и кога да започне да спи без нощна лампа. Родители, сигурно чувате много съвети и упреци от ваши близки, други родители или от роднини. Възможни са спорове дори между двамата родители. Няма универсален отговор на този въпрос или отговор, който да важи за абсолютно всички деца в абсолютно всички ситуации. Всяко дете е различно. То е индивидуалност и това винаги трябва да се има предвид.
Много родители полагат страхотни усилия да приучат детето към спане в отделна стая още от най-ранна възраст, дори от раждането. Това е голямо неудобство най-вече за майката, защото ако детето не е до нея, тя трябва да става и да отива до стаята му при всяко негово изплакване. Независимо от положените усилия обаче, детето пораства и започва да се страхува от тъмното, което е нормално, защото страхът от тъмното се появява в по-горна от бебешката възраст. Тогава всички усилия на майката стават излишни, защото детето вече се нуждае от един съвсем друг тип грижи, което може дори да включи спане при родителите. Или детето пораства, вече може да се придвижва само, слиза от кошарата, може да си отваря вратата и идва при вас, но не заради нещо друго, а защото го може. По отношение на нощната лампа мненията също са изключително противоречиви. Там може да се поспори дори и за философския въпрос за яйцето или кокошката: някои майки включват лампа в стаята на детето още от неговото раждане за свое лично удобство, затова има мнения, че тогава бебето свиква да спи на светло и след това не може да се отучи. Други майки споделят, че бебето изобщо не се е страхувало от тъмното и е спяло само и без светлина например до 3-годишна възраст. След това то внезапно развива фобия от тъмното и вече не може да спи само и на тъмно.
Независимо от мнението на околните, винаги поставяйте детето на първо място. Не го превъзпитавайте по отношение на неговите страхове – те трябва да се преодолеят и то по възможно най-безболезнения начин, за да не останат травма в бъдеще. Вече има толкова много опции за нощно осветяване на стаята, че тяхната употреба дори е приятна. Има теория, свързана с химичните процеси в мозъка, според която спането на светло е вредно за него. Знайте, че да оставите детето да се страхува, защото смятате, че трябва да се научи на самостоятелност, е с пъти по-вредно за неговото цялостно развитие. Ще дойде момент, в който то не само ще изгаси лампата, но и ще иска да има самостоятелна стая. Подгответе го за този момент.

Мария Дишкова, социален педагог

Последна редакция Понеделник, 17 Октомври 2016 13:45
blog comments powered by Disqus

3

baner 300x300px

baner 300 300

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини