Baner 600x80
Сряда, 14 Септември 2016 14:32

Аз не се страхувам от детската градина!children-20clipart-Kije55aXT copy

Но защо мама се тревожи?!

Ако се вълнувате от постъпването на детето в яслена или в 1-ва група в детската градина, на първо място – поздравления! Това означава, че сте изминали нелекия път от кандидатстването в съответната институция до записването на детето в нея. Наред с поздравленията, добре дошли в Клуба на разтревожените майки!

Наскоро проведено анкетно проучване показва, че най-голям процент от жените очакват да имат проблеми с адаптацията на детето в първа група и впоследствие наистина имат. Много по-малък е броят на майките, които нямат такива тревоги и децата им действително се приспособяват по-лесно. Не са малко и родителите, които изцяло се отказват от постъпването на детето в подобно заведение, защото не могат да си представят да му го причинят или са наплашени от разказите на други напатили се родители. Много от тях предпочитат различни алтернативи, например частни занимални и детски градини, гледачки, родителски кооперативи. Не бива да се забравя обаче, че колкото и да се отлага този момент, той ще настъпи отново, когато детето постъпва в 1-ви клас, а и предучилищната група вече е задължителна.

Адаптацията – естествен процес
Независимо от тревогите на майката проблемът с адаптацията всъщност изобщо не е проблем. Тя е естествен процес. Това е задължителен период, през който преминава абсолютно всеки човек, но в различни етапи от живота си. От психологическа гледна точка тези периоди са кризи, които трябва да се преодолеят, всяка от които на съответната възраст. Това не само подпомага нормалното развитие на детето, но и е задължително за неговото цялостно израстване като пълноценна личност. Следователно адаптацията е проблем за възрастните, а за детето това е само тежък период, през който трябва да премине. Нашата задача в случая е да му помогнем, а не да задълбочаваме проблема, като твърдим непрекъснато, че има такъв, защото детето се адаптира трудно. В случая за чия адаптация всъщност говорим: за тази на детето или за нашата? Нека да сме честни пред себе си и пред детето и да не го товарим излишно с нашите тревоги. Защото то иска да се приспособи и да продължи напред. Защото на него утре му предстои адаптацията към следваща промяна, например започване на училище, постъпване в университет, заминаване в чужбина, ново работно място, създаване на семейство. Всяка от тези промени ще дойде с времето си. Но всеки следващ период на свикване с нови обстоятелства ще бъде все по-кратък, по-лек и ще изисква все по-малко намеса от страна на родителите. Затова нека в тази първа сериозна житейска стъпка да помогнем на детето да преодолее трудностите, като върви напред, а не да го връщаме назад с погрешни думи и действия.

Голяма грешка е да обсъждате проблема с други възрастни пред детето.
Случва се изключително често и родителите изобщо не се съобразяват с присъствието на детето в разговора. За съжаление това засяга не само проблема с адаптацията, но и всички ситуации, които карат майката да се оплаква. Така детето много често става свидетел на разговори с различни хора за неговите лични затруднения в конкретни аспекти. Това го обърква по две основни причини: първо, защото се излагат на показ факти, които то може би не желае да споделя с други хора освен с мама; и второ, защото чува, че има някакво изпитание, и без да е разбирало досега, че има проблем с детската градина, вече започва да мисли именно по този начин. Ако наистина имате нужда да поговорите с някого или да потърсите съвет, направете го, но внимавайте да не е в присъствието на детето. Особено „вредни" в такъв момент са повечето баби и дядовци, които сякаш нарочно започват да говорят само за това, да се „вайкат" и да разпитват детето неособено тактично за неговото пребиваване там („Много ли е лоша госпожата?", „Още ли дават онези ужасни кремчета за десерт?"; „Сигурно ви държат жадни, за да не се напикавате!"). Ако ви е възможно, за определен период от време избягвайте тези контакти, за да предпазите детето от излишни сътресения и разговори, които не са му приятни. Не забравяйте, че 3-годишното дете е с необременено съзнание и е оптимист, следователно не разсъждава като възрастния човек. Това, което за нас е проблем, за него все още не е. Не се тревожете, ще имате достатъчно време да му помогнете да развие критично мислене. Идеята тук е да оставим детството да си свърши работата и да помогне на детето да пробяга по-леко през този период, без тежестта на песимизма и излъганите очаквания. Това ще бъде добре за всички участници в ситуацията, затова е желателно да се има предвид.

Възпитавайте навици за самостоятелност
За да подпомогнете детето допълнително, направете по-плавен прехода между пълната ваканция и чисто новия дневен режим, който предстои. Можете да започнете постепенно да изграждате някои навици за самостоятелност – обличане, миене на ръцете преди и след хранене, избърсване на дупето, ходенето до тоалетна, което е задължително условие за първа група. Самостоятелността е свобода. Не се притеснявайте от това, а по-скоро обяснете на детето каква привилегия е да се справя само. На него му харесва – дайте му възможност да го разбере. Ранното ставане също може да се окаже проблем, особено ако детето е свикнало да ляга късно и да си поспива повече сутрин. Има много голяма разлика между събудено насила дете и дете, което се събудило само и се е наспало. Към края на лятото започнете да съкращавате вечерните разходки, което няма да е особено трудно заради скъсяващия се ден. Лягайте по-рано, за да се наспивате по-добре и съответно да се събуждате в час, който да позволява спокойна обстановка за сутрешния тоалет. Сигурно ви звучи толкова трудно, че е близко до невъзможното, но щом успеете да го постигнете, цялата ви задача ще се улесни многократно. Наистина за всички е по-добре сутрин да излезете от дома в добро настроение.

Избягвайте сутрешните конфликти
Много по-лесно е да заведете едно усмихнато дете на детската градина. Дайте му възможност само да си приготви раницата. Позволете му да си вземе любима играчка, ако госпожите разрешават, без да се притеснявате, че може да я изгуби или забрави в детската градина. Няма нищо по-значимо от спокойствието на вашето дете, дори ако то зависи от някаква вещ или начина на обличане. Притеснява ви, че детето проявява характер и желае да се облече по конкретен начин за детската градина. Ако не е фатално и няма риск за здравето на детето, например чорапогащи през лятото или къса рокля през зимата, не настоявайте за промяна на желанието му. Какво като се е облякло в цветове, които не си подхождат. Важното е да се чувства комфортно, да е в чисти и изгладени дрехи. Подходящите съчетания и вкуса ще се появят с времето. Създайте си някакъв лично ваш ритуал. Например прочитане на любимата книжка или няколко минути отдаване на любимата игра, но само при условие, че след това тръгвате за детската градина. Не използвайте телевизора или таблета за успокоение. Това повече ще ви възпрепятства, отколкото ще помогне. Детето по принцип се откъсва трудно от този тип занимания, затова е почти сигурно, че ще се разстрои, вместо да ви съдейства и да започне да се оправя за градина веднага след като свърши любимото му филмче. Така ще се разстроите и вие, а последното, което е необходимо в подобна ситуация, е една изнервена майка.

Ако имате възможност, се уговаряйте с други майки и тръгвайте заедно за детската градина.
Това е затруднение от битова гледна точка, защото почти никоя майка не знае точния час, в който ще успее да се справи със сутрешните задължения и ще прекрачи прага навън. Но детето може би ще се чувства добре в компанията на свой връстник по пътя към градината. Никога не лъжете детето, че отивате на друго място. Тази тактика може да има ефект за няколко дни, но няма да ви се отблагодари в бъдеще. Детето ще запомни, че сте го излъгали.
Ако имате нужда да се тревожите, оставете това за боледуването, което за съжаление не може да се избегне.
Това е всъщност реалният проблем не само заради количеството лекарства, които ще се наложи да изпие вашето дете, но и защото действително затруднява адаптацията му. Формулата „5 дни на градина, после 10 у дома" много обърква детето. Не спирайте да му говорите за градината, докато се лекувате у дома. Кажете му, че се чудите какво ли правят госпожите без него и колко ли много липсва на приятелите си. Направете така, че да не възприема домашното лечение като ваканция, за да не започне да симулира.
Разговаряйте с госпожите и персонала в детската градина за всичко, което ви интересува, но без да прекалявате, разбира се.
Покажете им, че имате доверие в техния професионализъм. Все пак вашето дете прекарва в детската градина почти пълен работен ден. Няма да се получи, ако водите студена война с госпожите. Разговаряйте с тях пред детето, защото по този начин и то ще разбере, че им се доверявате. Така ще им се довери и то.
Повдигнете въпросите, които ви вълнуват още на първата родителска среща. Разберете какви са изискванията, какво може и какво не може. Апелирайте за разбиране с другите родители относно боледуването на децата. Създайте своеобразен етичен код, който да не позволява на майки да пускат болни деца на градина, за да не се заразяват едно друго.
Започнете да се запознавате с майките на другите деца в групата и събирайте децата в свободното време.
В първа група те още са малки, но вече са способни да се сдружават, да проявяват симпатии към връстниците си, както и да търсят компанията на деца, които са им приятни. Не бързайте да си тръгнете след градината. Оставете детето да си поиграе с приятелчетата от неговата група в двора на детската градина.

Разкажете на детето вашите спомени от детската градина.
Разбира се, ако имате някои негативни такива, му ги спестете. Сигурно помните първата си госпожа, а може би и пазите някои приятелства от този период. Дайте пример!
Ако наистина детето има затруднения в адаптацията и сте сигурни, че не може да ги преодолее, вземете сериозни мерки.
Може да го преместите в друга група или в друга детска градина - особено ако имате съмнения, че не може да свикне с конкретна госпожа или дете в групата. Спрете го за по-дълъг период от време, например няколко месеца, и опитайте пак. В краен случай, можете да пропуснете тази учебна година и да пробвате отново следващата. Има разлика между психологическата криза, която трябва да преодолее детето от раздялата си с майката, и реалната травма, получена от тази раздяла или от други допълнителни фактори (прекалено строги учителки, неприятелска атмосфера в групата). Ако се съмнявате в състоянието на детето си, винаги можете да се консултирате с психолог, който да ви посъветва за това как да реагирате възможно най-адекватно. На пазара вече се предлагат и хомеопатични средства за по-лесно преодоляване на трудни моменти от страна на децата. Консултирайте се със специалист и изпробвайте действието им, ако смятате, че е необходимо.

Най-голямата тайна е в споделянето.
Педагогически доказан факт е, че вие никога няма да разберете как се държи детето във ваше отсъствие, нито как се държат околните с него, когато не сте наоколо. Единственият ви шанс е в разговорите, които провеждате с него. Бъдете търпеливи. Като всичко останало в детското развитие, това е само един период, който ще отмине, но за това е нужно да сте толерантни. Сигурно бързате за работа и ви е много трудно да се справяте със сутрешните кризи на детето. Това не е повод да му крещите и да го заплашвате, че ако не спре да реве, ще бъде наказано по някакъв начин. Възможно е да започне да се напикава нощно време, да има неспокоен сън. Бъдете до него и му дайте възможност да повярва, че може да ви се довери и да разчита на вас. Припомнете си как се чувствате, когато започвате нова работа. Нима не се нуждаете от подкрепа и внимание, въпреки че вече сте пораснали? Във всяка ситуация се поставяйте на мястото на детето. Не забравяйте разликата във между неговата и вашата възраст. Разберете, че децата обичат да ходят на детска градина. Спрете да се тревожите и дайте възможност на детето да порасне, за да ви радва и да ви накара да се гордеете с него!

Мария Дишкова, социален педагог

Последна редакция Сряда, 14 Септември 2016 14:44
blog comments powered by Disqus

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини