Baner 600x80
Сряда, 14 Септември 2016 13:46

Код Детска градина


bigstock-Group-of-kids-playing-with-con-12140777-c-r

„Детска градина" наистина е кодовата дума на септември. Каквото и да сте направили и мислили, за да се подготвите, изненади ще има. Важно е да приемете този момент от живота на хлапето си хладнокръвно, без емоционални изблици. Тръгването на детска градина е най-нормалното нещо, което може да му се случи. В това ще ви убедят и майките, които помолихме да споделят опита си с вас.


Малки трикове за лесна адаптация
Няколко предложения, които ще помогнат и на вас, и на детето ви да преминете спокойно периода на приспособяване.
Първият и най-важен момент е да не спирате да уверявате детето си, колко много го обичате. Оставянето в детската градина отключва базовия страх у всяко дете: „Да не бъда изоставено!" Неизвестността плаши децата. Поговорете с детето си и му разкажете с конкретни примери, докато то е на детска градина, какво ще правите вие. Бъдете конкретни в разказа и използвайте познати за детето примери от общото ви ежедневие.
Известно време преди постъпване в детската градина уеднаквете дневния режим на детето си с този, който ще има в детското заведение. Така чисто физически то ще се чувства по-комфортно, когато реално трябва да тръгне на градина. След тръгването на градина не променяйте този режим дори и в почивните дни.
Подгответе го с разкази за това какво се случва в градината - за интересните играчки и забавления, за забавните приятелчета, с които ще се запознае, за прекрасните неща, които ще научи. Избягвайте думата „нов" в разказа си. Новото и неизвестното плаши децата.
Направете си разходка до детската градина. Помолете за съдействие персонала и разгледайте площадката, на която ще играе групата, покажете на детето коя ще бъде неговата стая, ако е възможно, запознайте го с бъдещите му учители. Така то ще знае къде отива.
Покажете на детето си, че сте горди от това, че то вече е голямо и ходи на детска градина. Сутрин тръгвайте с усмивка и хванати за ръка - „като големи хора", а не носете детето си на ръце „като бебе". Ако детето ви сутрин трудно се разсънва, постепенно изместете по-рано вечерния час за лягане.
Препоръчително е детето да се води на детска градина, поне в началото, от родителя, с когото раздялата е по-малко драматична. Измислете си ритуал за довиждане, след който напуснете детската градина и не удължавайте излишно сбогуването.
Обърнете се за помощ към приказките и игрите. Измислете си своя приказка, например за „малкото мишле", което тръгва на детска градина за мишлета. После може да разиграете с детето приказката с любимите играчки.
Бъдете уверени в професионализма на учителките и в умението им да се справят в различни ситуации. Ако имате някакви притеснения, поискайте индивидуална среща с възпитателя и заедно намерете решение.
Постарайте се у дома детето да се прибира в спокойна и безконфликтна обстановка. Новият ред води до напрежение на нервната му система, която после трябва да се разтовари в познатата домашна обстановка.
Ако детето има по-голямо братче, сестриче или приятел, помолете да разкаже на вашия малчуган за своите весели истории от детската градина и за първите си дни в нея.

Какво да сложите в раничката:
- пантофки - удобни и лесни за обуване;
- резервни дрехи за преобличане (от бельо до горни дрешки);
- пижамка;
- шише с вода (ако има изискване от детската градина);
- любимата играчка на детето.

Това, което не бива да правите в никакъв случай:
Не наказвайте и не се сърдете на детето за това, че плаче при утринната раздяла. То има право да изрази емоциите си! Строгото напомняне: „Но ти обеща да не плачеш!", е абсолютно неефективно. Децата на тази възраст още не умеят „да държат на думата си". По-добре още веднъж кажете, че много го обичате и задължително ще дойдете да го вземете.
Не си позволявайте да иронизирате детските сълзи или да се подигравате на тревогите на детето.
Не плашете детето с детската градина. Място, с което те плашат, няма как да ти стане любимо и безопасно.
Не се изказвайте негативно за персонала на детската градина. Така формирате у детето представа, че това е неприятно място и там е обградено от лоши хора.

Проблеми с храненето
Какви могат да са причините и как да се преодолеят:
Детето яде бавно
Работете упорито по създаването на навици за самостоятелно хранене. Сядайте до детето и се хранете - без да прекъсвате, за да му помагате. Не му се карайте, че е изцапало, нека се старае и да се научи да ползва приборите си.
Детето яде избирателно
Този проблем изисква предварителна подготовка. Месеци преди да тръгне на детска градина, вашият малчуган трябва да опита вкуса на най-популярните храни, предлагани в детското заведение. Поинтересувайте се от ваши познати, чиито деца вече са в по-горни групи, какво се сервира в градината. Започнете да приготвяте вкъщи тези ястия, за да има време детето да свикне с тях.
Детето е хранено насила
Не е изключено да възникне подобен проблем. Някои възпитателки са по-настоятелни в желанието си чинията да бъда опразнена. Това обикновено води до загуба на апетит. Може внимателно да разпитате детето, да му предложите да „нахрани" любимата си играчка – това ще ви помогне да стигнете до истината. Поговорете с възпитателките насаме и ги помолете да не настояват, ако детето отказва да си изяде всичко. Ако нямате успех – сменете групата. Има неща, с които не трябва да правите компромиси.
Проблеми със съня
Детето не може да спи „в компания" и пречи на останалите. Възможни причини:
Мама не изпълнява обещанието си
Колкото и да ви се струва странно, това е една от най-честите причини за детското безсъние в градината. Казали сте на плачещото дете сутринта, че скоро ще го вземете, и то наистина се надява да го направите. До степен дори да се страхува да заспи, защото може да се откажете.
Детето се буди късно сутрин
Дете, което става късно и редовно идва след закуска в групата си, трудно ще може да бъде сложено да спи няколко часа, след като се е събудило. Задачата ви е да спазвате здравословния му режим на сън. То трябва да си ляга не по-късно от 8 вечерта и да става в 7 сутринта (времето варира според изискванията на конкретната градина). Така към обяд вече ще е достатъчно изморено, за да заспи при първа възможност.
Детето не може да заспи от страх и тревога
Непознатата обстановка може да тревожи мъничето, а страхът му пречи да се успокои, за да заспи. Понякога страхът са засилва, ако възпитателите го накажат да стои в спалното помещение. Не се карайте и не наказвайте детето преди сън. Помолете госпожите да разрешат да донесете любимото спално бельо и възглавничка на детето. Нека спи с предпочитаните от него пижами и с любимата си играчка. Колкото повече неща са му близки и познати, толкова по-малко причини за тревога ще има.
Детето просто не спи през деня
Не го прави и когато е вкъщи. Да признаем – има такива деца. Просто поговорете с госпожите и помолете, след като другите деца заспят, да му позволят да поиграе тихо в друга стая.
Няколко думи към родителите
Когато говорим за детската адаптация към детската градина, „зад кадър" остават родителите, които попадат в не по-малко стресова ситуация. Те също остро се нуждаят от помощ, но много рядко я получават. Майките и татковците не разбират какво се случва с тях и се опитват да игнорират своите емоции.
За да бъдете полезни за себе си:
Бъдете уверени, че посещението на детска градина е действително нужно за адекватното развитие на вашето дете.
Знайте, че в края на краищата детето не е чак толкова „слабо и беззащитно" създание. Адаптационната му система е достатъчно силна, за да издържи на такова „изпитание", дори и сълзите да текат като река.
Възползвайте се от помощта на психолог, за да преодолеете своите вълнения и да се уверите, че с детето ви не се случва нищо необичайно.
Около вас другите родители преживяват същите чувства. Споделете помежду си „ноу-хау" за справяне в конкретната ситуация.
И най-важното: не преставайте да повтаряте на децата си колко много ги обичате и че никога няма да ги изоставите. Бъдете убедени, че са на правилното място с правилните хора.Последна редакция Сряда, 14 Септември 2016 14:31
blog comments powered by Disqus

miniland

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини