Baner 600x80
Сряда, 17 Август 2016 13:17

Сензорният профил на детето и стимулиращи летни игри


11063675 808493979257922 2870819003768020189 n

Летният период е най-стимулиращ за всички сетива на детето. Това е така поради ред причини – първо: детето прекарва повече време навън и има възможност да се запознае със заобикалящия го свят (шумове, цветове, форми и др.), второ: не е облечено с толкова много дрехи и има допир до повече стимули от средата, трето: има контакт с повече деца и хора, с които да общува, четвърто: има повече възможност за движение. Всички хора учат чрез сетивата си и имат различен сензорен опит и различен сензорен профил.

Някои от нас учат най-добре със зрителни стимули и имат развита зрителна памет, на други им стига да чуят нещо веднъж, за да го запомнят, на трети – всичко „трябва да им мине през ръцете", четвърти – запомнят без проблем танци и серия от движения. Това е така, защото всеки от нас си има предпочитания към различните типове информация, постъпващи от различните сетивни канали. Но какво става, когато нещата се объркат?
Навярно имате познати, които са ви разказвали как бебето им не е искало да бъде прегръщано или целувано, как веднага щом го вземали на ръце, то започвало да се извива и да се сърди. Това може да се дължи на повишена чувствителност към допир. За някои бебета има доста стресиращи моменти през първите им месеци – обличане, къпане, ресане, рязане на нокти и дори хранене. Те могат да реагират много остро на различни стимули и на по-късен етап, като: да не искат определени дрехи, да плачат при вида на новите обувки, да си свалят чорапите, да не искат да се подстригват и др. Това е поради особености при техните тактилни усещания. Те се приемат през рецепторите на кожата и ни позволяват да приемаме различни типове информация като натиск, вибрации, движение, температура, за болка и дори дължина. Непрекъснато сме в допир със заобикалящата среда, което ни позволява да я опознаваме, да я манипулираме и да осъзнаваме границите на собственото си тяло. Сензорната входяща информация трябва да бъде организирана в ясни когнитивни „картини" на неговите части и единно цяло. Важността на тактилните усещания за създаването на картата и телесната схема е в това, че цялото ни тяло е покрито с кожа и рецептори и ние непрекъснато приемаме информация чрез тях. Мозъкът се допитва до тези картини, за да може да дава адекватен отговор на постъпващата информация. Децата, които не обичат да се цапат, всъщност не са „любители" на чистотата, а интерпретират тактилните стимули като свръхстимули, като заплаха. В този случай децата са много изискващи относно външния си вид. Те не обичат да се цапат и изпадат в пристъп на паника, когато по дрехите им има петна. Искат веднага да ги свалят и да се преоблекат. Всъщност това са деца, които нямат достатъчно сензорен опит, за да интерпретират правилно постъпващата от средата информация или по-точно . формират свръхреакции на тактилните си усещания. В другата крайност може да има деца, които са по-слабо чувствителни – да не усещат как се нараняват или да не реагират на болка, да не усещат, че изпускат предмети или че се удрят в тях, да не усещат, че лицето им е мръсно или че дрехите им се свличат, може да нараняват други хора или животни, без да си дават сметка за това. И в крайна сметка, всичко това им пречи да учат.
Подходящи игри
С пяна за бръснене могат да се рисуват форми върху огледало, маса или върху плочките в банята. Тя е много приятна на допир и със по-плътна текстура, която дава различни усещания на пръстите и дланите. Освен това децата винаги са впечатлени, че могат да ползват нещата на тате.
Игра с различни тактилни топки – с бодли, в различни цветове и големини, направени от прежда понпони или кълба, топки за стискане и др. Тях можете да си подавате или да ги ползвате за игра в банята и басейн (тези, които позволяват).
Сварените спагети също могат да бъдат използвани за сетивна игра на масата – те може да се разбъркват и пресипват с ръце или от тях да се правят различни форми.
Хубавото време е предпоставка за занимания сред природата – организирането на пикник може да е стимулиращо за детето. Вземете различни одеяла, по които то да ходи босо, да му позволите да ходи по тревата и обратно на одеялото, за да усеща разликите в повърхностите. Събирането на листа, цветя, семена, шишарки и камъчета също обогатява усещанията. С тях можете да измислите игри за сортиране или други творчески занимания, в които детето да е ангажирано с ръцете си.
Вестибуларният апарат ни дава усещане за това къде е нашето тяло в пространството и как то да се придвижва с балансирани движения. Той има важната роля да ни „казва" къде са главата и тялото ни спрямо земната повърхност, дава ни обратна връзка за собственото ни движение или за това на обектите около нас и дали сме в безопасност спрямо тяхното придвижване.
Как би изглеждал сензорният профил на дете, което има проблеми с преработката на информация от вестибуларната система?
То може да се стресира и да реагира негативно при смяната на позицията на тялото и при ежедневни дейности, като да не иска да си събира играчките от пода или да плаче, когато главата му е наведена в банята, да не иска да се качва и слиза по стълби само, да изисква непрекъсната помощ от възрастен при преминаване на препятствия или различни повърхности. Има случаи, в които децата избягват обичайни физически активности, типични за техните връстници като тичане, катерене, каране на колело, танцуване и др. Формирането на прекомерна предпазливост и бавно и лишено от рискове поведение е защитна реакция при този сензорен профил на детето. Или то може да има точно противоположното поведение – да търси непрекъснато подобни стимули и да не иска да седи на едно място, когато възрастта му вече предполага по-стабилно внимание и към стационарни занимания и настолни игри.
Заниманията навън през лятото са много подходящи за първия тип деца, които се страхуват от смяната на позицията на тялото и преминаването на различни повърхности. Детските съоръжения могат да са ви от полза в този момент и бавно и спокойно да покажете на детето радостта от тях. Да преодолявате заедно различни препятствия и дори да съобразявате тяхната трудност с уменията на детето, така че в един момент да го оставите само да се справи с познатия маршрут до вкъщи или детската площадка. Без усещанията за позицията на тялото (проприоцепцията) няма да знаем къде са нашите части на тялото и как те се движат. По време на движение проприоцепцията подновява информацията от усещанията на тялото, така че мозъкът да може да планира следващото движение на тялото и тогава да задействат правилния мускул в правилното време. Информацията, идваща от мускулите и ставите, позволява да се организират движенията на тялото, да се планират, контролират и да се изпълняват плавно и последователно.
Особености при дискриминацията на усещанията от проприоцепцията:
• Детето може да реагира остро при докосване, да демонстрира проблеми с баланса на тялото и да изглежда, че има проблем с изпълнението на различни движения;
• Може често да пада и да се удря, да изглежда непохватно и да се блъска в мебели и други хора;
• Да демонстрира трудности при изпълнението на нови действия, въпреки че под друга форма ги е упражнявало – например да си обуе новите сандали;
• Да има проблеми при обличане и събличане на дрехи;
• Трудности може да се наблюдават и в сферата на храненето, говора и др.
Пускането на хвърчило, катеренето, плуването и играта във вода, игрите на боулинг или импровизиран голф, скачането и дърпането на въже, ритането и играта с топка, събирането на камъчета и листа, игрите в детска палатка или къщички в парка, детските тунели и катерушки могат да предложат разнообразието от движения за цялото тяло на детето, така че то да добие увереност при различните движения и да може да ги изпълнява по-плавно и с лекота, вместо да ги избягва. Но всичко става с игри, насоки и тренировки.Детето учи още чрез зрението си, слуха си, обонянието и вкуса си. Когато то демонстрира особени реакции на типични за всички деца стимули и игри, е добре да се консултирате със специалист. Защото всичко това може да пречи на детето и да ограничава неговият сензорен опит.

Симона Миланова, логопед

Последна редакция Сряда, 14 Септември 2016 13:46
blog comments powered by Disqus

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини