Baner 600x80
Вторник, 16 Август 2016 09:52

Сезонът на възможностите и разнообразието


Teddy-Bears-Picnic1Слънце, хубаво време, дълги разходки, ваканция, море, зеленина, настроение и още нещо. По отношение на храненето обаче лятото е сезонът на противоречията. От една страна, налице е изобилие от пресни плодове и зеленчуци, носители на полезни вещества за организма. От друга страна, е многообразието от хранителни изкушения, много от които не чак толкова полезни (сладолед, пържени картофки, ледени сокове и близалки). Как да намерим онази златна среда, която да ни помогне да запасим детето с дозата витамини, без да му разваляме настроението, лишавайки го от любимия сладолед?

Много е важно да се възползваме от наличното разнообразие на източници на витамини и други полезни вещества. След дългата зима организмът е изтощен и определено се нуждае от прясна храна. Нещо повече, след няколко месеца отново ще е зима, което означава, че преминаваме към компоти и туршии. Затова е важно да се използват пълноценно летните месеци за укрепване на организма и зареждане със здраве. В същото време изкусителните миризми са навсякъде около нас – миризми на пържено олио, които предизвикват слюнка в устата, докато съзнанието категорично отказва консумация. Как да се овладее апетитът на детето към уличната храна, когато дори възрастен трудно устоява? Разбира се, не е нужно да се тегли чертата и едното да е за сметка на другото. Равномерното разпределение на полезно и вредно е едно добро решение за лятната ситуация. В противен случай ваканцията ще мине под мотото: „Мамо, искам!" – „Не, не може!" – продължителен рев от страна на детето, което се повтаря на всяка крачка. Има лек срещу това!

Култура на хранене
Както всички други навици на детето, културата на хранене също се възпитава. Не е достатъчно детето да се научи да се храни възпитано и да се държи добре на масата – да спазва определена дисциплина, да пази тишина, да си измие ръцете преди и след хранене, да разпознава приборите, да използва салфетка и да не си играе с храната. Културата на хранене включва и един много важен аспект, а именно изборът на меню. Казано с други думи, любовта към здравословното хранене не се подразбира от само себе си, а се учи, докато се превърне в навик. От не по-малко значение е изборът на храна.
Много родители смятат, че усилията в това отношение са абсолютно излишни. Те си служат с оправданието, че колкото и да се опитват да хранят детето здравословно през първите години, задължително идва един момент, в който детето пораства. То тръгва на училище, започва да излиза самостоятелно с приятели и тогава родителският контрол отслабва. „Какъв е смисълът?" – споделят майки. – „Нали утре ще отиде в магазина без мен и ще си купи, каквото пожелае или каквото си купят другите деца?" Подобно твърдение никак не отговаря на истината. Дори звучи малко безотговорно и пасивно.
Всеизвестен факт е, че храненето е основен фактор, определящ не само здравето, но и растежа и цялостното развитие на детето. Точно в най-ранна детска възраст се възпитават хранителните нагласи и вкусът към определени храни. Това включва: готвено, супички, риба, суровоядство (плодове и зеленчуци), по-малко мазнини, сол и захар. Неслучайно всеки възрастен си спомня сготвеното от мама и предпочита храни, близки до домашните. Това е така, защото детето привиква към домашната кухня и развива чувството си за удоволствие от храната. Хранителните навици не само се изграждат от най-ранна детска възраст, но и влияят на хранителното поведение през следващите периоди от живота.
Не използвайте храната като успокоително
Не давайте на детето нещо сладичко, за да го накарате да спре да плаче или за да оправите настроението му. Това е напълно грешен подход. Да се създаде здравословен хранителен модел, определено не е лесна задача за родителя, особено при по-капризни или злояди деца. Но успехът гарантира поддържане на този модел и в по-късна възраст, което от своя страна води до намаляване на риска от различни видове заболявания. Недостатъчният и небалансиран прием на енергия и хранителни вещества или техният прием в големи количества, оказва неблагоприятно влияние върху здравето и растежа на детето. От една страна, недохранването води до изоставане в растежа и физическото развитие, до нарушаване на имунитета и повишаване на заболеваемостта. От друга страна, високият прием на вещества – източници на енергия, както и ниската физическа активност, водят до свръхтегло и затлъстяване. Науката твърди, че наличието на свръхтегло през детството трудно се неутрализира. То много често предопределя наличието на затлъстяване в по-късна възраст и се повлиява по-трудно от терапия в сравнение със затлъстяването, развило се в зряла възраст.
Казано накратко: небалансираният характер на храненето при децата, който най-често се изразява с прием на по-големи от необходимите количества мазнини, на недостатъчен прием на белтък, витамини и минерали, води до:
- изоставане в растежа;
- нарушаване на имунитета;
- затлъстяване;
- по-голяма заболеваемост на децата.
Възможностите на лятото
На първо място, това е богатият пазар от разнообразни храни, стимулиращи суровоядстовото, което освен поглъщането на голямо количество полезни вещества, заздравява и зъбките на детето. Попитайте Mr. Google за всички полезни съставки, които съдържат плодове и зеленчуци като черешите, доматите, краставиците, кайсиите, прасковите, динята, тиквичките, репичките, ягодите, пъпешите, пиперките, морковите, царевицата и т.н., и сами ще се убедите, че няма две мнения по въпроса: детският организъм се нуждае от тях. Всеки плод, всеки зеленчук влияе в различен аспект, но всички те гарантират здравословен начин на живот. Тук може да се добави още един плюс: летните храни олекотяват семейния бюджет. Купувайте според сезона, за да си осигурите прилични цени. Факт е, че съвременният пазар осигурява някои от гореизброените целогодишно, но вкусът през лятото е различен. Сигурно сами правите разлика между вносния и окъпания в родно слънце домат, нали? Това важи и за съдържанието на полезни вещества – през лятото всичко е по-хубаво. Летният пазар е по-евтин, по-разнообразен и по-здравословен – ето три основателни причини да сте негов постоянен клиент и потребител. Освен това е неповторим в сравнение с останалите три сезона. Ако се съмнявате в качеството на предлаганите плодове и зеленчуци (дали са нашенски или вносни) и нямате възможност за лично производство, винаги можете да се доверите на търговци, които идват от провинцията и предлагат продукция направо от градината. Да, понякога излиза по-скъпо, но качеството е гарантирано.
Децата често похапват между основните хранения. През лятото тези междинки могат да се използват най-адекватно, като се запълнят с парче плод или зеленчук. Прекарваме повече време навън, на плаж, на разходка, по излети и сенчести площадки. Вместо задължителните солети, крекери или бисквити, сложете в раницата торбичка с измити плодове и зеленчуци. Навън всичко е вкусно, особено когато е споделено с приятели. Опитайте и сами ще се уверите, че със същия апетит, с който детето хапва нещо неполезно, ще изяде парче краставица или кайсия. Нещо повече, ако създадете този навик у него, след време то само ще започне да търси този вид храни и да ги предпочита пред пакетираните.
Не разчитайте само на уличните предложения.
Сварете царевица у дома.. Да, изкусителен е ароматът на прясно сварена царевица и търговците добре се възползват от него. Направете този аромат част от семейния уют. Начупете сварената царевица на половинки, сложете ги в торбички и после в чантата. Направете на детето своеобразен пикник в парка – нека да си хапне топла царевица в компанията на приятели. Ето и още една причина да го направите: царевицата, която се продава на улицата, излиза по-скъпо и често не е прясна, а дълбоко замразена.
Увеличете течностите.
Високите температури през лятото изискват по-голяма хидратация. Не забравяйте, че соковете и газираните напитки, които се продават в магазина, съдържат много консерванти, оцветители и подобрители, които са доказано неполезни за организма. Сведете консумацията им до минимум. Пригответе студен чай у дома: изберете вкус, който се харесва на детето (например ароматни горски плодове или освежаваща мента), попарете го, подсладете го с мед или малко захар и го оставете да изстине (може и в хладилника). Заедно с детето си направете домашна лимонада: изстискайте 2-3 лимона, разредете с вода, добавете малко захар и изстудете в хладилник. Това е бързо, лесно и полезно. Фрешът също е отлична идея. Все пак, ако детето държи на натуралните сокове, продавани в магазините, потърсете алтернатива в рецептите за домашно приготвени сокове (от череши, вишни, дренки, ябълки, ягоди). Независимо от високото им съдържание на захар, липсата на консерванти, оцветители и подобрители ги прави за предпочитане пред купените. А и винаги можете да ги разредите с повече водичка. Не мислете, че когато купувате сокове или газирани напитки от магазина, правите нещо добро за детето, защото поглъща повече течности. Неговият организъм не се нуждае от този вид течности.
Научете детето да пие вода.
Наистина има деца, които не пият вода и родителите основателно се тревожат. Започнете на малки глътки, на често, под формата на игра. Айрянът и тараторът също са задължителни за детското меню през лятото и за щастие са любими за консумация на много деца. Те са добър заместител на водата, ако смятате, че детето ви не пие достатъчно през деня.
Ограничете приема на фаст-фуд храните, защото е невъзможно да избягате от предлагането!
Разбира се, пържените картофки със сирене или кетчуп и сладоледът са задължителен елемент от лятното хранене. Не бива да се забранява на 100%, защото категоричната забрана може да доведе до психологически глад, който да предизвика неконтролируемо желание в по-късна възраст. Тайната е в баланса между задължителното здравословно хранене и изкушенията, които не могат, а и не трябва да се избягват напълно. Не е нужно да се изяждат по няколко сладоледа на ден, както не е задължително да се яде сладолед всеки ден. Това също е въпрос на навик у детето – поредната битка, която се печели с търпение. Подходящ вариант е домашната мелба: така имате възможност да сипете по-малко количество сладолед и да украсите с плодове – едно прекрасно съчетание между вкусно и полезно. Добра алтернатива на сладоледа е домашно приготвено плодово мляко. Пасирайте любим за детето плод, добавете кисело мляко и охладете в хладилник. За да сгъстите, можете да добавите бисквитка. Получава се чудесен летен десерт за малки и големи.
Личният пример в храненето също е от голямо значение.
Не можете да очаквате от детето да си изяде зеленчуците, ако вие дори не сте си сипали от тях в чинията. Яжте плодове заедно с детето. Не ги поставяйте като задължение или нещо, което трябва да се направи по график. Включете ги естествено в ежедневието. Много често детето не иска да си изяде салатата, но няма нищо против да му давате от вашата. Не приемайте това за лош навик, а се възползвайте максимално. Колкото повече хапки салата, толкова повече здраве за детето.
Украсявайте храната.
На обикновено нарязаните домати и краставици винаги можете да настържете малко сиренце. В салата от маруля не забравяйте да добавите любимите червени репички, но нарязани много наситно, за да не парят. В зелевата салата добавете повече моркови за сладост и режете всичко наситно. На филийката с масло сложете очички от краставичка и уста от домат. Научете детето, че десертът е сладък, но не е задължително да е вафла или шоколад, а може да е вкусен плод. Към всяко ястие вървят парченца морков. Има много идеи, които да накарат децата ви да консумират плодове и зеленчуци с удоволствие. През летните месеци здравословното хранене е абсолютно задължително с оглед на високите температури, силното слънце и жегите. Зеленчукът и плодът освежават организма и допълнително го хидратират. Храненето навън може да бъде дори опасно за здравето на семейството. Високите температури затрудняват съхранението на хранителните продукти. Това е причината лятото да е сезонът на най-многото хранителни натравяния, както и разпространението на по-голям брой чревни вируси. Топлото време е предпоставка за размножаването на бактериите. Обръщайте внимание на състоянието на храната, която ви сервират, за да не си развалите почивката. Избягвайте храните със съдържание на яйца и пърженото. Увеличете консумацията на прясна риба. Не забравяйте, че здравословното хранене е не само изборът на правилната храна, но и подходящото количество. Не смятайте, че детето трябва да изяжда по един килограм череши дневно или задължително цялото парче риба. Няколко парченца плод или няколко хапки са напълно достатъчни.
Осигурете достатъчно движение на детето.
И не на последно място – лятото е времето за по-голяма физическа активност. Излезте навън. Разходете се с детето. Карайте колело или ролери. Ритайте топка. Играйте федербал. Отидете на излет. Направете си барбекю. Изключете телевизора, таблета, компютъра и телефоните и събирайте топлина активно, за да се заредите с енергия и здраве за дългите зимни месеци. Научете детето да обича природата. Нека да си откъсне диви плодове от дървото, да намери горски ягоди и боровинки, да пие от горска чешма. Тези неща възпитават не само в любов към здравословния начин на живот, но и създават спомени, които са незабравими.
Ето няколко препоръки за здравословно хранене на детето:
- осигурете пълноценна и разнообразна храна;
- ежедневна консумация на всякакви зеленчуци и плодове, като за предпочитане е да са сурови;
- включвайте всеки ден мляко и млечни продукти с намалено съдържание на мазнини и сол;
- винаги когато е възможно замествайте месото с риба;
- ограничете приема на мазнини;
- ограничете захарта, захарните и сладкарските продукти;
- избягвайте безалкохолни напитки, съдържащи захар;
- ограничавайте употребата на сол при приготвяне на ястията;
намалете консумацията на солени храни;
- осигурете достатъчен прием на вода и течности;
- приготвяйте и съхранявайте храната по начин, осигуряващ нейната безопасност;
- включвайте децата в приготвянето на храната;
- осигурявайте физическа активност на детето всеки ден.

Здравословното хранене през лятото не бива да се ограничава само в рамките на сезона, а да се съблюдава целогодишно. Не забравяйте – това е начин на живот, полезен не само за детето, но и за цялото семейство.

Мария Дишкова, социален педагог

Последна редакция Вторник, 16 Август 2016 10:03
blog comments powered by Disqus

miniland

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини