Baner 600x80
Петък, 29 Юли 2016 12:27

Ваканция за всеки вкус


343-girls-jumping-rope

Най-хубавото нещо на лятото са семейните почивки! Удоволствието от планирането им е не по-малко вълнуващо от осъществяването. Дали изборът ви ще е традиционен и ще заложите на вече познатото, или ще има нотка авантюризъм и ще вкусите изненадите на новото, зависи от вас. Ние ви предлагаме няколко съвсем различни варианта и всеки от тях има чар, който не е за пренебрегване.

Лято в града – малко прозаично начало

Разбира се, този вариант не е толкова вдъхновяващ, защото по презумпция е приложим, когато мама и татко са на работа, а на детето трябва да се осигурят наблюдение и забавления. Той обаче е актуален не само когато семейната ваканция е неосъществима в момента, но и когато трябва да помислите за малчугана преди или след съвместната почивка. Какво е добре да знаете?

1. В интернет можете да откриете всичко. Не ви изненадваме, но може би ще е добре да ви ориентираме как да търсите. Най-популярният израз, свързан с летните забавления за деца в града, е „лятна занималня". Можете да конкретизирате търсенето, като добавите и града, за който става дума. Други полезни съчетания в случая са: „градски лагер", „лятна забавачка", „лятно училище" (звучи потискащо, но това е само за ваша информация), „лятна школа" и дори амбициозното – „лятна академия".

2. Втората стъпка е внимателното разглеждане на сайта (или информацията) на въпросната организация. Четете „бавно" и придирчиво – има всякакви оферти и за съжаление някои от тях са некоректни. Добър сигнал в случая са обявените цени на предлаганите услуги. С цените внимавайте, съпоставяйте и педантично отбелязвайте какво точно включват. Обърнете внимание на възрастовите ограничения – някои занимания са за по-големи деца, това обикновено винаги е посочено. Голяма част от школите и детските центрове организират заниманията на модули, които са с продължителност една седмица. Това е време, в което детето ще усвоява някакви умения (и знания) поетапно, и в края на периода ще има възможност да представи пред родителите си какво е научило или сътворило. Дори да няма подобна презентация, все пак има последователно натрупване на знания и умения, което означава, че еднократното посещение често е безсмислено.
Сериозните организации публикуват програмата си по дни и часове. Посочени са продължителността на отделните занимания, времето за отдих и хранене. Да се „хванем" за последната дума – не забравяйте да проверите дали храненето е включено в цената и ако това е така, не е зле да се поинтересувате кой точно ще го подсигурява. Лятото е прекрасен сезон за салмонелози и други бактериални „красоти". Ако става дума за спортен клуб, цената би трябвало да включва и застраховка на детето.

3. Ако се колебаете в избора си, пуснете търсене на мнения за въпросната организация. Винаги ще се намери източник, който подробно информира за впечатленията си. Така ще претеглите всички „за" и „против" и ще се ориентирате в преценката си.

4. Да предположим, че сте готови с решението си. Не се информирайте и не записвайте детето по телефона – идете на място. „Истинските" школи, клубове, центрове и т.н. си имат офис. Срещата ще ви е полезна и за да натрупате лични впечатления, и да зададете „на живо" въпросите си. Това, което трябва да ви интересува на първо място, е какъв е опитът на специалистите в работа с деца. Вие им поверявате „най-скъпото" си за цял ден, заниманията са предимно на открито, а малчуганите през лятото са по презумпция неудържими. Това е сериозна отговорност, която наистина изисква опит. Бъдете особено настойчиви в интереса си, ако става дума за спортни занимания, някои от тях протичат в по-екстремна среда и изискват специални умения от ръководителите на групи. Не е рядко срещан вариантът подобни занимания да бъдат поверявани на ентусиазирани студенти от НСА (коректността изисква да кажем, че някои от тях са „ветерани" в подобни дейности) и други физкултурни организации.
Питайте дали е възможно да прекратите посещенията на детето предсрочно и какво означава това от финансова гледна точка.

5. Следва малко психологическа подготовка. Разбира се, детето трябва да има желание да посещава подобен градски лагер (или каквото там сте избрали). Настройката му е в голяма степен ваша задача. Ако малчуганът е по-затворен и срамежлив, синхронизирайте действията си с родителите на негов приятел. Така ще има гарантирана компания и няма да се окаже изолиран и разочарован още първия ден. Представете идеята за градския лагер примамливо, не спестявайте възторжена информация, за да създадете подходящата нагласа и да предизвикате силен интерес у детето.

Пътуване в чужбина

Най-точната характеристика на такъв вид пътуване може би се изчерпва с две думи: „сънища наяве". Нагласата към подобна семейна ваканция е за преживяване на непреживяното, на мечтано летуване и всички свързани с него емоции и нагласи, които си създаваме много преди да имаме възможността да го осъществим. Насочвайки се към този тип семейна ваканция, трябва да сте много последователни, прецизни и взискателни към туроператора, който на практика ще реализира мечтите ви.

На път с дете
Летуването с малко дете предлага повече възможности, отколкото предполагате. Важно е да се съобразите с особеностите на самото пътуване - ако е с автомобил, то часовете за прекарване в колата не би трябвало да са прекалено много. Не са подходящи дългите преходи с прекачване на ферибот например и т.н. Когато се организира по-далечна дестинация и пътуването е със самолет, се препоръчва трансферното кацане на междинно летище да е с едно прекачване максимално. Това значително улеснява пътуващите с деца.

Мястото
Почивката с малко дете трябва да е на сигурно, спокойно и проверено място - в хотел или затворен комплекс, за предпочитане е да има анимация за деца (това изключително се харесва и на родителите). Басейните да са охраняеми, хигиената и качеството на храната да са сигурни. Най-добрият и сигурен начин за избор на подходяща почивка е чрез агенция, която вие (или ваши близки) познавате. Няма нищо по-разочароващо от неправилно избрана дестинация или хотел по време на дългоочакваната (и скъпоструваща) отпуска.

Екзотиката и детето
Без съмнение преди да планирате екзотично пътешествие за семейството си, трябва да отчетете и особеностите на съответната географска ширина. Не е добра идея да посетите Индия през лятото, когато температурата там на места е 50 C, или пък да направите преход на слонове по река в Шри Ланка...! Звучи забавно и екзотично, но това не са подходящи дестинации за семейства с малчугани. Затова предварително изчерпателно се информирайте за климатичните условия – дали в момента преобладава сух, дъждовен или период на силни ветрове, има ли необходимост от ваксини (въпреки че подобно място не е за препоръчване, ако сте с деца - след като се налагат ваксини, значи има риск от зараза). При всяко пътуване е важно да се направи медицинска застраховка за цялото семейство.

Какво още е добре да знаете
Добре е да планирате и организирате предварително трансфер от летището до избрания хотел или комплекс. Със сигурност не е добра идея да ползвате местния градски транспорт или такси с малко дете (не познавате фирмите; има некоректни превозвачи). След настаняването на рецепцията ще ви насочат към лоялни таксиметрови компании или трансферни фирми, за да можете да посетите забележителности на съответното място, но най-добре би било това да е организирано предварително от вашия туроператор в България.

Финансов аспект
Този вид почивка изисква, разбира се, по-сериозни разходи, но това едва ли е изненада за някого – екзотиката винаги струва повече. Подобна семейна ваканция би струвала около 1100 евро на възрастен - за настаняване в хотели 4 и 5 звезди, с включен самолетен билет, трансфери, 7 нощувки, закуски и вечери. За деца до 12 години самолетният билет се заплаща частично. При настаняване в по-нискокатегорийни хотели и в зависимост от свободните места по полетите цената би могла да бъде по-ниска.

media-share-0.02.01.6cab3f23975be8b294ef666f604264892e327e2af23286452e442a594e738962-PictureС бебе в Кипър
Силвия и Петко Стоянови с бебе Сиана на 1 година и 5 месеца

Какво е добре да вземете:
- надуваем пояс и надуваем басейн, удобни летни обувки за детето, бурканчета с храна, основни лекарства.
Необходими документи:
– задграничен паспорт, застраховка.
Предварителна информация:
– дали могат да осигурят бебешка кошара и столче за хранене, както и столче за кола;
- с какъв транспорт се осъществява и какво трябва да се има предвид по време на пътуване – самолет и рентакар.
Полетът е дискомфортен за детето заради промяната в налягането, но детските филмчета на телефона успешно разсейват; авиокомпаниите позволяват да се носят храна и течности за бебето на борда.

Къде почивахме
Бяхме в Кипър през месец май, когато температурите са все още приятни преди голямата жега. Това е чудесно място за семейни почивки, тъй като полетът дотам е сравнително кратък. Наехме вила с няколко стаи, така че детето да си има собствено пространство. Къщата се намираше на брега на морето в малко и спокойно курортно селце. Взехме рентакар и използвахме по-прохладните дни за разходки до някои местни забележителности, а горещите дни прекарахме в басейна.

Защо избрахме Кипър
Морският климат винаги е подходящ за дете. Важно е да се избере подходящото време – да не е нито твърде горещо, нито твърде студено.
Детето беше любопитно да изследва новото място и да опита нови храни. Много се радваше на басейна и пояса си. Почивката с малко дете не е пълноценна почивка, но определено е забавление за цялото семейство.

Непланирани преживявания
За малко да изпуснем самолета, след като затънахме с колата на път за летището. Имахме късмет, че бързо дойдоха да ни изтеглят, иначе следващият полет беше след 2 дни. Сиана се забавляваше истински да наблюдава как бутаме колата в лепкавата кал на солното езеро в Лимасол.

Какво научихме
Да не се притесняваме да пътуваме с малко дете и да планираме в крачка спрямо метеорологичните условия и настроението на детето.

 

DSC09696В каравана на брега на морето

Биляна Маркова

Съвсем спокойно можем да я наречем експерт в почивките на каравана. Нейната дъщеря Ема е „дете на къмпинга", защото отрасна с летата в „Градина". Ето защо гледната й точка за семейна почивка би могла да ви бъде много полезна.

„Лятото е в разгара си и аз отново започвам да подготвям списъка с необходимите вещи за двуседмичната ни почивка - доста отрано и доста дълъг (забележете, че част от нещата вече са сложени в голяма чанта в средата на хола, за да не ги забравим случайно и всеки ден ми се пречкат). Логиката ми е, че след като започнем действителната подготовка на багажа, което, разбира се, се случва в нощта преди заминаване, започва и спорът с мъжа ми колко излишни неща вземам, да имам сигурността, че дори след зверското редуциране от негова страна, ще останат поне 1/4 от предварително подготвените от мен принадлежности (които естествено пак ще са много повече от необходимите)... та този сюжет се повтаря вече 10 години... колкото и да не ми се вярва, това ще бъде десетата ни поред почивка на къмпинг „Градина" (за добро или лошо, най-големия къмпинг на нашето Черноморие). За това време пред очите ни пораснаха толкова много деца, празнуваха се много рождени дни, порасналите младежи, избягали да учат в чужбина, се прибират и носталгично посещават отново къмпинга поне за няколко дни.

Когато дъщеря ни беше малка, много често ме питаха какво е да почиваш на къмпинг. За човек, израснал далеч от морето, и на мен първоначално ми беше трудно да свикна с мисълта. Самото усещане, че пясъкът е постоянно под краката ти, обаче е несравнимо. Бих казала, че такъв тип почивка се обобщава с думата „свобода".

Свободата сами да решим:
- кога се събуждаме и храним, за да не се съобразяваме с подходящите часове за плаж;
- кога да се насладим на плуване в морето;
- да не се борим за плажни чадъри и собствен квадрат пясък за хавлията – всеки се пече и релаксира на своето си местенце, пред своята каравана, така че плажът фактически е празен,
- да имаме неограничена свободна плажна зона (като се изключат уикендите, плажът е почти винаги пуст – на 10 м от теб може да видиш някой друг излегнал се на пясъка).

Мисля, че една почивка на къмпинг ще ви е достатъчна, за да промените възгледите си за отглеждането на децата. Със сигурност ще се разделите с някои от тях:

- детето да яде под час;
- да спи следобед;
- да се пази от слънчеви лъчи непрекъснато;
- да не се застоява по-дълго от 20 минути във водата (независимо че през юни температурата на водата е все още 22 С);
- да не взема храна от непознати хора (не ми се беше случвало дотогава да осъзная предимствата на „хипарския" начин на живот). Родителите не се притесняват, че детето ще остане гладно – все някой от съседите хапва.

Без да съм изчерпателна, аз бих започнала със следните необходими принадлежности:
- слънцезащитни и такава след изгаряне (пантенол);
- репелент;
- няколко чифта бански, тениски, шорти, дълги панталони и суитчъри за вечерта;
- лекарства (против стомашни вируси, температура) въпреки че, слава Богу, никога не съм ги ползвала;
- бански/дрехи с UV защита (особено подходящи при сърфиране по обедно време);
- спални чували, шалтета – вечер температурата пада до 15 С;
- дрехи, с които сте решили да се разделите, понеже търкалянето в пясъка неминуемо води до мноооого петна или скъсани дрехи;
- гумени ботуши за случаите, когато дъждът отказва да спре и водата приижда на талази;
- настолни игри – всякакви – моята дъщеря там се влюби в „Монополи" и до днес винаги когато играем, тя побеждава;
- книги – много удачен момент да накарате детето да прочете книгите от училищния списък - ако иска да влезе следобед във водата, нека да прочете 10 страници;
- рисувателни комплекти – толкова красиви миди и рапани се получават, особено ако ги лакирате. След като ги нарисувате, стават идеални украшения за дома или уникален подарък за приятелите.

Не се притеснявайте, че сте забравили нещо важно – някой съсед със сигурност го има и ще ви услужи.

Другото странно за мен нещо (поне в началото) беше усещането, че ти се намираш сред свои и за толкова години злонамерени хора на къмпинг не съм видяла. Не заключваме караваната, когато отиваме до селото за провизии или до морето да плуваме, защото все някой съсед е наблизо и би му направило впечатление, ако непознат се мотае наоколо.
Мисля, че децата са най-щастливи от такъв тип почивка, защото за тях тя е символ на абсолютната свобода и щастието да са постоянно до морето. Не ходиш в хотели, не биеш километри път до плажа, не се ангажираш с хранене в определен час. Когато на децата им се доспи (а това се случва по-често, понеже на къмпинг се събуждаш по-рано от обикновено, а морската вода и животът на слънце те уморяват), заспиват на хамака или под тентата и сънят им е много по-пълноценен. Събудят ли се – отново са на плаж!
Мечта...

Личните впечатления на Ема – дете на къмпинга и морето

Ех, морето... Прекрасно място с прекрасни гледки! Е, има и боклуци, понякога медузи и щипалки, но като се замисли човек, има МНОГО повече добри, отколкото лоши неща: разходките по плажа и из Созопол, Несебър, Бургас, Варна... залезът, Луната, плицикането, седенето в очакване на вълни и какво ли още не. И нещо много важно - сприятеляването. Хората, с които се запознавам на морето, ги чувствам като по-близки от тези в София или където и да е из България. Явно пясъкът или водата ни изпращат някакви сигнали, които ни помагат да се чувстваме по-сигурни в отношенията си с другите и да не се страхуваме, че няма да ни харесат. Е, поне с мен е така.
Нещо ми подсказва, че се поувлякох с тези приказки, а не говоря за караваната ни. Малко е трудно първите два дни, докато оправяме всичко, но след това виждаме, че трудът и времето си заслужават за двете седмици напред. Всичко е (както казва майка ми) „отлично, даже много добре!" На мен лично много ми харесва, когато вечер лягам на брега и гледам звездите. Или пък през деня да играя на пясъка и да си правя замък. Веднъж се опитах да издълбая голяма дупка, близо метър, и да я направя на мини-апартамент. Всъщност се получи, но вътре се побраха само масата и стълбите за излизане. Същата вечер поканихме приятели от Бургас. Те имат дъщеря, която ми е една от най-добрите приятелки. С нея вечеряхме в моя ,,апартамент''.
Преди две години реших, че ми се кара уиндсърф. Мисля, че взех около 5-6 урока. Сега ще ви ги представя по ред:
1. Упражняваш се на пясъка:
а) да стоиш в правилната поза;
б) да знаеш в коя посока да отскочиш, когато не си сигурен дали ще можеш да се задържиш да дъската;
в) да знаеш как да сглобяваш сърфа.
2. Влизаш във водата:
а) показват ти в коя посока да караш (зависи от вятъра);
б) тренираш отскачане във водата, защото ако пуснеш платното и скочиш там, където то е паднало, има опасност да се пробие и ако си много навътре в морето, там да си останеш.
3. Влизаш все по-навътре и по-навътре в морето.
4. От тук нататък само се упражняваш, било то с учител или сам.
Много обичам късно вечер на морето да посочвам звездите с лазера си или да пускаме огнени фенери. Морето е едно незабравимо преживяване, което чакам година след година. Скоро пак отиваме. Надявам се да се срещна с всеки един от вас!

На село

За градските деца това всъщност е вид екзотична почивка. Тя съчетава абсолютната свобода на летуването с каравана и любопитните срещи с „флора и фауна" на извънградските местности. Това, в добавка с възможността да те поглезят любимите баба и дядо, прави комфорта на малчуганите пълен.

Разбира се, едно такова летуване също изисква подготовка.
Не бива да тръгвате, без да сте заредили чантата със слънцезащитни продукти, репеленти, лекарства срещу температура и стомашни вируси, противоалергично лекарство, марля, бинт и препарати за обработка на рани, всякакви пособия за игра и почивка. Ако имате хамак или люлка – сега е моментът да ги вземете – селските дворове предлагат много възможности за използването им. В случай че детето още не е преминало на обща храна, можете да вземете пюрета, за да подсигурите менюто му, или да предпочетете по-трудоемкия, но по-вкусен вариант – да приготвяте храната му с продукти от градината на баба и дядо. Не е излишно да помислите и за бутилирана вода – невинаги в извънградските райони водата е добра за пиене. Подсигурете и подходящото облекло – нужно ли е да казваме, че това е място, където детето може да доизноси старите дрехи? Не забравяйте да сложите и нещо за хладните вечери, шапката е задължителен аксесоар при продължително стоене на слънце, а това е неминуемо при такава почивка. Не тръгвайте без любимата играчка или одеяло, със сигурност знаете каква истерия може да причини липсата им.

Трябва ли да подготвите детето?
Ако гостуването при баба и дядо е първо за него, е добре да разкажете кои са обитателите на двора. Има достатъчно книжки, с помощта на които можете да създадете добра представа за домашните птици и животни. Тази предварителна подготовка може да ви спести много неприятности, за да не се окаже изведнъж, че малчуганът изпитва ужас от пернатите или четирикраки обитатели на селската къща. Внимателно обяснете „техниката на безопасност" при общуване с тях, за да няма клъвнати или ухапани млади природолюбители.

Как да направите престоя интересен?
Възможностите са наистина необятни. Вярно е, че изискват активното ви участие, но така или иначе всяка почивка с малко дете е „работа" за родителите му. Започнете с обитателите на двора – покажете ги на дребосъчето и му разкажете забавни случки с тях, така ще преодолее страха си. После организирайте „оглед" на бабината къща – споделете собствените си спомени от нея. Когато детето опознае мястото на пребиваване, разширете периметъра. Има достатъчно поляни, може би и горички, в околността, които можете да посетите заедно, да организирате пикник, да си направите колиба или да поиграете на нещо от вашето детство. Влезте в градината и наберете зеленчуци и плодове за трапезата, така детето ще види къде и как растат любимите му храни. Представете се на съседите и се поинтересувайте дали в техните домове не е „отседнало" някое внуче, така компанията на вашия малчуган ще е подсигурена. Ако детето е свикнало с възрастните ви родители, почивка ще има и за вас. Те с радост ще поемат грижите и забавленията на детето, докато вие релаксирате със сладките спомени от собственото ви детство.

Както разбирате, варианти за семейна почивка има достатъчно и всеки от тях би могъл да бъде само източник на позитивни емоции и весели спомени, ако сте по-добре подготвени. Затова планирайте, мислете и действайте според предпочитанията и възможностите си. От нас са пожеланията за незабравимо семейно лято!

Янка Петкова

Последна редакция Сряда, 17 Август 2016 13:11
blog comments powered by Disqus

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини