Baner 600x80
Вторник, 21 Юни 2016 14:09

Йога за деца


full-butterfly-poseНели Леви е дългогодишен преподавател по йога, води класове по системата на Сатянанда йога (интегрална йога) и Ащанга йога (Патабхи Джойс), както и йога за деца. В работата си е вдъхновена изцяло от традицията на Сатянанда йога, която предлага цялостен и систематичен подход за развитие на всички аспекти на човешката личност – физически, ментален, психичен, емоционален и духовен, споделя наученото с радост и желание за разгръщане на творческия потенциал у всеки.

Нели дава и убедителен отговор на въпроса защо йога е най-добрият вариант за малкото дете – защото това е пътят за постигане физическа и емоционална хармония.

Коя е подходящата възраст за започване на занимания с йога при детето?

Децата могат да започнат да се занимават с йога още на четири години. Разбира се, заниманията трябва да са съобразени със съответната възраст и развитието на децата.

Как изглежда един час по йога за малчуганите?

Часът по йога може да се провежда както в йога студио, така и в детска градина, у дома или сред природата. Много е важно в този час заниманията да са така подбрани, че да имат по-цялостен подход към детето. Да бъдат включени асани (упражнения), да има игри, които да подобряват моториката и координацията на малчуганите, да работят за концентрацията, да има предложения, в които те да се изразяват творчески, независимо дали вербално (под формата на песнички или истории), или физически. В този час задължително трябва да има предвидено време за кратка релаксация. За децата е много трудно да останат неподвижни дори за две минути, но с времето започват да харесват и очакват този момент. Най-подходящото време от деня е сутринта, като е добре да е на гладно или след лека закуска.

Кои са асаните, с които започват най-малките любители на йогата?

Заниманията за най-малките обикновено са под формата на приказки и песнички. Добре е да имат честа повтаряемост, за да може децата по-лесно да ги заучат и да се чувстват уверени. Тъй като повечето от основните асани носят имената на животни, това позволява да се измислят интересни истории и по този начин децата асоциативно разпознават движенията на пеперудата, котето или костенурката. Могат да бъдат предоставяни интересни факти и за самите животни, което развива знания не само за движенията и ползите, а и за света на животните, по приятен и приказен начин.

Какви физически качества изграждат и развиват те?

Преди всичко в тази възраст децата имат огромно желание да се изразяват и да бъдат чути. Имат нужда да споделят, да показват, да бъдат разбирани. По тази причина е добре да се работи в по-малки групи до 10-12 деца. Ако са повече, е желателно учителите да са двама или да има асистент. В един час по йога, децата могат да бъдат обучавани на толерантност, търпение, приятелство и отзивчивост, затова е толкова важна ролята на учителя и желанието му истински да общува с децата, а не просто да се правят упражнения.
На физическо ниво йогата развива гъвкост, сила, добра координация и позиция на тялото. Децата от малки имат склонност да се изгърбват, защото се затварят на емоционално ниво и съвсем естествено тялото също променя позицията си. Когато имат възможност да се изразят, да споделят, се чувстват добре и естествено изправят гръбчето, връщат усмивката и се чувстват приети.

Може ли йогата да помогне в специфични случаи при проблемни деца – деца, преживели стрес, хиперактивни, злояди или с наднормено тегло и др.?

Да! Самата аз съм работила с детенце със синдром на Даун. До третата седмица му беше много трудно да се включва и участва в заниманията. Но за мое огромно щастие седмица по-късно и до края на престоя му в детската градина това дете идваше първо, сядаше първо в кръстосан седеж с перфектно изправено гръбче, затваряше очи и чакаше търпеливо да започне часа. Промените бяха много!
Искрено вярвам, че йога помага. В случаите със злояди деца или деца с наднормено тегло причината отново е емоционална! И когато се стигне до нея, чрез йога или друг метод може да се повлияе и на самия проблем. Но е много важно и учителят да работи с желание и любов. Работата с деца, както и родителството, изискват голяма отговорност и отдаденост.

Как можем да организираме занимания навън, кои са подходящите места за това, за да използваме преимуществата на летния сезон?

Може да се правят занимания в парка, на поляна, на морето, като е добре да бъдат провеждани на сравнително равна повърхност, да не са в горещи часове, по възможност на сянка и да няма наоколо фактори, които да отвличат вниманието на децата.

В „Сантоша йога студио" ще насърчат детето да се отпусне и забавлява, докато развива не само сила, координация, гъвкавост и равновесие, но и осъзнаване на тялото си, по-добра концентрация и здравословно самочувствие. „Сантоша йога студио" се намира на улица „Бенковски" 11 в столицата.
Повече информация на santoshayoga.eu

Последна редакция Вторник, 21 Юни 2016 14:14
blog comments powered by Disqus

3

baner 300x300px

baner 300 300

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини