Baner 600x80
Вторник, 21 Юни 2016 13:55

Травми при игра


child-injuryСлед месеците, прекарани в домашни занимания, всички са еднакво нетърпеливи да излязат навън. Това безспорно е здравословно, но не бива да приспива бдителността на възрастните, защото често необузданите детски игри могат да станат причина за травми. Според статистика на специалистите травматолози едни от най-опасните занимания за малките са скачането на батут и карането на велосипед.

Затова ако детето ви е любител на по-екстремните усещания, вие трябва да сте активен наблюдател и да имате готовност да реагирате адекватно в случай на неприятност.

Травми на крайниците
Малкото дете, което все още няма добре развита координация на движенията, често губи равновесие и пада, което може да причини травми на главата или крайниците. Друг „опасен източник" на травми са необезопасените катерушки, люлки, батута или велосипедите. Бедата може да бъде предотвратена с навременна родителска намеса, но практиката сочи, че това невинаги е възможно. За щастие при малчуганите подобни инциденти обикновено отминават без сериозни последствия, тъй като костите и сухожилията са по-гъвкави и издържливи, отколкото при възрастните, а и малкият ръст и тегло значително намаляват силата на удара при падане. Затова най-често става дума за натъртвания, навяхвания и изкълчване на крайниците. Фрактурите (счупванията) са по-редки и обикновено не става дума за разместване на костите.

Натъртване
Много честа травма на детската площадка. Получава се при удар или падане, без да се нарушава целостта на кожата. Това, че травмата е сравнително лека, обаче не означава, че не трябва да й обърнете нужното внимание.

Симптоми
В момента на удара се получава синина. Това се случва, защото се нараняват кръвоносните съдове под кожата. Възможна е поява на оток. Мястото е болезнено при допир. Ако детето може да движи засегнатата ръка или крак, значи костите са непокътнати.

Първа помощ
Сложете на удареното място студен компрес (кубчета лед, увити в кърпа) или поставете крайника под течаща студена вода за 10-15 минути. След кратка пауза повторете процедурата. Студените компреси са добър вариант през първите 24 часа след инцидента. След това идва ред на топлите компреси, чиято цел е да се разнесе събралата се кръв на травмираното място. Добре е раната да се намаже с обезболяващ мехлем. Ако обаче е открита, тези мехлеми са противопоказани. В никакъв случай не опитвайте да масажирате мястото или да го разтривате. При добро развитие на нещата от синьо-лилаво постепенно петното става зелено, после жълто и това вече е знак, че проблемът отшумява.

Навяхване
В този случай става дума за увреждане на ставните връзки.

Симптоми
Първоначална остра болка, която постепенно утихва. Мястото се подува и е болезнено при допир. Понякога може да посинее. Детето движи крайника си, но изпитва болка.

Първа помощ
Поставете студен компрес (по споменатия вече начин) и потърсете незабавно консултация със специалист. Обикновено тези травми отшумяват окончателно след 1-2 седмици, а препоръката на лекаря е удареното място да не се натоварва. Възможно е на травмираната ръка или крак да бъде поставена специална шина.

Изкълчване
Тази травма представлява разместване на две кости в ставата, при което те вече не са в контакт една с друга.

Симптоми
Силна болка и неестествено положение на травмирания крайник.

Първа помощ
Това е ситуация, в която трябва незабавно да потърсите помощ от специалист травматолог. Само той е в състояние да намести изкълчването. Не правете никакви опити да „проверявате" мястото. Можете само да поставите студен компрес, за да намалите болката, докато пътувате към лекаря.

Счупване
Това е по-рядко срещана травма, при която се нарушава целостта на костта. При деца до тригодишна възраст най-слабото място е бедрената кост.

Симптоми
Детето изпитва силна болка при движение. Крайникът е подут и деформиран.

Първа помощ
Незабавно потърсете лекарска помощ. Обикновено най-сигурният метод за диагностика при малчуганите е рентгеновата снимка. Тъй като костите им имат много здрава обвивка, е възможно мъничето да движи ръката или крачето си, но това не бива да ви заблуждава. При счупване крайникът се обездвижва, като се гипсира, докато зарасне. Добрата новина е, че при малките деца това става значително по-бързо.

Травми на главата
Те могат да бъдат открити и тогава е засегнат предимно скалпът, и закрити, при които може да има засягане на мозъка или кръвоносните съдове.
За щастие най-често става дума за открити травми.

Симптоми
Много често те изглеждат по-опасни, отколкото са всъщност, тъй като скалпът е обилно кръвоснабден и при лек удар е възможно силно кървене. Обикновено след удара се появява цицина.

Първа помощ
Незабавно потърсете лекарска помощ, ако:
- има кратковременна загуба на съзнание;
- детето плаче продължително;
- не се поддава на успокояване;
- има затруднения при вървене, равновесието му е нарушено.

Ако няма подобни симптоми и се възстанови скоро след удара, просто поставете студен компрес на удареното място. Наблюдавайте детето през следващите 24 часа за проява на тревожни симптоми.

Закрити травми
Това е опасна, понякога животозастрашаваща травма. Най-честата причина за закрита травма е мозъчното сътресение.

Симптоми
При този вид травма на главата има кратковременна загуба на съзнание. Обикновено децата са дезориентирани за кратко.
Може да има и други последствия:
- повръщане;
- невъзможност за фиксиране на погледа;
- изпускане;
- некоординирани движения.

Първа помощ
Незабавно потърсете помощ от специалист.

Кръвотечение от носа
Неизброими са случаите, при които може да се появи кръвотечение от носа.
Но компетентната родителска намеса бързо елиминира проблема.

Първа помощ
Поставете детето да седне и наклонете главата му напред (в никакъв случай назад!). Накарайте го да диша през устата. Кръвта трябва да се изхвърля, а не да се гълта. Направете тампон от памук или марля, намажете го с мехлем, поставете го в кървящата ноздра и задръжте 5-10 минути. Поставете върху ноздрата студен компрес. Ако кръвотечението не спира, повторете същото още веднъж. Препоръчително е в близките няколко часа детето да остане в покой.
Ако кръвотечението от носа е често срещано при детето ви, потърсете консултация със специалист. Възможно е да има по-сериозен проблем, който се нуждае от диагностициране и лечение.

Попадане на чуждо тяло
Мъниците са много изобретателни, когато става дума за този вид травми.
Най-често обект на подобно „насилие" е нослето.

Носът
Първа помощ
Накарайте детето да диша през устата. Притиснете свободната ноздра и обяснете на детето да вдиша през устата и да издиша през запушената с чуждо тяло ноздра. Ако не се получи, тръгвайте към лекарския кабинет. Не се опитвайте да вадите тялото с пинсети или каквото и да било друго. Това е случай, който изисква намесата на специалист.

Окото
Много често срещан „летен инцидент". Обикновено се причинява от прашинка или дребно насекомо, което попада в окото на детето.
Първа помощ
Хванете клепачите с палци и ги раздалечете. След това накарайте детето да погледне наляво, надясно, нагоре и надолу. После промийте окото. Ако движенията на окото не помогнат да се изхвърли „нашественикът", натопете крайче стерилна марля (или чиста кърпа) във вода или антисептичен разтвор и леко опитайте да отстраните попадналото в окото чуждо тяло. В никакъв случай не трийте окото!

Травми на зъбите
Това е много честа травма при малчуганите. Това, че се увреждат временните зъбчета, не означава, че не може да има последствия за постоянните. Затова при всички случаи е добре да се консултирате със стоматолог.
Много често те остават незабелязани (освен ако не са съпроводени с кървене и падане или счупване на зъбчето), докато не започне да потъмнява травмираният зъб. Ако няма болка или абсцес на мястото, е добре да се изчака и да се наблюдава. Ако зъбът продължава да потъмнява, най-вероятно стоматологът ще го отстрани. С това наблюдението не приключва, тъй като е възможно травмата да засегне и зародиша на намиращия се под него постоянен зъб. Това изисква лечение и наблюдение във времето до израстването му.
Друга травма е счупването на зъба. Това също изисква специализирана намеса – стоматологът преценява дали зъбът трябва да се извади или просто да се заглади нащърбеният край. При по-сериозна травма като избиване на зъба може да се наложи ортодонтско лечение, ако постоянните зъби няма да избият скоро и има вероятност след пробива им да не са в правилна позиция.

Последна редакция Вторник, 21 Юни 2016 14:05
blog comments powered by Disqus

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини