Baner 600x80
Вторник, 21 Юни 2016 12:07

Финансовите капани на лятото


amusement-park-fun

Времето се затопля, настроението се покачва, желанието за забавления се увеличава. Настъпва сезонът на дългите разходки, почивки, морски приключения, развлечения, срещи с приятели и определено много повече време, прекарано навън. След студените месеци ни се иска да не се прибираме у дома и да се заредим максимално с настроение и топлина за следващите дълги зимни месеци. Децата са неудържими: искат всичко и родителите като че ли са по-охотни да задоволяват желанията им.

Сезонът на изкушенията
Паралелно с екстрите обаче нарастват и разходите. Заедно с повишаването на температурните стойности се повишава и броят на изкушенията. Предлагането става толкова голямо и разнообразно, че сякаш на всяка крачка ни се налага да изкарваме портфейла от чантата. А децата искат ли, искат... Искат сладолед, искат ледена близалка, искат на батута, искат на количките, искат на лунапарка, искат балон с хелий, искат варена царевица, искат, искат, искат...
През първите дни, в които родителите още не са се отърсили напълно от зимния сън и летаргията на стоенето вкъщи, са склонни да задоволят всички или поне повечето желания на детето. Първото неоспоримо основание е, че изкушенията имат много приятен външен вид. Те са цветни, шарени, шумни, весели и неустоими. Освен това миришат така, че е немислимо да се подминат. Нещо повече, изкушенията са навсякъде около нас и няма как да не ни хванат в капана си. Ако по някакво чудо сме подминали сергията за сладолед, ще видим някое дете, което яде лакомството, и веднага ще се залепим на втората сергия, която е на точно около две минути път от първата. Ако сме успели да уговорим детето да се приберем, за да обядваме у дома, на него ще му замирише на нещо вкусно, което ще развали целия ни план. Ако детето се е оставило да бъде убедено да пропусне батута днес, ще срещне някое приятелче, което точно се качва на атракциона, превръщайки го в непреодолимо изкушение.
Факт е, че изкушенията имат „изкусителни" цени – левче, два и повече. Докато свърши разходката, родителското портмоне „отслабва" с 10-20-30 лева, а лятото е два-три месеца. Трябва ли мама и тате да се хващат на допълнителна работа, за да обезпечат летните месеци и да се справят с финансовата „агресия", насочена към тях и децата им?!

Как да се справим с летните разходи?
Да позволяваме всичко, е безсмислено. От една страна, излиза твърде скъпо. От друга страна, научаваме детето, че трудно му се отказва, и то започва да иска по принцип, без полученото задължително да му доставя удоволствие. Да отказваме всичко, също е неприятно. Разходката се превръща в един постоянен спор, който кара децата да хленчат непрекъснато, а родителите да ги успокояват или да им се карат.
Има ли изход от така създалата се ситуация?
Възможен ли е някакъв среден, компромисен вариант?
Всички тези въпроси провокираха провеждането на анкета сред голям брой родители. Целта на анкетното проучване е да се потърси родителското мнение по посока на проблема за летните разходи. Разбира се, анкетираните са разделени в четири различни категории, защото големината на населеното място, в което живеят, е от съществено значение:
- родители от голям град;
- родители от голям морски град;
- родители от малък град или от малко населено място;
- родители от малко, но курортно селище.

Категориите са обособени по този начин, защото финансовите „нападения" през лятото са различни в различните изброени населени места. Най-облагодетелствани са родителите, живеещи в малките населени места, които не са курорти. Анкетата показва, че при тях разходите са едни и същи през всички сезони на годината, тъй като лятото не е източник на особено голям брой нови забавления (например увеличава се само консумацията на разхладителни храни и напитки, което е поносим разход).
Най-много „страдат" родителите от населени места, които предполагат приток на туристи през лятото. Поради очакваната навалица от весели и искащи да се забавляват хора, предлагането, респективно цените, се покачват. Разбира се, покачва се и искането от страна на детето.

Други обекти на финансова атака
Има една категория от близки на детето, при които обикновено всичко може и всичко е позволено. Това са баба, дядо, леля, чичо, вуйна, вуйчо и т.н. Те са хората, на които неофициално им е позволено да глезят детето и да отменят всички мамини правила. Дали го правят, защото прекарват сравнително по-малко време с него, от много обич, или само защото не знаят какво друго да направят – това е без значение. На тях им е разрешено. Ако това не се случва ежедневно, не може и да се окачестви като голям педагогически проблем. Напротив, желателно е детето да бъде глезено от време на време и то без знанието на майката. Така получава допълнителна доза обич и внимание, без да нарушава пряко домашните правила, защото баба и дядо живеят в друга къща и там правилата са различни.

Семейната почивка
Съществува и друго голямо предизвикателство, което изисква много сериозна финансова инвестиция - почивката на море. Обикновено всеки член на семейството се подготвя за този момент през цялата година и го очаква с крайно нетърпение. Това са дните на пълен релакс, в които абсолютно всичко е позволено. Обикновено мама и тате са предвидили достатъчно финансови средства, така че нищо да не липсва и да не се разваля семейната ваканция. Но детето винаги иска и още нещо или нещо друго. Освен това дори и да сте решили да не му отказвате нищо в рамките на седмицата, в която сте на море, няма да сте в състояние да го задоволите напълно. Трябва да сте наясно, че детските желания не са предметни – те се определят от редица променливи фактори (настроение, възраст, нагласи, мнение на околните). Не бива да се забравя и здравословното хранене – не е нужно за една седмица да се опита от всичко вредно, което се предлага от търговците по морските курорти, и лятната ваканция да приключи с посещение при зъболекаря.
Всички анкетирани родители (456 лица) са единодушни и категорични, че те и децата им са обект на финансова агресия. Като основен консуматор на съвременното човешко общество детето е издигнато в култ и голяма част от икономиката работи заради него (дрехи, обувки, храни, играчки, филми, музика, фамилни коли, раждане, здравеопазване). В това число са и летните разходи.

Няколко работещи стратегии
Действително е трудно да се обясни на детето, че не може да получи всичко, което поиска. Но това обяснение е много основна част от възпитателния процес, която трябва да бъде преодоляна чрез правилните стратегии, за да осигури развитието на пълноценна личност. Както повечето аспекти на детското възпитание, така и този проблем изисква справяне от страна на родителя. Какво можете да направите:

Стимулирайте детето да си спестява пари за лятото
Както и да ги харчи разумно. Спестовността се възпитава и научава. През първите години от детството не е толкова важно да научите детето да не харчи излишно, колкото да харчи разумно. Повярвайте, когато детето е със съзнанието, че парите са лично негови, то е склонно да ги харчи по-рядко, както и по-качествено.

Давайте на детето джобни
Независимо от възрастта на детето, това е един прекрасен начин да го накарате да разбере, че парите свършват, затова не може да си купи всичко, което поиска. Джобните решават много възпитателни проблеми. Дискутирайте с детето подобна възможност: то ще разполага с определено количество пари на ден в рамките на лятната ваканция или почивка, например 1-2 лева. Дайте му възможност да похарчи тези пари, както и когато пожелае. Но не предлагайте опция да му предоставяте допълнителни средства, когато неговите са изчерпани. Дайте му още един плюс: парите, които не похарчи на единия ден, остават за следващия и към тях се добавят новите джобни. Ще се уверите как в първите дни детето харчи парите за първото срещнато изкушение. Но ако устоите и не му давате повече пари до края на деня, то ще започне да влага много повече разум в харченето. Нещо повече, детето наистина ще се научи да прави избор и да си купува нещата, които реално желае. А и ще се почувства като възрастен, следователно ще се държи повече като възрастен.

Разберете се с родителите на другите деца какво ще купувате
Често се случва: излизате на разходка с приятелки и в един момент се оказва, че всяко дете иска нещо различно, а вашето иска всичко. Работещ на практика вариант е да се договорите предварително и да направите нещо като план на разходката, например: „Отиваме да ядем сладолед!" или „Отиваме да играем на батута!". Така всички деца ще получат едно и също, без да се налага да се изкушават допълнително от различния избор на приятелчетата си.

Избягвайте местата с концентрирани финансови изкушения
За съжаление това невинаги е възможно, защото цветовете и миризмите са буквално навсякъде. Все пак може да се опитате да сменяте дестинациите за разходка и от време на време да избягате от предлагането.

Носете в чантата алтернатива (бонбони, солети)
По-добрият вариант е детето да е добре нахранено, преди да излезе от вкъщи. Много често се случва да иска различни неща, които после дори не опитва. Мамината чанта е злато, защото обикновено вътре има нещо любимо, което може да замести поредното искане на детето.
Друга опция е да обещаете на детето, че ще получи нещо по-атрактивно после, ако сега се откаже от моментната си прищявка Пример за това е обещанието за голяма кутия сладолед за дома: излиза много по-евтино, а и ще има за цялото семейство. Дайте възможност на детето само да избере кутията сладолед за семейния десерт. А и така можете да бъдете сигурни, че първо ще си изяде вечерята.

Създайте някои взаимно приемливи правила, които да важат за цялата почивка и/или ваканция
Желателно е да се договаряте с детето, преди да излезете. Навън то е много по-склонно да се „тръшка", а и много родители се притесняват от публиката (другите майки) и са склонни да отстъпват. Знайте, че детето свиква с това, а винаги трябва да се мисли в перспектива. Майката купува нещо на детето си, за да спре да плаче, но следващия път плаче много повече и много по-силно, докато не получи желаното. Създаването на правила обикновено сработва и за двете страни: майката контролира по-лесно нещата, а детето се научава, че изискванията важат еднакво за всички.

Вместо финални думи ето ви една случка. Майка и дете пред магазина. Детето лежи на земята, реве и се тръшка, защото иска да му се купи нещо безсмислено. Майката не знае какво да направи и тихичко се опитва да го успокои. На ръба на търпението си тя му казва, че наистина вече няма никакви пари. Детето внезапно спира да плаче и я гледа учудено:
„Мамо, защо не каза по-рано? Нищо, че нямаш пари. Дай ми портмонето си и аз сам ще си го купя!"

Мария Дишкова, социален педагог

Последна редакция Сряда, 17 Август 2016 13:40
blog comments powered by Disqus

3

baner 300x300px

baner 300 300

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини