Baner 600x80
Петък, 20 Май 2016 14:53

На детската площадка – уроци по дипломация


Beth-and-preschoolers-in-playground-10-11Да научите малкото дете как да се държи, безспорно не е лека задача. Примерите за лошо поведение сред малчуганите са ежедневни: те вземат един от друг играчките си, понякога удрят или хапят другарчетата по игра и докато се огледате, са в центъра на масова детска истерия. Може ли хлапето да бъде научено да управлява емоциите и поведението си? Кога може да стане това? Ако е във възрастта 1-3 години, ще трябва да започнете.

Пролетта е в разгара си, а това е отдавна чаканата възможност за игри навън. За да избегнете неминуемите конфликтни ситуации или поне да ги направите по-приемливи, е добре да проведете малко предварителна подготовка или т.нар. уроци по дипломация. Децата не могат да се организират, докато не бъдат научени да правят това. Разбира се, ще ви е нужно търпение, за да се справите с непослушния мъник. Първо, не чакайте, докато ситуацията излезе от контрол. Второ, винаги имайте готов план за действие. Например ако възнамерявате да „играете" с други деца в пясъчника, помислете какво може да се случи и къде би могъл да възникне проблем в общуването на вашето дете с останалите от групата.
За да можете успешно да изпълните ролята на умиротворител, трябва да разпознавате правилно емоциите на собственото си дете, да знаете кога да се намесите при опасност от конфликт, да можете да проведете с малчугана си ефективен разговор. В подобен разговор се акцентира върху това какво очаквате от детето и какво може да направи вместо това, което мисли да предприеме. Това е като с първите стъпки – в началото го водите за ръка, докато се научи да се справя без чужда помощ. По същия начин го учите и да се справя само в общуването.

Разпознаването на емоциите
Полезно е да позволяваме на децата да проявяват чувствата си, а не да правим всичко възможно да ги игнорират. Не чакайте да дойде „взривът". Употребявайте думи, които изразяват съчувствие, симпатия и други подобни емоции в ежедневни ситуации – „Радвам се, че се разхождаме заедно", „Зайчето е тъжно, защото ги няма приятелите му", „Виждам, че се сърдиш, когато Митко вземе играчката ти". Ако детето ви се е превъзбудило и емоциите му вземат връх, отведете го настрана и прекратете всякаква активност. Дайте му време да се успокои. Поставете го на коленете си с гръб към вас, покажете му как да направи дълбоко вдишване (колкото и нелепо да звучи, има добър ефект). Ако се върти неспокойно и отказва да стои в ръцете ви, поставете го до себе си с гръб към вас. Говорете на глас за чувствата, които го владеят в момента, но и поставете граница – „Ти не можеш да се върнеш да играеш с Митко, докато не се успокоиш". Когато страстите се уталожат, можете да похвалите малчугана – „Хубаво е, че вече се успокои".
Подводните камъни са свързани с факта, че е трудно да говориш за емоциите си. Субективните родители понякога преживяват собствените си емоции повече от тези на детето. Може би неговите емоции им напомнят нещо. Ако ви е трудно да говорите за чувства, ще трябва да се научите. Въоръжете се с търпение и се учете – боите се да назовавате нещата с истинските им имена, особено ако детето краде или лъже, не го приемайте тежко, в тази възраст децата го правят без умисъл. Но подобно поведение не трябва да остане незабелязано, иначе ще се превърне в порочен навик. И в този случай ще сте си виновни вие, а не детето, на което не му е обяснено къде греши.

Вмешателство
Вие сте човекът, който трябва да спре неприемливото поведение на детето, назовавайки нещата с истинските им имена, дори да се намесите физически. Децата по своята природа са енергични. „Как да успокоя тригодишния си син. Той се държи като дивак всеки път, когато се събере с деца" – подобна на тази реплика често може да бъде произнесена на детската площадка. Когато я чуете, може да сте сигурни, че проблемът не е в детето. На мъника никога не му е казано какво се очаква от него. Дисциплината предполага установяване на граници и това трябва да се прави деликатно, но решително. Ако детето се държи импулсивно, трябва да му дадете да разбере, че подобно поведение е неприемливо. Обърнете го към себе си, накарайте го да седне и му кажете категорично: „Ти не трябва да се държиш по този начин!" Ако не възприеме предупреждението, приберете го вкъщи, а следващия път направете разходката по-кратка, твърде е възможно детето да се превъзбужда и да става раздразнително, ако е уморено.

Разговор
Ако детето ви е ударило или ухапало друго дете, трябва да се намесите незабавно, но и да покажете алтернатива на това поведение. Освен да се бият, децата могат и да се извиняват, да се прегърнат и да играят заедно. Ако виновното дете откаже да се извини, това е сигнал, че не го прави и вкъщи. Доброто държане изисква създаването на съответните навици, а това е „домашна работа". Друг пример за реакция при нежелано поведение - детето е извадило огледалцето от несесера ви. Вместо да игнорирате това действие, веднага коментирайте ставащото: „Виждам, че ти харесва моето огледалце, но не бих искала да го изтървеш и да се счупи, затова трябва много да внимаваш. Хайде да видим коша с играчките, какво би могъл да ми дадеш ти в замяна". В случая предлагате алтернатива – не можеш да вземаш чужда вещ, ако не си готов да се разделиш с твоя собственост. Децата на възраст между 1-3 години съвсем не са толкова малки, за да не могат да разберат това, което се случва. Те отлично си дават сметка, че всяко тяхно действие има последствия.

 

Последна редакция Петък, 20 Май 2016 14:58
blog comments powered by Disqus

3

baner 300x300px

baner 300 300

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини