Baner 600x80
Сряда, 17 Февруари 2016 14:14

Игра в група


Group-of-Children-Playing-with-Blocks-in-the-Floor-44944720Първите приятели на бебето са неговите родители. Чрез тях то се научава да влиза в контакт с другите, да намира забавните страни от общуването и да се стреми към него. Предпочитания може да проявява към контактите си с възрастни (близки от семейството) и да търси тяхното внимание за игра, както и към по-големите деца, които му напомнят за тях.

Бебето до 1 година е заето да опознава света около себе си, да се развива двигателно, да се научи да ходи и говори. И едва когато завърши успешно този етап от развитието си, то открива и забавлението да комуникира с хора извън семейството си. Бебето отчита наличието на други бебета около себе си, въпреки че не се ангажира в активна игра с тях. Може да иска да ги докосва, дърпа и закача или да ги приема като „играчка", както и да се впечатлява от присъствието на по-големи деца, които да наблюдава с невероятен интерес (как играят, движат се и говорят). Но същинска интеракция все още може да не е налице. Обект на внимание може да са чуждите играчки, като детето трудно споделя своите, а се стреми да вземе всичко ново, което му попадне в полезрението. Не се притеснявайте от реакциите на детската площадка и ги приемайте като нещо обичайно. Удачно е да използвате момента, за да обясните, че чуждите вещи не се пипат и е добре да попитаме собственика, преди да го сторим.

Играта един до друг става игра един с друг!
След година и половина децата започват да играят в т.нар. „паралелна игра". Те седят заедно в непосредствена близост, но всяко от тях си намира самостоятелно занимание. Все още не са готови да споделят играчките си, на което ще се научат на един по-късен етап, окуражавани от близките си.
На около 2-годишна възраст може да започне да прави своите плахи опити за общуване с връстници. Това, разбира се, не е лишено от грешки и комични ситуации. Трябва много практика и демонстриране на позитивен пример в начина да се общува свободно с другите. Детето трябва да се научи да използва целенасочено думи, защото не може да очаква, че непознатите ще разберат от един жест или демонстрация какво иска в дадена ситуация. Това може да породи неразбирателство и конфликти, в които мъникът трябва да се научи как приемливо да изразява емоциите си и как да реагира социално желателно спрямо околните, така че да бъде приеман от тях. Едва на възраст между 2 и 3 години детето може да започне да пренася опит от връстници и да се опитва да се включи в съвместна игра с тях. Децата не играят вече паралелно в непосредствена близост, а търсят обща връзка и контакт, за да обединят усилията си в общо занимание. Това е възрастта, в която започват да си обръщат внимание един на друг и са склонни да споделят вещите си. Тук е и времето, когато започват да спазват общи правила и се научават да изчакват ред при игра. Те вече знаят своето притежание и че то няма да се промени, когато дадат играчка на своето другарче. Дори на тази ранна възраст те може да започнат да показват предпочитания към играта с едни и същи деца и целенасочено да се стремят към това, като често споменават имената им, искат да ходят на места, където знаят, че ще се срещнат, и да играят на едни и същи игри. Започват да се създават първите приятелски отношения.

Защо е важна играта в група за логопеда?
Интеракцията с връстници е особено важна за цялостното емоционално, социално и говорно развитие на детето. В защитената среда на групата то се научава да изразява мисли и желания, да споделя емоции и да развива комуникативните си умения. Тя е истинско предизвикателство, тъй като там не е задължително всички да разбират детето особено ако все още говори бебешки. Детето ще се стреми да се изразява по-ясно и точно, така че да бъде разбрано. И ако вкъщи мама и тати го разбират с един поглед или жест, това няма как да се случи сред връстниците, така че качеството на речта значително се повишава вследствие изискванията на средата. И неслучайно 3-годишната възраст е ключова в разширяването на активния речник, използването на изречения и различни по функция думи. Пренасянето на комуникативен опит започва да става от всички страни и изразните средства на детето нарастват мълниеносно. Игрите с правила в рамките на групата също имат много важно значение за разбирането върху социалните роли и норми на поведение. Детето ще започне да осъзнава, че техният характер е универсален и трябва да бъдат спазвани, за да се създават и закрепват отношения и извън рамките на семейната среда. Тяхното системно нарушаване води до изолация от страна на останалите участници, които целенасочено започват да избягват другарчето с неприемливо поведение, а това носи огорчение както на него, така и на родителите му. Затова е добре безопасните граници на детското търсещо и провокиращо поведение да започнат да се поставят вкъщи и да се затвърдят в групата, а не обратното – както много родители очакват в детската градина поведението на малчугана да се промени, защото работата на педагозите е да възпитават децата им. Най-добрият възпитател е родителят и никой не може да изземе неговите функции! В очите на детето той олицетворява социалните норми, а едва след него се подреждат други значими други. Дете, което не проявява интерес към играта с връстници в отредената за това възраст и трудно се социализира в нова среда, стреми се към изолация и трудно пренася опит в нови ситуации, е добре да бъде консултирано с клиничен психолог или детски психиатър.

Стъпки към общата игра...

Стимулирайте и поощрявайте детето да споделя
Етикирането на детето като „егоист" и „то си е такова" не е в негова и ваша полза. Не приемайте положението като даденост. Помогнете му в различните ситуации, показвайте му как да постъпи и накрая го възнаграждавайте за добрите обноски. Със сигурност добрите практики ще бъдат запомнени и възпроизведени отново. А детето ще си спечели много повече другарчета за игра, което за в бъдеще ще го направи много по-щастливо и общително.
Следете за спазването на правила
Това е важно социално умение, както у дома, така и извън него. Честото нарушаване на социално приемливи норми в един момент може да превърне малчугана в нежелан партньор за игра и дори да го постави в позиция на изолация на детската площадка. Затова започнете тренировките от вкъщи, за да може детето да пренесе добрия си опит и с другарчетата. Не оправдавайте лошите постъпки с присъствието на другите деца. Непосредствената близост до мястото на игра ще ви помогне да се намесите във всяка една ситуация, независимо дали детето се намира в ролята на агресор или жертва.
Давайте пример
Демонстрирайте желаното от вас поведение. Вие сте най-добрият и уважаван модел, който има детето. Заедно трябва да се учите как да постъпва в дадена ситуация, дори след като е отминала, можете да обсъдите неговите и вашите реакции.
Избирайте кооперативни игри
В тази възраст е много важно на какво играе детето. То със сигурност ще покаже интерес към групови занимания. Това могат да са танци, пеене на песни, състезателни игри и подходящи настолни такива. Важно е да се включат повече участници, за които да има общи правила в достигането на крайния резултат.
Упражнявайте се
Ученето на социални умения е дълъг процес, изискващ време и практика. Не се обезкуражавайте, ако една игра е приключила със сълзи и сърдене. Следващия ден може да е основата на нови приятелства и други положителни емоции. Може да се опитате да смените активностите, времето за игра и групите от връстници, докато откриете правилната и добра комбинация от всички тях за вашето дете.

Симона Миланова, логопед

Последна редакция Сряда, 17 Февруари 2016 14:19
blog comments powered by Disqus

miniland

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини