Baner 600x80
Сряда, 17 Февруари 2016 12:02

Как се отглежда детската интелигентност


smartgirlwithbooks1Някои деца са много добри в смятането, други се изявяват повече в общуването. Има ли смисъл обаче да търсим „печеливша" формула, когато става въпрос за вродена интелигентност? „Защо другите деца вече могат да рисуват?", „Защо той още не може да си играе с останалите?", „Защо не е толкова любознателен като братовчед си?" Зад всички тези въпроси се крие почти задължителното за повечето родители съмнение: „Моето дете по-глупаво ли е от останалите?" Неоснователно притеснение, което обаче често измъчва родителите, особено когато малкият им наследник тръгне на детска градина. Тогава вече съществува идеална база за сравнение и последващите я прибързани заключения и „присъди".

Слабото оценяване на уменията на детето и настойчивото родителско подтикване към непременното им подобрение крият риск от сериозно деформиране на психическото и интелектуалното развитие на дребосъка. Приблизително преди около 30 години харвардският професор Хауърд Гарднър достига до революционното за психология прозрение, известно като теория за множествена интелигентност. Основната й теза е, че всички деца са интелигентни по различен начин и най-доброто, което може да се направи, е да се открие „силата" на всяко дете и да се работи именно върху нейното развитие. Почти никога не се срещат деца, които са необикновено високоинтелигентни, или такива, които са категорично глупави. Както всички знаем (и историята го доказва), случаите на гениалност са изключително редки, а когато става въпрос за ниска интелигентност, е по-вероятно детето да не е имало условия, за да развие собствено мислене. Тук определението „собствено" е важно – винаги интелигентността е собствена и индивидуална. Неслучайно се налага и изводът, че не съществува измерим и доказуем абсолютен израз на интелигентността (за каквото претендира т.нар. „коефициент на интелигентност"). Теорията разделя интелигентността на няколко независими проявления, които при всеки човек са с различна застъпеност. Различия, зависещи от личните качества на отделния човек и дете. На този принцип първоначално са откроени 7 типа интелигентност, като съвсем наскоро към тях психолозите прибавят още 2 характерни прояви.

Лингвистична (езикова) интелигентност
Това е способността думите да се употребяват ефективно и на място както при говор, така и в писмен вид. Този вид интелигентност очевидно включва и способността да се борави умело с граматични и синтактични правила, правилата на речта, познаването на всички значения и употреби на дадена дума.
Логическа (математическа) интелигентност
Добри умения за боравене с цифри и способност за откриване на логическа връзка между очевидни и абстрактно свързани предмети и явления. Хората, при които този тип интелигентност е по-развита, обикновено държат на принципите и ясните отношения и са в състояние да открият логика и зависимост и в най-абстрактни ситуации.
Кинестетична интелигентност
Това е способността да изразяваш мисли и чувства чрез тялото. Този тип интелигентност включва умението да правиш и скулптираш нещо с ръцете си, както и физически качества като координация, сила, гъвкавост и скорост. Тази интелигентност често се изразява в афинитет към танцуването.
Визуална (пространствена) интелигентност
Това е способността за умело възприемане на пространствените обекти и трансформирането им в перспектива. Дете, при което тази интелигентност е по-силно развита, обикновено проявява силен интерес към цветове, линии, форми.
Музикална интелигентност
Очевидно тук става въпрос за различаване, усещане и изразяване на музикални форми, звуци, тонове и ритми.
Интровертна интелигентност
Тя предполага себепознание, правилна преценка и интуиция за собствените способности и граници, ясно съзнание за най-дълбоките намерения и желания. Този тип интелигентност предполага висока самодисциплина и самоуважение.
Екстровертна интелигентност
Способността да усетиш и разбереш мислите, чувствата, намеренията и мотивите на околните, което означава и умение да предугаждаш и отговаряш на нуждите им.
Природна интелигентност
Тази форма на интелигентност е допълнително прибавена наскоро и се свързва със силна чувствителност спрямо флората и фауната.
Екзистенциална интелигентност
Това е последната форма на интелигентност, но не последна по важност. Тя изразява умението да отговаряме на и да разбираме фундаментални житейски въпроси и проблеми. Подобно на математическата интелигентност, тя предполага разбиране на абстрактното.

В духа на това разграничение съвсем логично може да се допусне, че е напълно нормално при всеки човек изброените типове интелигентност да са с различна интензивност. Затова е важно да възприемаме развитието на детето като сложна съвкупност от възможности и наклонности, с цел да поощрим индивидуалните му интереси и умения. Всяка форма на интелигентност може да бъде усвоена впоследствие, което не означава родителят да притиска детето да развива по-слабите си умения на всяка цена. Ролята на родителя е правилното посредничество между детето и реалността, а ключът към това е играта – най-ефективният образователен подход за децата. От вас зависи дали тя ще е творческа, логическа или езикова – важното е да е напълно доброволна и интересна за малчугана. Любопитно е и да се отбележи, че някои от най-ревностните поклонници на професор Гарднър в САЩ и Англия опитват да приложат буквално теорията му в образователната система. Урок за океаните например изглеждал така - едни деца го рисуват, други пишат за рибите, трети „пеят" като делфини и т.н. Като че ли най-впечатляващ е опитът геометрията да бъде „изтанцувана" (за да събуди интереса на децата с подчертано кинестетична интелигентност). За щастие, след открояване на неподозирани крайности, се налага общото мнение, че е най-добре всички деца да получат еднакви базови знания и чак след това да „специализират" според интересите си. В крайна сметка всички деца трябва да могат да четат, пишат и смятат, а дали ще танцуват, след като намерят решение на задачата, е въпрос на избор. Друг евентуален проблем при сляпото следване на теорията за множествената интелигентност е поставянето на етикети - нещо, което всеки родител е длъжен да избягва, когато става въпрос за детето му. Изказвания от типа „О, тя е скарана с математиката" или „Той трябва да го види, за да го разбере" просто не бива да присъстват в разговорите ви. Истината е, че всички деца са способни да учат по различни начини, в различните си възрасти и според развитието си. Никое дете няма само и единствено визуална памет например. Всички ние боравим и опознаваме света посредством четирите основни вида сетивност - ако имаме по-добър нюх, това не означава, че няма и да се насладим визуално на дадено цвете. Невъзможно е информацията да бъде приемана по един единствен начин, дори и той да ни е най-любимият. Всеки нов и различен метод за усвояване на информация активира нов център в мозък и се съхранява по нов начин. Веднъж изградени, тези връзки се запазват и ни позволяват да ползваме в значително по-голям капацитет ума си. Истината е, че мозъкът се променя според опита и преживяното, а те се натрупват с практика. Поставяйки етикет на детето си - „Тя е твърде артистична за математика", вие ограничавате развитието и затваряте врати, зад които винаги може да се намери нещо ценно.
Да, трябва да познавате начина на мислене на детето си и да насърчавате силните му страни, но и не бива да спирате да го предизвиквате с области, които са му по-трудни и все пак полезни и нужни.

 

blog comments powered by Disqus

3

baner 300x300px

baner 300 300

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини