Baner 600x80
Петък, 15 Януари 2016 11:45

Как се формират навиците на детето


iStock 000028317134XXXLarge compressedНавиците се формират в ранно детство. Би било неправилно обаче да смятаме, че детето усвоява всички в течение на година. Всъщност то ги овладява едновременно: всеки ден ползва лъжица, мие ръцете си преди хранене и т.н. И все пак условно може да се определи някаква последователност, която позволява поетапното обучение на малчугана в самостоятелност. Тази последователност е продиктувана от възрастовите особености на детето. В този смисъл втората му година е период на бурно формиране на навици и привички.


Могат да се откроят следните закономерности в придобиването на навици:
- формирането на навиците е дълъг процес (детето постепенно усвоява необходимите за ежедневието навици за самостоятелност през цялата втора година);
- формирането на навиците е възможно само на основата на възрастовите постижения (особености на действията на ръцете, общи движения и т.н.);
- с усвояването на навиците и привичките у детето се появяват повече възможности за творческо усвояване на околния свят.

С какво да започнете?
Открояват се три основни категории: хигиенни навици (хранене, миене на ръце, ползване на гърне); навици, свързани с културата на поведение (формиране на положително отношение към обкръжаващите го възрастни и деца); навици за елементарно обслужване (известна самостоятелност).
През втората година отношенията на детето с околните се изграждат на основата на формираните водещи навици и привички. Затова то толкова негативно реагира на всякакви промени: преместване на креватчето, масичката или столчето, отсъствието на любимата играчка. Мъничето недоволства, ако някой вземе играчката му, отказва да я отстъпва на друг. Това не е алчност или каприз, а резултат от формирания навик вещите да стоят на определените им за това места. Това са своеобразни ориентири в околната среда на детето. Освен това светът на ранното детство е вече установен и не бива да се нарушава. Напротив, възрастните трябва да помагат той да бъде все по-ярък и интересен. Нарушаването на съществуващите условия на живот – обичайния дневен режим, условията на хранене и приготвяне на храната – може да доведе до сериозни последствия: отказ от храна, нарушение на съня, снижаване на емоционалния и душевен комфорт. Затова спазването на режима е първата и най-важна привичка за двегодишното дете.

1 год. и 3 месеца Самостоятелно ядене на пасирана храна с лъжичка.
Детето самостоятелно яде гъста храна от купичка. Вие може да го дохранвате само при необходимост.

1 год. и 6 месеца Самостоятелно ядене на храна с лъжичка.
Вече има полуавтоматизиран навик за използването й при първото блюдо. Детето изяжда течната храна (супата) от дълбока купичка, държейки лъжицата в юмручето си.

1 год. и 9 месеца Умение за частично събличане с помощ от вас.
Детето сваля само обувките си (без връзки), може да сваля и чорапите или чорапогащите. Вие му помагате, стимулирайки неговата самостоятелност.

2 години Умение за частично обличане с малко помощ от ваша страна.
Можете да предоставите известна самостоятелност на детето, да го поощрявате, ако само сложи шапката си, обуе пантофите или обувките си, да му подскажете каква е последователността на тези действия.

Формиране на културно-хигиенни навици
Обучаването в хигиенни навици започва със запознаването с предметите за лична хигиена: кърпата за лице и ръце, кърпата за крачетата, четката за коса, четката за зъби, носните кърпички, гъбата за баня и др.

Детето трябва да придобие следните хигиенни навици:
- да мие ръцете преди хранене и след всяко замърсяване;
- да се мие след ставане от сън;
- да се къпе (или мие) преди лягане;
- да ползва сапун и гъба за баня (след два-три дни упражнения);
- да ползва четка за зъби (от две години);
- да ползва носна кърпичка (самостоятелно от две години и половина);
- да се сресва пред огледало (от 1,5-2 години);
- да не взема храна с мръсни ръце (под контрола на възрастен в периода на ранно детство).

Пристъпвайки към някаква хигиенна процедура, отрано премислете всички действия, разположете всички нужни предмети, така че да могат да бъдат ползвани без затруднение, да не се губи време и да не се отвлича вниманието. Например подготвяйки се за къпане, помислете къде да поставите сапуна, каната с вода, къде да закачите хавлията. Проверете температурата на водата, приберете всички излишни предмети от банята, за да не отвличат вниманието на хлапето от процеса.

Какви условия трябва да създадете:
- поставете хавлията на нивото на ръста на детето (но не на очите);
- поставете до мивката стъпенка, с помощта на която детето може да стигне до кранчето;
- ако детето е във вана, поставете на дъното хавлия, за да не се подхлъзне.
Предметите, които детето ще ползва самостоятелно, трябва да са подбрани с оглед на възрастовите му особености. Сапунът трябва да може да се побере в ръката на мъника, кърпите да са с големина, която позволява на детето свободно да ги взема и ползва, чашата за четката и пастата трябва да е стабилна, четката за сресване трябва да е с тъпи връхчета, за да не надраска нежната кожа на детската глава, и да е с размер, който позволява на детето да я държи само. Гъбата или кесията за баня също трябва да съответстват като размер – много подходящи са тези, които се поставят като ръкавица. Предметите за лична хигиена трябва да бъдат и атрактивни на външен вид, да привличат вниманието и лесно да бъдат разпознавани между останалите. Практичната организация на условията трябва да подтиква детето към активност и самостоятелни действия.

Как да се мие
Подгънете ръкавите на дрехата на детето.
Проверете температурата на водата.
Насапунисайте дланите на малчугана до образуване на пяна, може дори да поиграете на „Хей, ръчички!".
Отмийте пяната под водната струя, като подтиквате детето да го направи, включвайки се заедно с вас.
Измийте лицето, назовавайки всяка негова част. Покажете как да се издухва нослето, като запушвате ту едната, ту другата ноздра.
Още веднъж измийте ръцете.
Спрете водата.
Помогнете на детето да свали хавлиената кърпа.
Покажете му как да постави ръцете си под нея и да избърше лицето си.
Погледнете в огледалото и окуражете хлапето с нещо от рода: „Ето какво красиво и чисто дете си имаме!"

В процеса на миене назовавайте всички действия, които извършвате заедно с детето: „Виж как завъртаме кранчето!", „Ето, потече водата.", „Колко е топла и приятна!", „А това е сапунът, о, колко хубаво мирише той!", „Я, иска да ни се изплъзне, не, няма да му позволим." и т.н.

Към 2,5-годишна възраст можете да започнете по-често да окуражавате детето да се справя само. Важно е в този период вече да умее да избърсва ръцете си, докато станат сухи, тъй като миенето им се налага все по-често, а влажната кожа е предразположена към напукване, което е неприятно за детето състояние.

Как да ползва кърпа
Свалете кърпата от закачалката й.
Поставете я върху едната ръка, а след това скрийте под нея и другата ръка.
Като държите кърпата равно по средата, я поднесете към лицето, притискайки я леко към всяка негова част.
Избършете до сухо лицето, освободете едната ръка и я избършете, като си помагате с другата.
Избършете втората ръка.
Не забравяйте да съпровождате всяко движение с обяснение. Ако сте достатъчно търпеливи, съвсем скоро мъничето ще мие и бърше ръцете си само.
Как да използва носна кърпа
Обяснете за какво служи тази кърпа. Не я използвайте като предмет за игра.
Запазвайте спокойствие, когато тя се употребява от детето по предназначение, въздържайте се да помагате.
Кърпата трябва да е винаги под ръка – в джоба на панталона, в якето и т.н.
Отработете самостоятелното изваждане на кърпата от местонахождението й.
Покажете как се сгъва и разгъва и след това как се прибира в джобчето.
Обърнете внимание на това, че трябва да се ползва чиста кърпа. Обяснете кога кърпата е чиста.

Как да се сресва
Детето трябва да разпознава своята четка за сресване и да знае къде стои тя.
Покажете за какво и как се използва и изградете нужния навик.
Учете да се запазвате спокойствие при сресване, повтаряйте тази процедура винаги когато има повод (след сън, след разходка, след ползване на шапка или други аксесоари).
Позволявайте на детето да проявява самостоятелност, изхождайки от желанието му („Аз сам!)".
Пренесете навика за използване на четка в игрова ситуация, например при правене на прическа на куклата.
Изключете всяка възможност детето да има достъп до чужди средства за сресване.


За какво служи огледалото
Обяснете на детето какво представлява огледалото и за какво се ползва (за сресване и правене на прическа, за да огледа тоалета си).
Учете детето спокойно и с интерес да се оглежда в огледалото, без да го пипа с ръце.
Когато го каните да се огледа, не пропускайте да подчертаете колко чисти са лицето и дрехите му.

Помнете, че всеки хигиенен навик трябва да се създава с много внимание и търпение, за да не предизвикате неприятни емоции. Дори когато детето вече се е научило да се справя само, не го оставяйте без надзор.

Последна редакция Петък, 15 Януари 2016 11:57
blog comments powered by Disqus

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини