Baner 600x80
Вторник, 10 Ноември 2015 11:54

5 причини за отсъствието на апетит


20150212141845213Лошият апетит при децата е по-скоро изключение отколкото правило, защото движението и заниманията на открито вършат своята работа. Но все пак злоядите деца не са толкова рядко явление. Важно ли е да следим количеството? Кои са причините за липса на апетит?

Причина първа – ям това, което обичам
Като начало е добре да си изясним в какво се проявява липсата на апетит. Нерядко става ясно, че детето отказва дадени храни, но други яде с удоволствие. Може демонстративно да плюе кашата, но с желание да яде плодове. Ако решите да „поправите" това, проблемът с избирателността се задълбочава. Очевидно е, че избирателното отношение на апетита няма пряка връзка с апетита като такъв. Проблемът е педагогически: детето ви е с характер.
Какво да правите?
Важно е то да се чувства равно с останалите членове на семейството, а не галеник на съдбата или център на цивилизацията. Не иска да яде каша – с храненето е приключено, следващото е след 3-4 часа. Важно е обаче в интервалите между храненията да не попадат продукти пред очите му, за да няма възможност само да попълни „празнините". Може би ще възразите: но така може да не яде и цял ден! Няма нищо страшно в това. Природата е създала човека така, че напълно безболезнено да изкара ден без храна (не и без течности обаче). До такива драстични случаи рядко се стига, ако обаче мама или баба са достатъчно търпеливи. Ако не – разбираемо е, все пак това е вашето скъпо дете.
Формирането на хранителни навици у малчуганите в значителна степен зависи от примера на възрастните. Трудно е да изисквате от детето правилно и здравословно хранене, ако татко яде сандвичи на крак, а семейството никога не се събира на обща трапеза.

Причина втора: закуските между храненията
Друг разпространен вариант за влошаване на апетита е свързан със закуските между основните хранения. Детето е закусило непълноценно, след час му се предлага сандвич, след още един час – плодово мляко, а на обяд отказва да яде. Нищо странно.
Какво да правите?
Ако искате детето да закусва, обядва и вечеря пълноценно, трябва да сте много внимателни в това, което му предлагате между основните хранения. Един плод е напълно приемлив вариант, още повече че обикновено той ускорява перисталтиката и гладът след него идва по-настойчиво.

Причина трета – индивидуалното развитие на детето
Както е известно, децата са различни и потребностите им от храна също. Едно дете може да е неукротимо, да тича, скача и да се катери навсякъде, без да спира. Друго може да е спокойно и да предпочита играта с конструктор или плюшени играчки в усамотение. Първото като правило е по-слабичко, независимо от това колко и какво яде – всичко „изгаря". Второто обикновено е „по-загладено", дори да яде по-малко от първото. Потребностите на децата от храна в значителна степен се определят от степента на физическо натоварване, ръста, телосложението, борбата с инфекции. Обърнете внимание, когато захладнее – детето започва да се храни по-добре, същото се случва и в по-късна възраст в периода на пубертета - когато се ускорява растежът в процеса на полово съзряване или просто когато е потичало достатъчно по време на разходката на открито.
Наред с различията в енергийните потребности всеки малчуган има специфични възможности на храносмилане и индивидуална интензивност на обмяна на веществата. В зависимост от това потребностите от храна при деца на една и съща възраст може съществено да се различават.
Мерило за адекватността на хранене на детето не е количеството приета храна, а нивото на неговото развитие: темповете на растеж, своевременната поява на нови навици. Много често родители се обръщат към специалист с констатацията: „Храни се добре, а ребрата му все „стърчат"." Понякога е трудно да убедиш загрижената майка (или баба), че това е нормално. А това е така, защото децата растат неравномерно. До тригодишна възраст продължава така нареченият период на „първото напълняване". В периода 3-4 години е първият скок в растежа на детето – време, в което то се „източва". Тогава малчуганите просто ускоряват растежа си и се създава впечатление, че слабеят. Същото може да се наблюдава и при първокласниците, които в по-голямата си част са „слабички".
Какво да правите?
Възможно е причината да е в индивидуалното развитие, но не при всички, ще кажете вие, и ще сте прави вероятно. Действително децата се различават помежду си най-вече по типа телосложение. Едни са издължени, с цилиндричен гръден кош, дълги крайници, с минимално количество мастна тъкан – специалистите ги наричат астенични. Други са с широк гръден кош, здрави кости, добре развита мускулатура и склонност към повишено отлагане на мазнини. И едното, и другото са нормални явления. Защо са тези различия. Може би причината е в храненето? Нещата са значително по-прости. Погледнете се в огледалото. Детето прилича на вас не само по цвета на очите и косите.

Причина четвърта – физическото натоварване
Вие, разбира се, често наблюдавате своето дете. Вкъщи, на улицата то е в състояние да тича и скача часове наред. По своята природа малчуганите са съсредоточие на енергия, която търси освобождаване. Според това колко от нея е изразходвана възниква и потребността от възстановяването й, а това вече се нарича апетит. Много рядко от липса на апетит се оплакват родители на деца, занимаващи се със спорт. Когато разходът на енергия е висок, няма проблем с желанието за ядене. Има и един друг интересен феномен, който влияе върху него – колективното хранене. Това е така, защото добрият апетит е заразителен. Когато в детската градина малчуганът знае, че ако не си изяде порцията, това ще направи негово другарче, апетитът вече е възбуден. Случва се от липса на апетит да се оплакват и родители на дете, което е пълничко. При подробен разговор за причините специалистът установява, че това дете е записано на курсове по чужд език, на пиано или някаква друга статична форма на усъвършенстване. След натоварения с форми ден, то се прибира, за да поиграе пред компютъра – това е все по-честа гледка при съвременните деца. Тогава никак не е чудно, че въпреки наднорменото си тегло детето няма апетит.
Какво да правите?
Как може да се помогне, е повече от ясно – трябва да се промени коренно начинът на живот на семейството. Съветите не вършат работа, нужен е личен пример. Това става най-лесно, когато детето бива привлечено в семейни занимания, които изискват загубата на енергия – разходки, игри с топка, каране на колело или плуване.

Причина пета – хранене насила
Разбира се, апетитът не може да се предизвиква насилствено, но е напълно възможно малкото дете да бъде заставено на изяде порция храна, която не желае. Много родители избират този път. Но учените вече са доказали, че храна, която е поета без желание, не може да осигури нормално храносмилане. За да събужда едно ястие апетита, то трябва да изглежда и да ухае вкусно, тогава предизвиква отделянето на храносмилателни сокове. Храна, приета насила, се усвоява непълноценно, нарушава се рефлекторната дейност на храносмилателния тракт и много често това способства за развитие на заболявания.
Какво да правите?
Недопустимо е детето да бъде заставяно да се храни под заплаха от наказание. Под влияние на страха изработването на стомашни сокове напълно блокира, образуват се спазми на стомаха и чревния тракт, възможно е дори да се стигне до повръщане. А това е най-краткият път до неврозата и синдрома на повръщане. Затова трябва да се въоръжите с търпение, да прибегнете до помощта на предпочитаните продукти, да въвлечете мъничето в подготовката (силно казано) на ястието. Така ще предизвикате интерес и любопитство към съдържанието на чинията.

Храната за детето е много важен елемент от развитието му. Но понижаването на апетита не е трагедия. Разбира се, това може да бъде един от симптомите на някакво заболяване, но най-често е резултат от родителски грешки.

Последна редакция Вторник, 10 Ноември 2015 11:58
blog comments powered by Disqus

3

baner 300x300px

baner 300 300

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини