Baner 600x80
Понеделник, 19 Октомври 2015 13:21

Бебето на една година – вече дете


4-shared-drawingПървата година е повратен момент за всяко бебе – първи рожден ден, първи крачки, първи драскотини и първи думи. Това е моментът, в който ще се обърнете и ще се запитате: „Кога порасна толкова?".


Първите крачки
На тази възраст бебето е готово да направи своите първи самостоятелни крачки. Развитието на локомоцията (движението) е важна стъпка в двигателната му активност. До този момент то може да пълзи, да се изправя и придвижва по мебелите, да ходи напред, хванато за ръка, да запази равновесие изправено. И ако застанете на близко разстояние пред него, може да се отпусне и да стигне до вас само. Детето променя непрекъснато позицията на тялото си – от пълзене в седеж, от седеж в изправено положение, от изправено положение към придвижване. То изглежда все по-подвижно и уверено в движенията си. Можете да го видите как само се изправя по мебел, но и как само се отпуска по нея, за да седне. Големите играчки за избутване и ходене (уокър за прохождане) са подходящо упражнение за въвеждането на мъничето в ходенето и най-вече могат да му дадат увереност, че може да го прави само, макар и не съвсем. Убедете се, че играчката е достатъчно тежка и стабилна, за да може детето да се изправи по нея и да се придвижва, без да се притеснявате, че ще падне. Разнообразието от движения е важно за опознаване на пространството и смяната на гледната точка към него. Така детето може да достига все повече предмети, да разглежда все повече места, да учи още повече за заобикалящата го действителност. Може да го придържате за една или две ръце при първите му опити да ходи, но когато усетите, че вече не залита и стъпва много по-стабилно, направете опит да го пуснете и вижте ефекта. Когато се чувства готово и сигурно, то ще направи първите си крачки. Има регистрирани случаи на бебета, проходили много рано - в 10-я месец, както има и такива, които се упражняват до 15-я, преди да се отпуснат сами. Но е добре при по-сериозно закъснение да се обърнете към специалист, особено ако се касае за изоставане и в по-ранните етапи на грубите моторни движения (обръщане по корем, сядане, лазене и изправяне). Моят съвет е - не изчаквайте, помощта навреме е два пъти по-ефективна от закъснялата.
Координация око-ръка
Първо, ще забележите колко по-координирано става бебето в опитите си да се храни само. То вече може да завърти ръката в китката, така че по-точно да достигне до устата. Второ, в играта му също се забелязва напредък – то може да строи кули от кубчета и чаши, харесва му да играе, като пуска топчета и сортира форми, промушвайки ги през отвор. За да се случи това, бебето трябва да се е научило да хваща целенасочено, да борави с различни видове захвати и да е усвоило пространствените отношения. Очите и ръцете трябва да се координират, за да се изпълни правилно подобна задача и детето да успее да пусне предмет през тесен отвор. Тези умения са му необходими и при подаване на предмет на друг човек. Играчките с движение все още са актуални - особено тези за дърпане и всичко на колелца може да забавлява мъничето. Но вече ще го видите и над листа с пастел в ръка да прави първите си „картини". Първоначално може да имитира възрастен как драска, но след това с радост прави това самостоятелно. И още..


1 г. и 1 мес. Имитира възрастен, като драска с пастел
1 г. и 3 мес. Оставя следа с пастел (самостоятелно)
1 г. и 4 мес. Драска свободно и спонтанно с пастел
1 г. и 9 мес. Драска, без да излиза от листа

На 1 година детето се опитва да подрежда и части от пъзели, разбира се, в най-бебешкия им вариант с големи и удобни дръжки и малко обекти. Може в началото само да ги вади, а след това вие да ги връщате на място, но след време ще започне да имитира вашите действия и да се ориентира по контура кое къде се поставя. Може да изразява предпочитание повече към едната си ръка за ядене, манипулации при игра и рисуване, но още е много рано да се говори за водеща ръка.
Езиково развитие
Разбирането на детето за смисъла на думите и езика вече е много по-добро – дотолкова, че може да изпълнява прости поръчения: „дай...", „вземи...", „донеси...", „покажи..." и др. Важното е инструкциите да са едноетапни и да не са съпроводени от много думи, за да не се „изгуби" бебето в тях и да разбере ясно какво искате от него. Речникът на детето се увеличава, но в него все още присъстват имена на близки хора и познати предмети. То все повече и повече учи, като наблюдава възрастните, имитира ги как говорят по телефона, как си решат косата и т.н. Така освен думите за предмети, започва да разбира значението и на все повече думи за действия. Харесва му да разглежда и детски книжки с подвижни елементи, пеещи бутони, скрити картини и тактилни места. При запитване може да ви покаже познат за него обект на страницата. Ще се опита да изрази себе си и своите желания посредством звукове или „дай". Това е периодът на първите целенасочени думи „мама" и „тати", могат да са звукоподражания („бау-бау") или думи в ситуации („ам-ам"). Няма значение дали казва срички или кратки думи, важното е те да са натоварени със смисъл и в тях да се влага правилното значение. Те трябва да се използват в аналогични ситуации, за едни и същи хора или животни, за да сте сигурни, че детето обозначава с тях едно и също, т.е. с една дума трябва да се обозначава едно лице или един предмет, или едно действие. Ако то на всичко казва „мама" или „ам", значи все още не влага в тях нужното значение и не може да кажем, че това е пълнозначно използвана дума.
Стимулираща игра
На тази възраст детето още се забавлява от играта с вода. Но вече обръща по-голямо внимание на играчките – коя плува, коя потъва, коя се пълни с вода, коя се движи, коя пръска и т.н. Можете да сложите в съд с вода различни гумени играчки за баня, малки гъби и чаши. С тях детето може да играе по различен начин, като пълни и пресипва водата с чашите (добро упражнение за координацията око-ръка), като стиска гумените играчки (подобрява захватите), пипа гъбите (стимулира сетивните усещания) и др.
Игрите с кубчета, рингове за нанизване за построяване на кула също са подходящи за този период. Детето ще се нуждае от вашата помощ, преди да може само да се справи с тези предизвикателства. Но с радост ще бута високата кула, която сте построили, и ще се опитва да направи собствена. Ще забележите, че мъничето проявява особен интерес към нещата във вашата чанта. Но много често те не са подходящи за него. Затова направете една негова, в която да може да рови и да изважда собствените си играчки. Можете да играете заедно с него, като ги разглеждате и обсъждате една по една. Рисуването с пастели също е добро упражнение за бъдещите графични умения, но винаги трябва да става под ваш надзор, тъй като бебето може да реши да пробва пастелите на вкус! Детето може да прояви интерес и към всякакви затварящи се и отварящи се механизми – да отваря капачки на шишета, да маха капаци на кутии, да натиска копчета, да завърта малки ръчки. Има играчки, които можете да му предложите, за да развиете ловкостта му, или да се опитате да направите подобни вкъщи, като съобразите големината на елементите и внимавате за подвижните такива, защото все още всичко се поставя в устата. Бебето в тази възраст проявява интерес към разглобяването и сглобяването отново. Това може да поддържа вниманието му поне за няколко минути. Имитирайте заедно дейности на възрастните, като използвате детски играчки – телефон и как говорите по него; чаши и как пиете чай, гребенче и как се решите и др.
И ето, че малкото бебе вече е малко дете, което е готово да ходи, да говори, да се храни само, да строи, рисува, да ви имитира и да ви подражава. И как мина тази една година? Във взаимно учене и грижа.
Симона Миланова, логопед

Последна редакция Понеделник, 19 Октомври 2015 13:27
blog comments powered by Disqus

baner 300x300px

baner 300 300

baner300x300

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини