Baner 600x80
Четвъртък, 08 Октомври 2015 11:29

Какво да знам и мога преди предучилищната?


o-TODDLER-TODO-LIST-facebookЗапознайте се със знанията и уменията на 4- и 5-годишните деца, защото именно в тази възраст в играта започват да се прокрадват все по-сериозно обучителните елементи. В тях по-осезаемо започва да навлиза учебната дейност, която изисква по-стабилно внимание, по-добра памет, по-логическо и абстрактно мислене, по-развити графични умения и по-усъвършенствани говорни и езикови умения.


Какво знам и мога на 4 години?
Физическо развитие
В тази възраст децата са много мобилни, стабилни и прецизни в движенията си. Могат да се катерят по дървета и катерушки, да тичат бързо, искат да карат колело, да прескачат предмети и да скачат на един крак. Люлките също имат притегателна сила, 4-годишното дете може да се люлее само. Качването по стълби става самостоятелно, както и обличането, за щастие на родителите.
Социално и емоционално развитие:
Детето на 4 иска да играе с други деца, споделя играчките си и вече е много по-кооперативно. Спазва реда в играта, следи за правилата и изгражда по-стабилни приятелски отношения с някои от децата. Може да играе самостоятелно в рамките на 20-30 минути, да помага в подреждането на стаята си, а ако има нужда от помощ, ще съобщи. Обича награждаването като поощрение за добре свършената работа, но най-вече му харесва да радва родителите си. В емоционално отношение вече има усещане за справедливост и изразява съчувствие към другите. Това е възрастта и на любимите игри, в които се имитират роли и отношения на възрастните – могат да играят на „майки и бащи", да искат да се въплътят в ролята на любим герой. Така че не се притеснявайте, ако момченцето ви настоява да носи костюм на Спайдърмен или Батман, а момиченцето ви носи куклата си навсякъде. Това е период, през който преминават, и не искат да се разделят с любимите си играчки или да излязат от ролята си, за да дойдат с вас до магазина. Но, разбира се, трябва да поставите ясни граници на позволеното и неприемливото поведение. В тази възраст не се разделя въображаемото и реалното – това личи и в играта с въображаеми другарчета или когато детето разказва какво му се е случило – тогава може да вмъква елементи на измислица в реални случки.
Когнитивно (умствено) развитие:
На 4-годишна възраст децата са много любопитни и непрекъснато задават множество въпроси, за да си обяснят как функционира заобикалящият ги свят. Интересуват се от много теми (дори и неудобни за родителите) и с готовност разговарят за тях. Това разширява кръга им на познания, като в него влизат и научни въпроси за растенията, животните, космоса и др. Харесват книгите и ще ги чуете да задават въпроси „Защо?", „Кога?" и „Как?" във връзка с интересуващите ги теми. Децата мислят за проблеми и изразяват собствена гледна точка по тях, но разбират и чуждата. Вниманието вече е по-устойчиво, детето е наблюдателно, забелязва детайли и може да запомни елементи от картина или група предмети. Информацията, с която борави, е обогатена: разпознава цветове и форми; знае разликата между сутрин и обед (има понятие за време); има количествени представи – знае, че 3 могат да са три коли или три кукли, или три дървета. Това му позволява да класифицира наученото – да определя принадлежността на обект към дадена група, която си прилича по определен признак (да сортира по цвят, да изброява животни и др.), както и да сравнява величини (големина, дължина, височина и тежест) – когато вдигне в ръце два предмета, може да каже кой е по-тежък, може да степенува три предмета според тежестта им: лек, по-тежък и най-тежък.
Езиково и говорно развитие
На тази възраст детето използва много думи (над 1500) и произнася правилно по-голяма част от звуковете. Използва правилни граматични конструкции при формулиране на изказвания, като има над 5 думи в изречение. Знае и употребява предлози, рецитира стихчета, пее песнички и разпознава римувани думи. Може да обясни собствена рисунка (а графичните му умения вече му позволяват да рисува човек с много елементи), използва противоположности и се забавлява, като открива първия звук в думата.
Вече съм на 5! Знам и мога...
Социално и емоционално развитие:
Ще забележите, че малчуганът предпочита да играе с деца на същата възраст и пол. Иска да води в играта и насочва другите в заниманията, проявявайки лидерски качества. Харесва му да участва в игри с правила и състезателен характер, играе добре в двойки без надзора на възрастен. Ще го видите да участва гордо в представления.
Самообслужване
С охота обува и събува обувките си, закопчава и откопчава цип, само избира какво да облече и мие зъбите си. Детето на 5 е много по-самостоятелно и може да се обслужва само, така че няма нужда непрекъснато да извършвате тези дейности вместо него.
Когнитивно развитие
Детето знае повече неща за себе си - като града и адреса си, разпознава написано (печатно) собственото си име и може да каже по кое време на деня се случват ежедневните му дейности (ставане от сън, закуска, обяд и т.н.). Разбирането също е на друго ниво: знае понятията „повече", „по-малко" и „същото"; използва понятията за „вчера" и „днес"; разбира „първи", „последен" и „по средата"; определя отношения между обекти в пространството (отгоре, отдолу, близо, далече и др.); разпознава ляво и дясно; разбира и използва противоположности; разпознава и назовава букви и др. Вече може да отброи до 10 предмета, да довършва модели и последователности и да сортира предмети по повече от една характеристика. А вниманието му помага при всички тези дейности, защото се повишава и детето вече може да игнорира разсейващи го фактори.
Езиково и говорно развитие
Речникът се увеличава и е от над 2000 думи, които са напълно разбираеми за околните. Детето продължава да пита за значението на думите, което е сигурен знак за разширяването на познанията. И всички тези думи му помагат да преразказва история по картини в книжка, да предаде случка и история със собствени думи, добре да разговаря с всички членове на семейството и приятелите. Може да изчаква реда си в разговор и да облече мислите си със сложни граматически конструкции.
Фина моторика
При петгодишните тези умения са много прецизни, което подсказва, че детето е готово да пише. То държи молив правилно и проследява букви на ред. Хваща добре ножица и изрязва лесни форми, използва пастели и лепило, както удоволствие му доставят и други художествени дейности.
Как да подпомогнете развитието на 4-5-годишното дете
Разнообразните типове игра са сигурен начин за доброто развитие на всички деца. С творчески игри можете да предложите на детето различни типове сетивни материали като пясък, пастели, бои, платове, естествени материали, а докато траят заниманията му, не дръжте на чистотата и подредеността. Аз обичам да наричам тези занимания „разхвърляне и цапане с граници". Това е моментът, в който детето не се ограничава в дейността си, няма значение, че ще нацапа масата, пода или дрехите си, но след това условието е само да почисти създадената бъркотия. Дайте му възможност да изрази емоциите и творческите си пориви. Тези игри стимулират сетивата, мисленето, преживяванията и въображението, а и са много забавни, защото детето може да прави това, което често му се забранява. За да се погрижите и за двигателната активност на малчугана, прекарвайте повече време навън, където можете да предложите различни подвижни игри, дори и такива с правила и състезателен характер, измислени на момента, според настроението на детето. Музикалните и артистични прояви също са много подходящи за тази възраст, защото то търси поле за изява, радва се на одобрението на възрастните и очаква поощрение за творческите си прояви. И най-важното е да се забавлявате заедно - каквото и занимание да намерите за детето, най-хубаво е споделеното време.

Симона Миланова, логопед

Последна редакция Четвъртък, 08 Октомври 2015 11:39
blog comments powered by Disqus

miniland

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини