Baner 600x80
Четвъртък, 20 Август 2015 11:29

Детето и сезоните


autumn leaves children hd-wallpaper-71299

Малчуганът ви уж е здрав, но изведнъж започва да му се спи постоянно, оплаква се, че го боли главата или коремчето. После изведнъж започва да капризничи и да плаче без никакъв повод. Едва когато отмине бурята навън, вие разбирате какво се е случило. Да, вашето дете е метеозависимо. Нищо страшно, просто е чувствително към промяната във времето. Уверяваме ви – не сте единствените с този проблем.

Много възрастни знаят какво представлява метеозависимостта и как се променя самочувствието със смяната на времето. Съществува ли подобно състояние и при децата? Отговор на този въпрос може да даде всяка възпитателка или учителка в детско заведение. Те например са свидетели на това как в променливо време не само отделни деца, а цялата група се държи необичайно. И това е свързано с времето навън. Може да са превъзбудени, капризни и трудни за овладяване, да е невъзможно да бъдат приспани на обяд. Според изследвания около 63% от малчуганите са зависими от капризите на времето.

Кои са факторите, които дават отражение върху състоянието на детето?
- рязката смяна на температурата на въздуха;
- колебанията на атмосферното налягане;
- рязкото понижаване и повишаване на влажността на въздуха;
- силният вятър;
- магнитните бури.

Каква е връзката между метеозависимостта и възрастта на детето?
В зависимост от възрастта може да има различни проявления и причини за появата й.
През първата година малчуганите реагират на промяната на атмосферното влияние, защото системите и органите им са все още незрели и не работят с пълния си капацитет. Кърмачетата плачат, капризничат, викат. Нарушава се сънят им – той може да бъде тревожен – с чести пробуждания, или обратно – дълбок и продължителен, детето е постоянно сънливо. Майките забелязват и че се променя апетитът – понижава се, може детето да повръща след хранене или да има колики повече от обичайното.
Децата в доучилищна възраст преживяват период на интензивен растеж и развитие, затова може да реагират на смяната на времето, ако са били претоварени физически или психически. Много често се оплакват от главоболие, понякога им прилошава и им се гади, бързо се уморяват.

Да обобщим симптомите:
- световъртеж;
- отпадналост, сънливост;
- главоболие;
- капризи, безпричинен плач;
- бърза уморяемост;
- неприятни усещания в стомаха;
- гадене или повръщане.

Какво може да подсили това състояние?
Метеозависимостта у децата се проявява особено ярко в критичните периоди от развитието им на фона на психологическа травма, стрес, преумора, нарушаване на дневния режим и храненето, разногласия между родителите, снижаване на имунитета, смяна на обстановката, преместване на ново място.
Специалистите са установили още, че децата, родени с цезарово сечение, или недоносените са по-податливи на реакция при смяна на времето. Полът също има значение – момченцата са по-зависими от момичетата.

Режимът на хранене
Не принуждавайте детето да яде, ако апетитът липсва в такива дни. Особено вредно е преяждането. Изключете от менюто месната, пържената и по-мазната храна, не солете готвеното и не слагайте подправки. Вместо това предложете леки за усвояване храни – супи, каши, зеленчуци, млечни продукти или риба. Тежките, трудноусвоими десерти заменете с плодове. Кърмачетата, от своя страна, трябва по-често да бъдат поставяни на гърда. Следете детето да пие достатъчно вода.

Това лекува ли се?
Добре е в такива дни да избягвате местата, където има съсредоточие на много хора. Не предприемайте продължителни пътувания. Изолирайте дразнителите – ярката светлина, силните звуци. Пазете тишина у дома, можете да преживеете един ден без телевизия.
Ако времето позволява – разходете се с детето, но следете да не се пренапряга с излишна активност.
Топлата вана и лекият масаж правят чудеса. Приласкавайте детето – то няма обяснение за състоянието си и това може да го тревожи, но в прегръдките ви ще се чувства защитено. Отвличайте вниманието на капризното мъниче с игри и четене на приказки. Погрижете се да заспи по-рано.

Последна редакция Петък, 15 Януари 2016 12:11
blog comments powered by Disqus

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини