Baner 600x80
Понеделник, 20 Юли 2015 14:18

Приятел за игрите


baby-friendsЛятото е сезон без конкуренция. Слънцето е щедро, няма задължителни занимания за децата и цялата съпътстваща ги логистика, която струва толкова време и нерви на родителите. Би трябвало да ви е по-леко от всеки друг сезон през годината. За да е така наистина, детето трябва да се чувства достатъчно комфортно и увлечено в игри. А какво са игрите без приятели?

Изкуството на социалните контакти
На вилата, на морето или на село обикновено имате възможност за натрупване на достатъчно впечатления, свързани с природата. Разбира се, това е важно за детето и неговото развитие. Повечето малчугани обичат да се къпят, да се пекат, да тичат по тревата, да наблюдават слънцето или животните. Особено на градските деца подобни прости радости не им достигат.
И все пак, минават дни и започвате да забелязвате, че детето вече не е така „потънало" в прекрасни летни занимания. Става по-капризно, по-взискателно и иска да се върне отново у дома, да се занимавате непрекъснато с него и да го развличате. Подобно поведение би трябвало да ви подскаже, че детето изпитва недостиг от общуване с връстници и от социални впечатления, подходящи за възрастта му. Единствено интровертите са си самодостатъчни и не се нуждаят от приятели.
Всъщност за всички деца общуването е необходимо като въздуха. Много родители знаят от опита си в предишните летни месеци: ако почивате с приятели, които имат деца на възрастта на вашето, за всички е по-лесно. Да, малчуганите периодично се сърдят един на друг, но въпреки краткотрайните конфликти, вие имате повече време за себе си.
Ако обаче семейният отдих не предвижда подобна компания, трябва отрано да помислите как да организирате „социалните" занимания на детето.
Братята и сестрите по принцип не са лош вариант, но вие все едно сте нащрек, защото спорните въпроси са много повече, тъй като децата са в тесен контакт целогодишно и количеството конфликти може да нарасне.
Ако детето е едно – търсете съседи, нови познати, дори организирани занимания за деца. Получавайки нови впечатления, детето ще се забавлява по-пълноценно.

Подходящите и неподходящите другарчета по игра
Разбира се, не всеки път общуването е гарантирано успешно. А и детето не е длъжно да се сприятелява с всеки. Много често се случва еднополовите връстници да срещат трудности в общуването и да не могат да намерят общ език.
Има такова понятие - „подходяща двойка за игра": това са деца, които действително прекрасно си подхождат, играта им заедно е увлекателна, а конфликтните точки много по-малко. В такъв случай можете да си отдъхнете, защото характерите на „двойката" явно си пасват. И все пак, за да сте спокойни – наблюдавайте как играят малчуганите и си правете изводи. Не настоявайте детето ви да играе с друго, с което взаимодействието не се получава, дори да е на най-близките ви приятели. Това, че вие имате прекрасни отношения с родителите му, не означава, че и между хлапетата общуването ще върви „по вода".

Старият приятел е по-добър от двама нови?
Вие сте пристигнали на вилата или на морето с компания, в която децата се познават и често са били заедно. Изведнъж обаче се оказва, че иначе добрите другарчета трудно намират общ език в новата среда. Възможно е някое от децата да е „пораснало" и да има нови интереси и приоритети – защото вече посещава детска градина или защото му се е родило братче или сестриче и е станало по-голямото дете в семейството. А може и малчуганите просто да са отвикнали един от друг – в тази възраст период от 9 месеца се равнява на 2,5-3 години.
Опитайте да им припомните моментите, в които са били заедно и са се забавлявали пълноценно, организирайте им пикник или друго съвместно „мероприятие". Ако след няколко дни ситуацията не се промени особено, просто ги оставете на мира. Без вашето сътрудничество малчуганите може да се справят с общуването си и по-успешно, оставени сами да диктуват постъпките си. В случай че упорито не се получава, не си струва да настоявате за продължение на общуването. В тази възраст приятелството рядко е завинаги.
Децата растат твърде бързо и се променят непрекъснато и на тях самите им е невъзможно да разберат и обяснят на родителите си защо вече не им е интересно да играят със „старите" си другарчета. Случаите, в които те общуват с удоволствие години наред, са наистина изключение, което трябва да оцените по достойнство.

Създаваме нови познанства
За да се сдобие с нови приятели, понякога на детето са му нужни само няколко минути, в друг случай – няколко седмици. Всичко зависи от възрастта, обстоятелствата, съчетаването на характерите.
На по-малките (3-4 годишните) им е достатъчно да поиграят заедно веднъж, за да се нарекат най-добри приятели. Разбира се, на срамежливото дете му е нужно повече време.
Не очаквайте чудеса: ако детето ви е срамежливо, не упражнявайте натиск. Вашата настойчивост може да стане причина то да се затвори още повече.
Ако обаче няма подобен проблем – можете да му помогнете да научи имената на новите си приятели, да разбере техните интереси и навици. Има игри, при които „съвместното сътрудничество" се установява много по-лесно и бързо – игрите с топка или други от типа „двама са малко, трима са много" – подвижните колективни игри, които изискват съвместни усилия.

Когато общуването идва в повече
Понякога се случва така, че лятото предлага изобилие от нови контакти, запознанства и непрекъснат контакт с нови деца. И в такава ситуация може да възникне проблем, защото общуването е твърде тонизиращ процес. Това може да доведе до превъзбуда на малчугана, влиянията върху него стават твърде много, а в такава ситуация възпитанието се оказва твърде сложен процес. Ако летният ви социален живот е твърде бурен, трябва да помислите как да дозирате общуването на детето. Струва си да правите „почивки", да оставате насаме с мъничето, да се отдадете на „тихи" игри и четене на книжки. Това ще му помогне да си почине и да възстанови емоционалното си равновесие.

Ако детето е любител на камерното общуване
Навярно всеки родител знае към коя категория се отнася детето му – дали обича големите шумни компании за игра, или предпочита заниманията с едно-две деца. Подобна нагласа не може да се промени за краткия период от време, в който вие сте на семейна почивка или гостуване. Има хлапета, които не харесват детските „дискотеки" и колективни занимания, дори да са организирани от талантливи аниматори. Те се чувстват много по-добре в тиха среда с приятелче, с което могат да строят замъци от пясък, да играят с топка или да разглеждат интересна книжка.
Има, разбира се, и съвсем друг тип деца – такива, които безпроблемно се вписват във всяка нова среда, бързо създават запознанства където и да се намират. Те не са по-добри, просто са по-различни от вашето дете. Не си струва да се опитвате да го променяте, това само ще доведе до снижаване на самочувствието му и ще го направи по-неуверено. Напротив, оставете детето да води „социалния си" живот и се намесвайте само ако търси съдействието ви. Така лятната почивка ще бъде полезна за цялото семейство.

blog comments powered by Disqus

miniland

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини