Baner 600x80
Понеделник, 20 Юли 2015 13:39

Играчка-плачка – травмите по време на игра


o-CHILD-PLAYING-OUTSIDE-facebookНяма по-благодатен сезон за игри навън от лятото, но едновременно с това няма и по-наситен на травми период в годината. Затова е добре да знаете какви опасности дебнат децата ви, увлечени в забавления, и как да реагирате в случай на инцидент.

Травми на главата
Специалистите ги разделят на открити и закрити. При откритите се повреждат меката тъкан и костите на черепа, което може да доведе до мозъчно възпаление. В тази ситуация трябва незабавно да бъде извикана спешна помощ и детето да бъде хоспитализирано. При закрити травми меките тъкани и костите запазват своята цялост, но се появява слаб оток. В този случай най-често е необходимо само да се постави студен компрес на мястото.

Тревожни симптоми, които трябва да ви сигнализират за по-сериозен проблем след травма на главата:

  • сънливост;
  • липса на апетит;
  • виене на свят;
  • гадене, повръщане, раздразнителност;
  • главоболие.

По правило това може да са признаци за възникване на неврологичен проблем, който е сигнал за сътресение на мозъка или кръвоизлив. Затова дори при незначителна (според вас) травма трябва да заведете малчугана на лекар до 24 часа след инцидента, за да бъдат направени необходимите изследвания и в случай на нужда да бъде проведено лечение.

Устните
Това е една от най-разпространените сред децата травми. Случва се най-често след падане или удар, образува се хематом, устната се подува, боли и има кръвотечение. Уместно е веднага да промиете нараненото място, да поставите торбичка с лед, за да спре кръвотечението, и за известно време да сложите върху мястото стерилна марля или памучна кърпа. Ако раната силно кърви, поставете няколко слоя марля и ги закрепете с лейкопласт. Този „компрес" ще подпомогне спирането на кръвотечението.
В продължение на 3-4 дни трябва да обработвате раната с тампон от памук, натопен в отвара от лайка или друг разтвор (назначен от специалист), както и да я пръскате или мажете с антибиотичен спрей (крем). Ако устната е силно наранена, трябва да отведете детето в болница веднага, тъй като е възможно да се наложи зашиване на удареното място, в противен случай раната може и да зарасне, но ще остане неестетичен белег.
Важна подробност е да съобразите храната, която предлагате на детето – не трябва да е солена, кисела или с пикантни подправки, за да не предизвика болка на нараненото място.

Веждите
При цепване на веждата може наистина да се изплашите повече, отколкото е проблемът всъщност, тъй като при този вид травми кръвотечението е много обилно и е съпроводено с отоци и хематоми. Отокът може да спадне с прилагане на студен компрес, раната трябва да се промие с кислородна вода, за да се изключи възможността за инфектиране поради замърсяване и за да спре кръвотечението. Когато прорезът е малък, може да се размине само с мазане и бактерициден лейкопласт, но при по-сериозен прорез се налага поставянето на шев. Понякога при силно замърсени рани от удар в метален предмет или камък се налага и поставяне на ваксина против тетанус.

Носът
До 7-годишна възраст хрущялите на носа са много меки и не се чупят наистина. С годините носните прегради стават твърди и дори при неособено силен удар могат да се счупят. Този вид травми също изглеждат стресиращо, защото причиняват отоци и хематоми. Необходимо е на пострадалото място веднага да бъде поставен студен компрес. Често отокът и хематомът се задържат няколко дни и пречат да се оцени степента на травмиране и деформация. За да се избегне неправилното зарастване на костите, детето трябва веднага да бъде прегледано от специалист, който да установи степента на увреждане и да вземе адекватни мерки. Ако се налага операция, тя се прави едва след като спадне отокът.
Няколко съвета, в случай че се наложи болнично лечение:

  • ако сте в по-малък град, интересувайте се дали в болницата се правят операции под обща наркоза, това е знак, че заведението разполага със специално подготвен анестезиолог и операцията ще може да бъде проведена качествено и комфортно за детето.
  • ако синините не преминават, детето трябва да бъде изследвано. Възможно е да има нарушение на тромбоцитите – това заболяване нерядко е наследствено. То трябва да бъде диагностицирано, преди детето да бъде подложено на оперативно лечение.

Зъбите
В редки случаи, при по-силен удар, малчуганът може да загуби зъбче. Когато зъбът е млечен, е достатъчно да промиете устата на детето с вода, да сложите студен компрес на мястото и да потърсите консултация със стоматолог.

Бузите
Те са особено уязвима част на лицето, през която преминават множество кръвоносни съдове и нерви. При увреждане на външната или вътрешна страна на бузите внимателно промийте раната с вода, обработете я с дезинфекциращ препарат и до 12 часа консултирайте с лекар (хирург), в случай че се налага изследване и зашиване на раната.
При по-леки случаи на травма трябва да дезинфекцирате раната няколко пъти дневно. Вътрешните наранявания (в областта на устната кухина) могат да зараснат по-бързо, ако детето редовно прави гаргари. Добър ефект има и топлият неподсладен чай. Храната трябва да бъде топла (но не гореща) и да има полутечна консистенция. Временно изключете от менюто солените, кисели и сладки храни, пикантните подправки не са добър вариант, както можете да допуснете.

Изкълчен крайник
Най-често се случва при деца под 5-годишна възраст и се дължи на изместване на стави, което за съжаление не е толкова невъзможно за постигане. Детето може да отказва да използва нараненият крайник, да усеща болка, придружена или не с леко подуване. Тук родителската реакция се изчерпва само с установяването на проблема и бързото намиране на лекар, който може да намести изкълчването. Обикновено процедурата не е особено болезнена и трае секунди. След наместването може да се наложи рентген, ако не е налице подобрение след 24 часа. При наличие на болка се препоръчва болкоуспокояващо, съобразено с възрастта.

  • Възможностите на хомеопатията

Хомеопатичното лекарство Арника монтана е изключително полезно при различни видове травми. Това е лекарство от растителен произход, получава се от растението планинска арника. Въведено е в хомеопатията от народната медицина.
При различни травми – разкъсни, порезни и контузни, лекарите хомеопати препоръчват на детето да се дава и Арника монтана 9 СН, по 5 гранули през 10-15 минути, за първите два часа. Гранулите трябва да се смучат под езика или като бонбонки. Ако детето е разстроено, уплашено и плаче, може гранулите да се разтворят в малко вода и то да я изпива, на малки глътки. Лекарството намалява болката, пречи на разпространяване на отока и възпалението, ограничава подкожния кръвоизлив. Наричана в миналото „билка за всяка рана", Арника и до днес се използва при изкълчвания, навяхвания, травми на меките тъкани с кръвонасядания и т.н.
Арника монтана защитава меките тъкани, мускулите, укрепва стените на кръвоносните съдове. Няма противопоказания и може да се прилага веднага след травмата при всяко дете на чести приеми, тъй като има бърз ефект. В аптечната мрежа има и крем, съдържащ Арника - Арнигел, който може да се прилага външно за мазане върху травмирания участък, когато няма отворена рана.
Арника монтана е задължителна за всяка хомеопатична домашна аптечка.

Консултант д-р Зорка Угринова, лекар хомеопат

blog comments powered by Disqus

miniland

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини