Baner 600x80
Понеделник, 20 Юли 2015 13:28

Семейната ваканция – време за закаляване


o-CHILDREN-PLAYING-BACKYARD-facebookНа всеки възрастен е добре известно, че през лятото детето се „запасява" със здраве за цялата следваща година. И разбира се, всички родители искат този запас да стигне за максимално дълъг срок. Целта е прекрасна. Сега ще ви разкажем какво трябва да направите, за да я постигнете, и ще развенчаем погрешните схващания, свързани със закаляването.

Плодове и зеленчуци
Всички сме убедени в укрепващата сила на плодовете и зеленчуците. Извън съмнение е, че даровете на лятото са много по-полезни от зимните. Това обаче все още не е повод да предлагате споменатите продукти в неограничени количества. Всъщност повечето витамини и минерали, с които действително са богати летните плодове и зеленчуци, не се натрупват в организма. Част от тези вещества са изразходва за текущите му нужди, а излишъкът се изхвърля с урината. Настоявайки детето да изяде още една ябълка, след вече консумираните две, ние просто увеличаваме количеството соли в урината му и съвсем излишно раздразваме лигавицата на стомашно-чревния тракт. Затова е най-добре да се придържаме към златната среда и да предлагаме плодовете и зеленчуците, без да прекаляваме.

  • Не пропускайте да измивате старателно плодовете и зеленчуците, дори да са от градината на баба и дядо. И най-малките частички почва може да съдържат зарази в изобилие – от стомашни бактерии до яйца на глисти.

Опасното слънце
Няма да ви изненадаме с твърдението, че продължителното излагане на преките слънчеви лъчи е опасно за организма. За да не стане семейната ваканция повод за неприятни преживявания, е добре да имате предвид следните (вероятно познати) правила:
- извеждайте детето (особено на плаж) до 11 и след 16 часа;
- използвайте слънцезащитни средства с висок фактор, не по-нисък от 30. По правило едно нанасяне предпазва около час, но ако детето се е къпало във водата, е препоръчително да подновите защитния слой върху кожата;
- за защита от слънцето можете да използвате и дрехи от лека материя, които покриват тялото.
Всъщност за да получи детето дневната си доза витамин Д (през лятото), е достатъчно да постои на слънце само пет минути.

  • Не забравяйте, че от слънцето страда не само кожата, но и очите. Детето, навършило 4 години, трябва да има слънчеви очила, желателно е да бъдат с допълнителен филтър за ултравиолетови лъчи.

Някои „морски" съображения
Ето го и третият летен мит – „полезният плажен отдих". Няма спор, морският климат наистина влияе благотворно върху здравето на децата. Има обаче две големи „Но":
Първо
Има редица хронични заболявания, които са пряко противопоказание за морската почивка – от алергии до сърдечно-съдови заболявания.
Второ
Ваканцията на море е полезна за детето само ако не е твърде продължителна. Този аргумент не е сериозна заплаха за българските семейства, защото малка част от тях могат да си позволят повече от три седмици престой на морето. Ако отдихът е в друга държава, трябва да се има предвид, че обичайната аклиматизация в такива случаи е около седмица.

Има и още един нюанс
Морските почивки рядко са „почивки" в пълния смисъл на думата. Детето е непрекъснато във водата, на практика е почти невъзможно да се придържате към установения му дневен режим, трудно е да го накарате да яде нещо по-различно от плодовете, които единствено са в състояние да утолят жаждата му. Както и да го мислите, натоварването е сериозно. Затова е необходимо да се положат повече усилия от ваша страна – не се отказвайте от утвърдените часове за сън, защото подобен дефицит е особено опасен за детето. Бъдете настойчиви и по отношение на храненето (ако детето е на обща храна). Любимите десерти и плодове трябва да са награда към сериозното хранене.

Според потребностите
Ако морската почивка не е вашият вариант, не бива да се отказвате от семейната ваканция изобщо. Има планини (както знаете), езера, реки, гори, дори пещери и всякакви чудеса на природата – просто трябва да изберете приемливия за детето вариант. Специалистите твърдят, че пещерите са много подходящи, ако детето е алергично – не си спестявайте посещението, при възможност. Чистият планински въздух, с понижено кислородно съдържание, активизира организма, подходящ е за деца със заболявания на стомашно-чревния тракт и нарушена обмяна на веществата.
Горите, реките и езерата не изискват продължителна аклиматизация и са много добро място за деца с крехко здраве и проблеми на нервната система.

Нещо ново
Макар да ви предупредихме за опасностите, които крие злоупотребата с морето и консумирането на плодове и зеленчуци, ще е необективно да отречем безспорната полза от лятото.
Първото, от което ни спасяват топлите летни дни, е вече омръзналата домашна обстановка. Съществува мнение, че малките деца не се уморяват, затова почивка не им е необходима, те са заети само с игри. Но съгласете се, че игрите през пролетта и зимата са твърде еднообразни. И изведнъж идва лятото, възможността за разходки сутрин, обед и вечер, безброй подвижни игри на открито и всякакви други красоти – зелени поляни, цветя, разлистени дървета и необичайно чисто синьо небе. Възможностите да направите дните различни са необятни – няма нищо по-стимулиращо от разнообразието!

  • Специалистите имат едно понятие - "цветови глад". Зимата е царство на сивото и бялото. Дори стайните цветя не са в състояние да заситят нуждата на очите от цветове. Затова безспорен плюс на лятото е изобилието от оттенъци на зеленото.

На чист въздух!
Защитавайки детската психика от претоварването с еднообразно съществуване, нека обърнем внимание на въздуха, който дишат малчуганите. Той няма положителни характеристики, когато става дума за голям град, разбира се. Ако през зимата е твърде сух (такъв е в затворените отоплявани помещения), през лятото е прашен. Къде да намерите чистия въздух, толкова необходим на детето. При всички случаи – далеч от града! Когато откриете мястото, не се затваряйте в тихи игри, разхождайте се с детето, насищайте организма с кислород. Подходящо е дори дъждовното време – да не говорим, че разходките в дъжда се отнасят към закалителните процедури.
Лятото е оптималното време за начало на такива занимания. И най-простите елементи на укрепващите здравето „мероприятия" се осъществяват съвсем инстинктивно – децата ходят боси по тревата (пясъка), постоянно се мокрят и играят с вода, цамбуркат в морето, реката или езерото, хапват студени храни и пият хладни напитки, спят в проветриви стаи и са достатъчно изморени, за да имат дълъг пълноценен сън. Всичко това са оздравителни процедури! Трябва само да ги контролирате и да спазвате принципите на закаляването. Кои бяха те:

Постепенност
Голямата „тайна" на закаляването е именно в бавното и плавно увеличаване на натоварването. Помнете – закаляването няма никакво отношение към екстремните процедури от типа – боси по снега, обливане със студена вода и др. подобни.

Продължителност
Закаляването е дълъг процес, който започва през лятото, но трябва да продължи и през есента и зимата. Първите резултати от него стават видни едва след 2-3 месеца. Не губете търпение!

Непрекъснатост
Не се препоръчва прекъсването на закалителните процедури. Ако детето се разболее, закаляването може да продължи, просто температурата на водата (напр. при къпане) и на въздуха (в стаята за сън) временно се връщат в „доболничен" режим. Постепенното им снижаване може да продължи едва след като детето оздравее. Прекъсването на закаляването за 3-4 седмици напълно унищожава постигнатия до момента ефект.

Комфорт
Детето трябва да възприема закаляването като приятна весела игра, а не като скучна рутина. Ако се съпротивлява и не иска да изпълнява някоя от процедурите, плаче и се оплаква, трябва да помислите за смяна на методиката.

Импровизирайте
Когато говорим за методика – има достатъчно източници, които могат да ви ориентират как точно да процедирате, а можете и да съставите своя програма, която е съобразена с индивидуалните особености на детето. Има и съвсем безобидни процедури – можете да потопите ръцете и крачетата на детето, което се е прибрало от игра, за 5 минути в прохладна вода, и след това интензивно да ги обтриете със суха кърпа. Водата за случая можете да охлаждате постепенно ден след ден. После можете да пробвате с обливане – първо с топла, после с все по-хладна вода. Сутрин можете да позволите на детето да потича с боси крачета по тревата (ако има условия за това). Можете да използвате прохладата на сянката за дихателни упражнения, а детето да е само по гащички.

Дихателната гимнастика
Нямаме предвид скучните команди „дишай-издишай". Накарайте детето да духне срещу глухарчето, пускайте сапунени мехурчета, правете съревнование с хартиени корабчета във ваната (за да се движат, детето трябва да духа срещу тях). Единственото правило е вдишването да е през носа, а издишването през устата.

Последна редакция Понеделник, 20 Юли 2015 13:37
blog comments powered by Disqus

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини