Baner 600x80
Сряда, 10 Юни 2015 14:27

Момчета срещу момичета – колко са различни?


6ir6xKzbTРазбира се, различията започват от най-ранна възраст, а малчуганите се развиват с индивидуални темпове. Някои от тези различие са видни още с раждането, например момчетата са по-едри, с по-голяма глава и по-високо тегло. Прохождат 2-3 месеца по-късно, проговарят 4-6 месеца по-късно от момичетата.

Какво е добре да знаете
Когато майката възпитава момчето, нейният собствен опит не може да й е от сериозна полза. Всякакво сравнение между нейното детство и това на сина й е безполезно. Когато коригирате поведението на хлапето, обяснете кратко и точно от какво сте недоволни. Малкият мъж не може да издържи на емоционално напрежение дълго време. Мозъкът му „заключва" слуховия канал и той просто престава да ви слуша. До 8-та година остротата на слуха на момчетата е по-висока (като средна стойност), отколкото при момичетата, но дамите са по-чувствителни към шума. При момиченцата е по-висока кожната сетивност, телесният дискомфорт ги прави по-чувствителни и те са по-отзивчиви на съприкосновение, ласка и всякакъв телесен контакт.
Игрите на момичетата по-често се опират на близкото зрение: те разполагат своите „съкровища" – кукли, панделки, копчета, мъниста и играят в ограничено пространство, един ъгъл от стаята им е напълно достатъчен.
Игрите на момчетата най-често се опират на далечното зрение: те тичат едно след друго, хвърлят предмети, стрелят в цел, използвайки цялото заобикалящо ги пространство. По принцип за пълноценното психологическо развитие на момчетата е нужно повече пространство, отколкото на момичетата. Ако хоризонталното пространство им е недостатъчно, те усвояват вертикалното: пъхат се в шкафове, бягат по диваните, висят по вратите... Не им се карайте – това е напълно нормално и необходимо за развитието им.

Обусловено от природата
Защо са нужни на природата различията в психиката на момчетата и момичетата?
В еволюцията винаги се борят две противоположни тенденции: от една страна, природата трябва да затвърди у вида тези признаци, които са му нужни, да предаде по наследство точно тях и да направи потомството възможно най-приличащо на своите родители. От друга страна, прогресът предполага по-нататъшни изменения, разнообразие при внуци и правнуци, които им позволяват да се приспособяват към новите условия
Тези две тенденции въплъщават в себе си мъжкия и женския пол. Женският съхранява в генетичната си памет всички най-ценни постижения на еволюцията, а мъжкият обратно – лесно губи старото и приема новото.
Женският пол е ориентиран към оцеляването, а мъжкият към прогреса. За продължаване на човешкия вид жените са жизнено необходими. Затова природата е особено бдителна към женския пол. Мъжкият й е необходим за еволюцията. Като че ли жените са по-еднакви, докато при мъжете има повече полезни и вредни мутации. Затова сред децата с късогледство, заекване, дислексия по-голяма част са момчетата. Същото е и в логопедичните групи в доучилищна възраст.
Мозъкът на мъжа е по-голям, по-развит, но по-малко надежден и много раним. При всички промени (природни и социални) мъжете страдат повече. Но природата им е дала поведение на откриватели. За да оцелеят, те непрекъснато търсят нови места на обитаване - там, където е по-топло и по-сито. Затова от най-ранна възраст момчетата са склонни към усвояване на нови пространства, към рисковани постъпки, те са по-съобразителни в сложна ситуация и умеят да вземат нетрадиционни решения.

Кой в какво е силен?
Как споменатите особености се отразяват на учебния процес на децата?
В доучилищна възраст при момичетата е по-добре развита речта, но мисленето е по-еднотипно. Момчетата мислят по-нестандартно и интересно, но тъй като са по-мълчаливи, това не се забелязва веднага.
Това, разбира се, не означава, че момичетата не са в състояние да генерират нови идеи, но принципно новите задачи по-добре се решават от момчетата, които не отдават особено значение на подробностите по решението и точността на оформлението. Момчето може да намери нестандартно решение на математическа задача, но да сгреши при изчисленията и в крайна сметка да получи слаба оценка.
Момичетата са по-добри в типовите, шаблонни задачи, които изискват старателна работа над детайлите. При тях речта е по-добре овладяна, те четат по-бързо, пишат по-красиво, но подборът на словесни асоциации, решаването на кръстословици се отдава по-добре на момчетата. Изследвания са установили, че при вече 6-годишните момчета има специализиране на мозъка за пространствени възприятия, докато при момичетата те не се формират до 13-годишна възраст. Затова младежите по-често решават геометрични задачи с помощта на пространствени методи: мислено преобръщат фигурите и ги поставят една върху друга. А момичетата (дори учителките по математика) обозначават ъглите и страните с букви и оперират с буквени символи и шаблони-теореми.
Ако синът ви значително по-бавно усвоява писането и четенето, за разлика от по-голямата си сестра, не умее да преразказва и пише небрежно, не се отчайвайте: това е особеност на мъжкия ум. Освен това момчетата изостават в развитието си от момичетата. Тяхното детство продължава повече. Към 7-та година по своята биологична възраст момчетата са по-малки от връстниците си момичета с цяла година.
При тях пътят на порастване е специфичен, но тъй като са по-ориентирани към усвояването на информация (за разлика от момичетата, които се интересуват от отношенията между хората), за тяхното интелектуално развитие не бива да се тревожите.

Последна редакция Сряда, 10 Юни 2015 14:30
blog comments powered by Disqus

3

baner 300x300px

baner 300 300

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини