Baner 600x80
Сряда, 10 Юни 2015 14:11

Да се запознаем с природата


nature-trail-c2a9ntpl-john-millarЛятото е най-подходящото време да разширите мирогледа на детето. Дните са дълги, вечерите топли, а настроението – отлично. Всичко наоколо зеленее и цъфти, разпуква се и съзрява. По-подходящо време за развитие на детето трудно можеш да измислиш.

Отиването на село при баба и дядо или на вилата извън града могат да дадат на детето много в интелектуален план. Активната, жива, интересна дейност на чист въздух е много по-полезна от времето, прекарано вкъщи с развиващите играчки. Природата трябва да бъде опознавана през лятото. Да разгледаш и докоснеш всичко, което расте. Да запомниш и забележиш всичко, което пълзи, бяга или лети. Тези знания, получени „на живо", не мога да бъдат сравнени с прочетеното в книжките и разглежданите картинки.
И така, вие сте с детето извън шумния град. На какво можете да обърнете внимание, за да получите максимален развиващ ефект. Ето на какво можете да обърнете внимание, ако детето е в доучилищна възраст и трупа първите си впечатления за живата природа.

Домът
Поговорете с детето за разликите между градски дом и къщата на село или вилата. Детето може и само да открие разликите или да отговори на въпросите ви:
Колко етажа има селският и колко градският дом? Как хората във високите блокове стигат до домовете си? Има ли стълби във вилата? Защо в апартамента през зимата е топло? А как ли се топлят хората на село в студените дни? Ако в къщата има печка, можете да я разгледате подробно заедно с детето и да му обясните как работи това „съоръжение". Много от децата проявяват интерес към зиданите печки на двора във вилното място, за тях е интересно как се пали огън и как се приготвя жар за готвене, дори пушекът от коминчето ги впечатлява.
Същия грандиозен интерес предизвикват външната чешма или кладенецът – неговата употреба е свързана с много любопитни въпроси от страна на малчуганите. Открийте още разлики между градския и извънградски дом – „материалите" са пред погледа ви и могат да бъдат видени и докоснати, може дори да демонстрирате начина им на действие. Търсенето на общи неща и разлики развива мисленето на детето, вниманието, паметта и наблюдателността му.

Домашните животни
Те като че ли са най-интересният обект за малкото дете. Ако разполагате с баба и дядо на село, при това в къща с домашни животни, детето ви е извадило късмет. Разведете го по двора и го запознайте с обитателите му. Направете това спокойно, без да се паникьосвате, за да не се уплаши мъничето, което е тръгнало да опознава новия свят. Една такава разходка е добър повод да разкажете на малчугана какво отличава домашните от дивите животни. С какво се хранят те - можете дори да покажете как става това. В подобна ситуация животните и птиците демонстрират дружелюбно отношение, защото са свикнали с човешкото присъствие, това може да окуражи детето да се присъедини към храненето им. Все пак спазвайте здравословна дистанция, за да не предизвикате инцидент, който може да уплаши мъника и трайно да го откаже от общуване с обитателите на двора. Покажете къде живеят те, какви грижи са полагат за тях.
Резултатът от вашата опознавателна разходка ще бъде изградената представа за различните домашни животни и птици, разликите между тях – едните имат пера и криле, другите козина и копита. Всички те са полезни за човека, защото му осигуряват храна, затова той се грижи за тях. Те също имат свои малки, за които се грижат. Ако престоят ви е по-продължителен, можете дори да наблюдавате растежа и развитието на „обектите". Как растат и зреят плодовете, как порастват малките пилета. Можете да фотографирате всичко, което наблюдавате, за да се върнете още веднъж към преживяванията си по-късно. Така ще имате възможност да затвърдите придобитите впечатления у мъничето. Използвайте възможността да си направите хербарий. Сигурно си спомняте как се прави от времето, когато сте били ученици. После ще можете да надпишете всеки екземпляр и да обогатите знанията на детето (а и своите собствени) с подробности за неговите отличителни белези.
Винаги подтиквайте хлапето да разказва това, което вижда, да споделя впечатленията си, за да развива знанията и наблюдателността си.

Разходка в гората
Дървета, цветя, храсти, всякакви треви, детето е виждало и в града, но тук, в гората, може да наблюдава как растат всички споменати видове. Особено интересни за наблюдение, но не и за докосване, са различните видове гъби. Не по-малък интерес предизвикват горските плодове. Това е както много интересно, така и много опасно. Трябва да сте непрекъснато нащрек, за да не попадне отровен или „бодлив" вид в ръцете на мъничето. Внимателното наблюдение и снимане на видяното може да се превърне в албумчета, които детето с гордост да показва на близките и приятелчетата си. Може дори да поднесе като подарък на споменатите вече хора.
Този начин за семейна ваканция носи много позитиви. Детето обогатява знанията си за околния свят и природните процеси, вие имате възможност да общувате непрекъснато с него и да демонстрирате знания, които със сигурност ще предизвикат респекта на вашето мъниче.

 

Последна редакция Сряда, 10 Юни 2015 14:16
blog comments powered by Disqus

baner 300x300px

baner 300 300

baner300x300

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини