Baner 600x80
Петък, 29 Май 2015 11:20

Как да откриете и развиете способностите на детето си


smiling-child-playing-violinИ това, както всичко останало, свързано с грижите и възпитанието на детето, трябва да се прави добре обмислено и да е правилно планирано. Има няколко важни стъпки, които би трябвало да следвате, ако искате да развиете таланта на своето дете.

Първа стъпка: определете таланта
Успехът, признанието, парите – това се все фактори, които бихме искали да присъстват в живота на децата ни. Но в стремежа си да подпомогнем осъществяването им невинаги постъпваме правилно. Най-важно е да определите какво наистина иска детето ви, а не вие. Задачата ви като родители е да откриете и развиете таланта на наследника си, без да проектирате върху него собствените си неосъществени амбиции.
Времето, в което трябва да бъдете вече по-наблюдателни, е възрастта 3-4 години. Обърнете внимание какво най-много обича да прави мъничето ви? Да пее песничките, които пускате като фон на игрите му, да тича или да рисува с тебешир по асфалта? Внимателната преценка може да ви ориентира за интересите на мъничето ви. Добили впечатление, по-лесно можете да изберете към каква форма на занимание да го насочите. Ако детето няма изразен интерес към нещо определено – нека опита няколко възможности – така ще е по-лесно да се определи интересът му към нещо конкретно.
Да си представим, че вече сте установили наклонностите му. Обича музиката? Има достатъчно възможности да го запознаете с нея и отделните музикални инструменти, вече се изнасят дори представления, в които децата имат достъп до музикантите и техните инструменти. Нека се запознае с тях, да чуе звука им, за да направи избора си.

Втора стъпка: Изберете добър педагог
Това е не по-малко важно. Лошият преподавател може трайно да потисне интереса на детето към определено занимание. Как да се ориентирате? Най-напред обърнете внимание на резултатите на въпросния педагог: какво са постигнали децата, с които се занимава. Разпитайте познати родители или поровете за отзиви в интернет, това вече е възможно и лесно.
Обърнете внимание на начина, по който педагогът общува с вашето дете. Той трябва да намери общ език с него от първия миг. Това е важно, за да се съхрани интересът на мъника и да има импулс за нови посещения. Тези занимания трябва да доставят радост на детето ви. Правилното поведение на педагога е да поощрява и най-малките успехи на възпитаника си, без да му дава възможност да се отпуска.

Трета стъпка: Вярвайте в детето си и му помагайте
За да има сериозни успехи, не може да няма родителски контрол. Има, разбира се, и отговорни деца, които правят всичко, което се изисква от тях, без да се налага въздействие. Най-често обаче родителите трябва да контролират този процес: да се интересуват от ръководителя как напредва детето им, да помолят дори за възможност да присъстват на някое от заниманията, за да добият впечатления от процеса. По правило в тази възраст децата обичат да правят нещата заедно с родителите си – използвайте нагласата им, за да сте съпричастни към интересите на мъничето. Това е възможност да разберете колко добре се справя.

И най-важното. За да развиете способностите на детето си, трябва да вярвате в него. Даже ако педагозите ви убеждават, че не му достига талант за дадена дейност, даже ако изпълнението му не е било на нужното ниво, вие трябва да го подкрепяте. Трябва да му обясните, че не е необходимо да се обезсърчава от временния неуспех, трябва просто упорито да се занимава.

blog comments powered by Disqus

miniland

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини