Baner 600x80
Сряда, 18 Март 2015 13:04

Обеци за малки дами


children-s-jewelry-hypoallergenic-non-pierced-twist-stud-earrings-crystal-cupcake-5Едва ли има момиченце, което не би се изкушило от красотата на обеците. Затова голяма част от родителите не се колебаят тази процедура да бъде извършена още в ранна възраст. Какво трябва да знаете, преди да предприемете тази стъпка?

Коя е подходящата възраст?
Според специалистите манипулацията не бива да бъде извършвана прекалено рано – ушите все още не са оформени, бебетата и малките деца въртят главичките си и е трудно да се направи равномерно продупчване на ушите. Тъй като процедурата днес се извършва с т. нар. пистолет, е твърде възможно след първото щракване малката дама да откаже да й „перфорират" и другото ухо. Затова лекари и психолози се обединяват около възрастта след навършване на 5 години, когато може да бъде обяснено (и разбрано) какво точно предстои и детето да направи личен избор. Категорично не се препоръчва пробиването на хрущялната тъкан, защото трудно зараства и е възможно да се предизвика възпаление, което да създаде усложнения. Друг довод в полза на по-късното пробиване на ушите е възможността детето да се предпазва от дразнене и разраняване на ушите след пробиването им, защото процесът на зарастване продължава от шест седмици до 5 месеца (окончателно зарастване).

Къде да го направите?
Добре е манипулацията да е в кабинета на лекар УНГ или в козметичен център с подготвени специалисти. Трябва да се внимава най-вече с хигиената и със степента на подготвеност на извършващия поставянето.

Как да подготвите детето?
Възможно е желанието за обеци да се появи първо у детето – защото мама носи или защото другите момиченца в детската градина имат. Малките дами могат да бъдат много упорити, когато си наумят нещо. Но за да не станете свидетели на истеричен пристъп, е добре да обясните разбираемо какво точно представлява пробиването на ушите, как трябва да се грижите първоначално за тях, колко време ще е нужно, за да зарасне мястото. Възможно е след тези ваши пояснения детето да откаже да му бъдат пробити ушите. Не настоявайте, с времето решението ще дойде отново само.
Но обяснение трябва да дадете, за да избегнете шока, който може да преживее, макар тази процедура вече да се извършва съвсем цивилизовано. Ако страхът е твърде голям, може да има проблем с второто ухо, а това вече е резултат, който едва ли сте търсили.
Разбира се, трябва да сте сигурни, че детето е в добро здраве, преди да предприемете тази стъпка.

Как се извършва?
Както вече споменахме, сега пробиването на ушите става със специален пистолет (стерилизиран). В него се поставя медицинска обеца, която е изработена от противоалергични сплави (медицинска стомана). Самата тя е заострена и всъщност пробива дупчицата. Обеците са стерилни, запечатани в кутийки. За да сте сигурни в това, погледнете срока на годност на опаковката.
Преди да се пристъпи към самата процедура, с маркер се отбелязва къде точно да бъдат поставени обечките – да са симетрични и да бъде на безопасно място (ухото е съсредоточие на биозони). След това се напръсква с обезболяващо и се пристъпва към пробиването. Вече подчертахме, че моментът с „щракването" трябва да бъде предварително обяснен, за да не се уплаши детето и да се откаже от повтаряне на процедурата. Звукът е наистина малко обезпокоителен, но ако бъде подготвено, дискомфорт ще предизвика единствено лекото убождане при поставянето.

Как да се грижите за ушите след пробиването?
След пробиването на ушичките е добре два-три дни да не се мокрят и да не давате детето да ги пипа. Нужно е, за да се избягнат инфекции. Ако то има желание да усети с пръстчета новата си придобивка, задължително ръцете трябва да са чисти. Няколко седмици почиствайте със спирт отпред и отзад ухото два пъти дневно и след къпане. Пръскайте раничката с антибиотичен спрей или я мажете с аналогичен крем. За да се оформи хубава дупчица, добре е от време на време да размърдвате обечките, да ги завъртате например. Ако свалите обеците на току-що пробитите уши, те ще зараснат. Това ще се случи и ако го направите, преди оздравителният период да е приключил. Затова не сваляйте обеците поне 6 седмици след пробиването. Оздравителният период за меката част на ухото приключва след около 5 месеца. През това време не е препоръчително да се носят други обеци освен медицинските, защото може да предизвикат алергична реакция. След този срок вече можете да сложите обеците, които сте купили за малката госпожица (от благороден метал, разбира се). Не е добра идея да са с висулки – децата често стават невнимателни по време на игра и могат да ги закачат, а това крие опасност от разкъсване. Не бива да са тежки, защото ще деформират дупките и ушната мида ще увисне.
Ако ухото забере, е по-добре да свалите обеците, за да зарасне раничката и на по-късен етап да повторите процедурата отново.

blog comments powered by Disqus

miniland

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини