Baner 600x80
Вторник, 10 Март 2015 15:23

Как да сприятелите детето със зеленчуците


144871189Едва ли някой ще възрази на твърдението, че без зеленчуци не може да има пълноценно здравословно хранене. Но далеч не всички деца ги ядат с удоволствие. А вкусовите предпочитания, както знаем, се формират още в ранна детска възраст. Затова в голяма степен полезните хранителни навици са резултат от собствените ви усилия.

Що за зеленчук е това?
С кърмените деца приучаването към непозната храна е по-лесно, отколкото с по-големите – просто можете да направите сок от зеленчука и да го сипете в шишето за хранене. По този начин мъничето привиква с новия вкус. Друг е въпросът с консистенцията. Когато детето започне да се храни с лъжичка, получава зеленчука за първи път във вид на пюре, постепенно пюрето е изместено от малките парченца храна. Така поетапно привиква с новия вид на храната. Истинският цвят на зеленчука детето узнава по-късно. Но някои нови продукти може да го изненадат с цвета си и да откаже да ги яде. Личният пример на родителя би помогнал да се преодолее недоверието на детето – ако вие ядете салата от цвекло с удоволствие, няма причина детето ви да я откаже, още повече ако го направи във вашата компания.

Занимателна биология
За да нямаш предразсъдъци относно зеленчуците, трябва добре да ги познаваш. Ако детето знае откъде са произлезли морковите, картофите, цвеклото, зелето, доматите, как се отглеждат, интересът му ще е още по-голям, също както и апетитът му. Разкажете приказката за семенцата, от които е поникнало доматчето, или затова как се засажда зеленчукова градина и кои са нейните обитатели. Акцентирайте върху вкуса и полезните свойства на всеки зеленчук – морковът е шампион, защото съдържа много ценния витамин С, затова когато децата ядат моркови, стават още по-здрави и лошите вирусчета не могат да ги разболеят, и т.н.
Водете мъничето на пазар с вас. Вземайки участие в покупката, то ще може да докосне и избере зеленчука, който му е харесал.
Включвайте мъничето в подготовката на зеленчуците за ядене – нека извади зрънцата от шушулките, да накъса листата на марулята или да измие картофчето.
Импровизирайте с кулинарната обработка – ако детето не харесва вкуса на варената тиквичка, може да я яде с апетит, ако е печена или в състава на зеленчуковата супа. Децата, които не обичат топла храна (има и такива), със сигурност ще предпочетат да хрупат сурово морковче.
Включвайте зеленчуците във всяко основно ястие, което приготвяте. Ако четиригодишният ви малчуган предпочита пица – направете му вариант със зеленчуци.

Get kids to eat veggies1Храненето - празник за сетивата
Как да бъде едновременно вкусно и полезно? Интересно е да комбинирате части от зеленчуците, създавайки ядливи играчки. Тогава яденето ще стане наистина празник.
Възможно е детето да отказва определен продукт просто защото когато му го предлагате, е уморено или капризно. Тогава ще ви трябва повече въображение. От листата на цветното зеле или броколито може да стане чудесна „гора". Резенчето краставичка може тутакси да се превърне в малка лодчица, а от стръкчетата копър да измайсторите весла. Парченцата морков можете да гарнирате със сварения картоф и да получите цвете. Различните цветове, форми и плътност на зеленчуците предоставят сериозни възможности за фантазията ви. Върху лист салата можете да измайсторите истинска мозайка от парчета морков, цвекло, домат, репичка и пресен лук. Кой ще устои на подобна прелест?
Детето с желание взема участие в занимателната кулинария и с апетит изяжда това, което само е създало. Тогава храненето се превръща в малък празник. Да, изисква се много повече време и търпение, но нима резултатът не заслужава усилията ви?

Всеки с вкуса си!
Външният вид и консистенцията на храната имат голямо значение за детето.
Някои деца не обичат храната във вид на каша. Затова не разварявайте зеленчуците във вряла вода. По-добре ги пригответе на пара, за да останат леко хрупкави, или просто ги сервирайте в суров вид (ако зеленчукът го позволява). Други не обичат да ядат няколко вида зеленчуци едновременно, както е прието да бъде в салатата. В такъв случай просто можете да подредите отделно едно от друго парченцата зеленчуци, поставяйки ги в обща чиния. Така ще ги хапва поотделно, без да смесва отделните вкусове.
Понякога детето отказва зеленчук, който му е омръзнал. Дайте му възможност да избира, поставете пред него няколко вида зеленчуци, нека то само определи този, който иска да хапне.
Не прекалявайте с количествата. Вярно, тези храни са полезни, но когато се прекали, може да предизвикат брожение в стомаха и разстройство. Не настоявайте, ако детето откаже даден вид зеленчук. Сервирайте му го отново след няколко дни, но приготвен по друг начин. Не харесва обикновените домати – опитайте с чери или ги включете като тънко нарязани филийки върху сандвича му, или пригответе омлет с домат и подправки.
Предлагайте зеленчуците между отделните хранения или преди хранене, докато приготвяте основното ястие. Те не само ще подготвят перисталтиката, но и ще осигурят достатъчно глад за основното хранене. Не поднасяйте преди хранене непознат зеленчук – това може да откаже детето от храненето. Поставяйте на достъпно място прясно нарязани парченца зеленчуци, така че винаги когато има желание, детето да си взема и хапва.
Друг ефективен начин да сприятелите детето със зеленчуците са пикниците на открито. Съвместното приготвяне на храна, правенето на зеленчукови шишчета изостря апетита на мъничето. Ще можете да лансирате дори видове, които иначе отказва да яде.
Рисуването на зеленчуци също предизвиква интереса на детето към тях. Правете забавни картинки и съчинявайте интересни истории с „главните герои". Апликирайте, моделирайте, използвайте творческата енергия на детето, за да предизвикате интереса му.

Правила за приготвянето на зеленчуци
1. За да съхраните максимум витамини в зеленчуците, почиствайте и ги режете непосредствено преди сервиране. Цвеклото, морковите и картофите е по-добре да се варят с кората. Лукът, магданозът, копърът и другите зелени подправки добавяйте непосредствено преди сервиране.
2. Ако искате да извлечете максимална полза от прясноизцедените сокове, правете ги от зеленчуци. Фруктозата в плодовете бързо дава енергия, но за кратко. Енергийната стойност на зеленчуците е значително по-висока.
3. Всеки зеленчук, в чието купуване, бране или приготвяне детето е участвало, е много по-вкусен.

blog comments powered by Disqus

miniland

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини