Baner 600x80
Петък, 06 Март 2015 13:04

Болката в гърлото – какво я причинява


22Студеното време често е предпоставка за поява на болки в гърлото. Все пак, преди да предприемете самолечение, е добре да установите със сигурност какво я причинява. Твърде вероятно е тя да няма нищо общо с популярните вирусни инфекции или преохлаждането. Разбира се, болката в гърлото много рядко може да е причина за повикване на „Спешна помощ", но не трябва да се подценява фактът, че има и такава възможност. Кога е наложително да го направите:
- гърлото боли толкова силно, че детето не може да преглъща слюнката си;
- отокът на гърлото е толкова изразен, че затруднява дишането, или при поемането на въздух се чува свистене.

Посещението на детето при лекар е задължително, ако:
- болката в гърлото продължава близо две денонощия, без симптоми на грип и простуда;
- болката в гърлото е съпроводена с рязко покачване на температурата;
- в задната част на гърлото се забелязват гнойни налепи (не е задължително да са по сливиците);
- лимфните възли в зоната на шията са увеличени или трудно движи челюстите си;
- увеличените лимфни възли са не само в областта на шията, но и в зоната на мишниците и слабините;
- гласът е пресипнал без видима причина;
- гласът на детето е „сменен" повече от седмица.

Какво е добре да знаете:
1. Учете детето и му напомняйте да диша през нослето. В носа въздухът се затопля и овлажнява, което защитава гърлото и гласните струни.
2. Гърлото може да започне да боли и когато носът е запушен и се налага дишане само през устата. В такъв случай излекуването на нослето ще подобри и състоянието на гърлото.
3. След боледуване сменете четката за зъби, защото микробите на инфекцията се съхраняват в нея продължително време заради влажната среда.
4. Невинаги таблетките за смучене са добър вариант, тъй като при тях се налага детето по-често да преглъща, а при болка в гърлото това само влошава ситуацията.
5. Обезболяващите препарати облекчават, но не лекуват.
6. При остър ларингит шепотът може да предизвика по-силно раздразнение на гласните струни от нормалния говор. Просто малкият пациент трябва по-малко да говори.
7. Избягвайте ситуации, при които сте сигурни, че детето ще закрещи, не предизвиквайте силното му раздразнение, защото това само ще засили болката в гърлото и ще забави възстановяването.
8. Давайте повече течности. Колкото и странно да ви се струва, не е задължително да са топли. Сладоледът например може да намали отока и възпалението и да облекчи болката. Соковете и чайовете ще помогнат да се избегне дехидратирането.
9. Полезна може да бъде гаргарата със солен воден разтвор (1 ч.л. на 220 мл вода). Това е средство, което се прилага само ако детето е достатъчно голямо, за да разбере какво трябва да прави и за да е в състояние да изплюе водата след гаргарата.
10. Овлажнявайте въздуха (влажността на въздуха в стаята не бива да бъде по-малко от 60%), особено през зимата, когато включеното отопление допълнително изсушава въздуха в помещението.

Бактериалните инфекции
Обикновено този вид инфекции предизвикват болки в гърлото в не повече от 50% от случаите. По своята същност болката в гърлото е резултат от възпалителния процес. Може да се локализира в сливиците (тонзилит) или върху лигавицата на глътката (фарингит). Тонзилитът (възпалението на сливиците) е популярната ангина. Диагностицират се с вземане на секрет от гърлото, прави се посявка на бактериалната флора и нейната чувствителност към антибиотици.

Симптоми:
- болка в гърлото,
- силно влошаване на общото състояние,
- висока температура.
Други симптоми: често са увеличени лимфните възли на вратлето, под долната челюст. Възможно е да има и други заболели членове на семейството.

Какво да правите
Изисква се консултация със специалист, който ще назначи антибиотично лечение. Не се изкушавайте да прекъсвате курса на лечение при видимо подобрение.

Хомеопатична помощ
При съмнение за бактериална инфекция на гърлото задължително се изследва гърлен секрет при детето. До излизане на лабораторните резултати може да се започне хомеопатично лечение, което да подобри състоянието му. Най-често се предписват медикаментите Phytollacca decandra 9 CH, Ailantus glandulosa 9 CH, Mercurius solubilis 9 CH, които се редуват по 5 гранули през един час. Продължителността на хомеопатичното лечение зависи от лабораторните резултати и трябва да бъде осъществявано под контрола на лекар хомеопат.

Вирусни инфекции
Болката в гърлото може да е следствие от остра респираторна вирусна инфекция. Може да се наблюдава изразен фарингит, увеличаване на шийните лимфни възли. При това е възможно болката да е толкова силна като при бактериална инфекция. Не забравяйте да предлагате повече течности на детето. Ако болката при преглъщане е твърде силна - не настоявайте.В този случай специалистът ще ви предпише лечение с противовирусни препарати.

Симптоми:
- влошаване на общото състояние,
- болката в гърлото се развива постепенно,
- детето чувства болки по цялото тяло и главоболие,
- силна отпадналост.
Други симптоми: повишаване на температурата (но не до степените при ангина), понякога и отсъствие на температура, често се появява хрема (секретът е обилен), има и други заболели в семейството.

Какво да правите:
Потърсете специалист, който да назначи на детето противовирусни препарати. Предлагайте течности, поддържайте влажността на въздуха в стаята на болното дете.

Хомеопатична помощ
Най-доброто хомеопатично лекарство за профилактика и лечение на грип е Oscillococcinum. При всяка вирусна ангина е добре детето да приема по един флакон сутрин и вечер, за три-четири дни. При по-малките деца флакончето с гранули се изсипва в малка чашка с вода и така се приема от детето. Добър ефект имат и лекарствата Belladonna при деца със зачервено гърло и суха кашлица, възможна е и променлива температура. Ferrum phosphoricum се предписва при умерено висока температура до 38 градуса С, болка в гърлото, водниста хрема и лека суха кашлица.

Раздразнена лигавица на гърлото
Често причина за болките в гърлото е алергична реакция или въздействието на замърсения или твърде сух въздух.

Симптоми:
- болка и възпаление на гърлото,
- общото състояние не се променя, няма повишена температура.
Други симптоми: при наличие на алергия болката в гърлото се съпровожда със сърбеж, сълзене на очите, кихане и прозрачен секрет от носа. Обикновено болката е предшествана от въздействието на алерген или дразнител. Понякога има и суха кашлица.

Какво да правите:
Отстранете дразнителя.
Потърсете мнение на специалист, който вероятно ще назначи антихистаминов препарат. И в този случай поддържането на влажността на въздуха е необходимо условие за подобряване на състоянието на детето.

Хомеопатична помощ
При доказана алергия към домашен прах добър ефект върху състоянието на детето има хомеопатичният медикамент Blatta orientalis 9 CH. Предписва се на децата два пъти по 5 гранули, когато родителите съобщават, че вътре в стаята детето се оплаква от сухота или болка в гърлото, а навън се чувства добре. Когато носът на детето се запушва само нощем и то спи с отворена уста и леко похърква, може да се даде Pulsatilla 15 CH, сутрин и вечер по 5 гранули.

Ларингит
Кашлицата на детето е лаеща? Когато се опитва да каже нещо, издава само хрипове? В такъв случай диагнозата е ларингит. Това е възпаление на ларинкса, което засяга и гласните връзки. Причините за болестта могат да бъдат различни. Най-често става дума за вирусна инфекция или пренапрежение на гласните връзки. При децата ларингитите са особено опасни, тъй като ларинксът при тях е дълъг и тесен. Заради високата реактивност на дихателните пътища и честите алергични реакции може да настъпи остър астматичен пристъп. Затова при подобни симптоми е най-добре да не провеждате домашно лечение, а да потърсите веднага лекарска помощ.

Симптоми:
- пресипнал глас,
- при вирусна инфекция – влошаване на общото състояние и отпадналост,
- психологически дискомфорт заради невъзможността да говори нормално.

Какво да правите:
Опитайте да обясните на детето, че за него в този момент е най-добре да не говори. Проветрявайте редовно стаята, в която се намира. Давайте повече течности. Можете да му направите инхалации с гореща вода или да влезете заедно с него в банята, в която се е образувала пара от горещата вода. Не прекалявайте с температурата на водата, тя не трябва да бъде прекалено гореща.

Хомеопатична помощ
Хомеопатичните препарати намаляват бързо възпалението и отока на гласните връзки и подобряват дишането и състоянието на детето.
В случай на остро настъпила „лаеща кашлица" давайте на детето едно от изброените хомеопатични лекарства по 5 гранули на чести приеми, например на всеки 10-15 минути. Ако детето плаче или е неспокойно, разтворете 10 гранулки в 50 мл вода и му давайте да пие на глътки.
Подобрение от приложението на хомеопатичните лекарства ще настъпи за 15-20 минути.
Най-често предписваните лекарства са Spongia tosta 9 СН, която повлиява чудесно сухата дрезгава кашлица, наподобяваща звук на рязане с трион или кучешки лай.
Приемането на топли напитки или инхалации с топла пара водят до изразено подобрение на състоянието.
Hepar sulfur 9 СН се предписва при дрезгава лаеща кашлица за деца с променен спаднал или дрезгав глас. Кашлицата им е придружена от силни болки в гърлото. Детето става сприхаво, нервно и избухливо.
Sambucus nigra 9 СН се препоръчва при настъпващ внезапен задух към полунощ със свистящо дишане, със силно запушен нос с гъсти секрети и кашлица с трудно отхрачване.
Cuprum metallicum 9 СН се препоръчва при суха спастична кашлица, наподобяваща магарешката кашлица при коклюш. Детето се задъхва, трудно диша поради спазъм на ларинкса в момента на пристъпа. Подобрение в състоянието му настъпва от приема на 2-3 глътки студена вода.
Aconitum nappellus 9 CH e интересен хомеопатичен медикамент за ларингит, провокиран от излагане на студ. Детето прекарва целия ден навън или измръзва, а през нощта вдига висока температура около 39 °С и започва да кашля сухо, дразнещо.
При алергични деца се препоръчва при такава кашлица да се дават и противоалергичните хомеопатични медикаменти Apis mellifica 15 CH или Poumon hitamine 30 CH, по 5 гранули три-четири пъти.
При деца, които често боледуват от остър ларингит, лекарят хомеопат назначава препарати като Silicea 15 CH, Apis mellifica 15 CH, Sulfur iodatum 9 CH и други, които стимулират имунната система на детето и могат да предотвратят появата на нови пристъпи.

Частен случай
Някои бактериални инфекции могат да предизвикат сериозни трудности на дишането.
Епиглотитът е бактериална инфекция на епиглотиса (надгръклянника – структура, която образува своеобразен заслон, предпазвайки дихателните пътища от попадането на храна при преглъщане). Ако е поразен от инфекция, той отича, блокира дихателните пътища вместо да ги защитава. Абсцесът в задната част на гърлото или в областта на сливиците също може да предизвика силен оток, в резултат на който дихателните пътища да бъдат напълно блокирани.Това често се случва при децата. Състоянието може да бъде предизвикано от неправилно лечение на възпалителните процеси. Точно затова е необходимо веднага да потърсите лекарска помощ.

Консултант д-р Зорка Угринова, лекар хомеопат

Последна редакция Петък, 06 Март 2015 13:22
blog comments powered by Disqus

3

baner 300x300px

baner 300 300

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини