Baner 600x80
Понеделник, 26 Януари 2015 10:06

5 начина за домашно лечение на болното гърло


 

strepДетето ви се оплаква, че му е трудно да преглъща и изпитва болка, а при бегъл преглед на гърлото установявате, че е зачервено? Само лекар може да определи кое е огнището на възпаление, да постави точна диагноза. Той, разбира се, е човекът, който може да назначи адекватно лечение. Какво обаче можете да направите вие, за да помогнете на детето си по-лесно да преживее заболяването? Повече, отколкото можете да си представите.

1. Щадяща диета
Наистина храненето е болезнен момент при проблеми в гърлото, затова трябва да бъде организирано така, че да не остави негативна следа след себе си и да доведе до продължителен отказ от някои продукти вследствие неприятни преживявания по време на боледуването. Храната осигурява енергията и топлината за организма, затова ще се наложи да си припомните как се приготвят пюрета, мусове, да се усъвършенствате в крем-супите, тоест всичко, което има мека хомогенна текстура. Забравете за пикантните подправки и храните, които се консумират охладени. Табу трябва да бъдат и горещите храни и напитки.
Важно: При остри заболявания на гърлото, съпроводени с висока температура, увеличение на сливиците, гнойни налепи и други симптоми на ангината постелният режим е препоръчителен за детето. Причината – двигателната активност увеличава вероятността от усложнения на сърдечно-съдовата система, с които е известна ангината.

2. Повече топли напитки
Пиенето на течности и честото уриниране помагат на организма да изхвърли микробните токсини. При ангина или фарингит микробите от огнището на възпаление лесно попадат в кръвта и лимфата. Така в организма бързо нараства концентрацията им. За отвеждане на токсините основна роля имат бъбреците. Колкото повече и често детето поема течности, толкова по-често ходи до тоалетна, следователно по-бързо токсините се изхвърлят и не успяват да се натрупат в концентрация, която е вредна и опасна за организма. Освен това бактериите и вирусите започват да умират при температура, по-висока от 37 градуса С. Затова топлите напитки способстват и за механичното изчистване на лигавиците на устната кухина и гърлото от „неприятели". Какво можете да предлагате: топла детска минерална вода, билкови чайове (препоръчани от специалист), не особено сладки сокове от домашно приготвени компоти. От фрешовете и твърде сладките напитки е добре да се въздържате. Фруктовите киселини могат да раздразнят възпалените тъкани на носоглътката, а захарта по принцип е едно от любимите „лакомства" на бактериите. Можете да подправите чая с лъжичка мед, това ще повиши лечебното му действие.
Важно: при честото уриниране от организма се изхвърлят не само токсини, но и полезни микроелементи и витамини. Затова нуждата от тях в такива периоди рязко нараства. Обсъдете с лекар как да компенсирате тези загуби.

3. Позабравената гаргара
Макар медицината да е напреднала неимоверно, все още не е измислено нищо по-добро за отделяне на гнойните налепи в устната кухина и по сливиците от гаргарата. Най-важно при тази процедура е да се избере правилното време за осъществяването й. Ако лекарят е предписал таблетки за смучене или аерозол за впръскване, е най-добре гаргарата да се прави преди приемането на тези препарати (или поне час след приема им). С гаргарата на практика не може да се сбърка. Добре е да се прави не по-рядко от 4 пъти дневно, а при силно възпаление - и на всеки час. За осъществяване в домашни условия е добре да се използват растителни отвари (лайка, мащерка, конски босилек, евкалипт) и 2% соден разтвор или йодно-солен разтвор (10 капки йод и половин чаена лъжичка готварска сол в 200 мл вода). Внимавайте само при алергични деца, тъй като понякога гореизброените билки могат да провокират алергична хрема или кашлица.

4. Инхалации на пара
Тази „бабина" рецепта е доказала своята състоятелност в борбата с болното гърло. Инхалациите се ефективни, когато се използват евкалипт, невен и сода. Тази процедура има двойно действие: лекарствено и термично. В домашни условия за тази цел може да се използва тенджерка или термоустойчива купа с вряла вода, към които се добавят билките. Содата се прибавя в последния момент, преди да започне процедурата. Ако детето е по-голямо, можете да го настаните пред съда и да покриете главата му с кърпа. При всички случаи инхалациите трябва да се правят под внимателния ви надзор. Продължителността им не е повече от 2-3 минути. Не е драма, ако детето не може да издържи повече от минута – винаги е по-добре от нищо.
Важно: Болното дете е капризно създание и е възможно да откаже процедурите. Не го насилвайте, говорете му и опитайте да се споразумеете, обяснявайки на понятен език как това, което трябва да направи, ще намали болката в гърлото и ще „победи" лошите бактерии.

5. Средства за смучене
Таблетките за сучене неслучайно са едно от най-популярните средства за лечение на болното гърло. Първо, смученето провокира отделянето на повече слюнка, която има бактерицидно действие (унищожава бактериите). Преглъщайки, детето промива възпалените участъци на гърлото и изчиства бактериите от сливиците и устната кухина. Второ, самите таблетки съдържат антимикробни вещества. По време на смученето им тези вещества се натрупват в слюнката и заедно с нея попадат в огнищата, поразени от бактерии. За постигане на максимален антибактериален ефект на детето не бива да се дава да яде и пие поне час след пълното изсмукване на таблетките.
Важно: Таблетките са лекарствени средства, затова употребата им трябва да става само след препоръка от лекар.

Последна редакция Понеделник, 26 Януари 2015 10:18
blog comments powered by Disqus

miniland

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини