Baner 600x80
Понеделник, 22 Декември 2014 14:00

През дългата зима у дома


shutterstock 50543416Зимата е сезон, който поставя на изпитание въображението на всеки родител. Този проблем произтича от факта, че мъничето прекарва дълги часове у дома, тъй като студеното време не позволява игрите с връстници в парка и на детската площадка. Но зимата има и своите преимущества – тя ви дава възможност за по-активно общуване с наследниците. Как да го осъществите по-ефективно?

Няколко полезни стъпки... за всяко време

Структуриране на пространството за игра – използването на мебели и аксесоари за маркиране на детското пространство за занимания е изключително полезно. Така детето има визуални граници за мястото, където може да извършва дадената дейност – да рисува или разглежда книжка на малка масичка и столче, да играе с колите или куклите на малко килимче, да се занимава в малка палатка, да се крие в тунел или да е крал в замък, направен от възглавниците на дивана и т.н. Възползвайте се от ограничаващата функция на мебелите или тяхното ситуиране, за да не превърнете къщата в една голяма игрална площадка. Добре е детето да има ясна представа къде може да се играе и къде не е подходящо.

Спазване на режим – важно е детето да продължи с вече изградения му режим особено ако посещава детско заведение. Така, макар и рутинно, ежедневието му носи спокойствие, отговаря на очакванията му за преминаване на деня и не го стресира с множество извънредни ситуации, към които да се приспособява. Често по време на зимните празници децата се опитват да се вместят в режима на родителите, който е наситен с множество смени на средата, гостуване или пътувания. Това може да изнерви детето, да доведе до разместване в ежедневните му дейности и дори да наруши режима му на сън и бодърстване. Опитайте се да се съобразите с потребностите му, подготвяйте го предварително за пътуванията; създавайте му нагласи за това, което предстои, и не пренебрегвайте рутинните задължения към него.

Ограничаване на телевизията – използвайте празничните дни и зимните вечери за общуване с детето. Ако всеки ден сте се измъчвали от мисълта, че не ви остава достатъчно време за него, сега е моментът да му се реванширате. Било то като го изведете, за да се пързаля с шейна, правите заедно снежен човек или импровизирана война със снежни топки и всякакви други интересни игри за зимните дни. За целта можете да разгледате какво се предлага на пазара, отговарящо на възрастта на детето, или да потърсите предложения в интернет. Не се притеснявайте да експериментирате със заниманията, тъй като може да не попаднете от първия път на подходящи. Всички деца имат различни интереси и могат да харесват различни игри – със социална и ролева насоченост, подвижни, състезателни, образователни и др.

За повече общуване с детето
За този период са подходящи зимните приказки и истории, които да потопят детето в темата „Зима". Чрез тях ще му предложите знания върху климатичните особености на сезона, какви промени настъпват през него в природата и сред животните, ще го запознаете с различни герои и техните зимни приключения или неволи.

Кукленият театър
Той е много подходящ начин за предаване на информация, за преживяване на емоция и подкрепа на общуването в семейството. Децата все повече започват да се връщат към развлекателната и образователната функция на куклените театри. Можете както да заведете детето на постановка, така и да го запознаете с театралното изкуство в домашни условия. Едно от предимствата на домашния куклен театър е, че можете да се занимавате с целия процес на подготовка за постановката заедно с детето. Самостоятелната изработка на кукли и декори ще даде възможност на въображението му да се развихри и на сръчността му да се усъвършенства. Можете да си намерите готови шаблони, които само да оцветите и сглобите, или съвсем сами да си изработите кукли за дадена история (от стари чорапчета например). Вече могат да се намерят на пазара и много кукли за пръстче или ръка, с които детето да пресъздава своите истории. Те биха му дали възможност да претвори заучени приказки, да измисли само такива, но най-вече му помагат да изрази себе си и собствените си емоции. Много често посредством куклите децата дават изява на най-искрените си чувства и вълнения, останали скрити дори за неговите близки. Малчуганът може да намери в лицето на куклата приятел или враг, да търси начини за общуване с нея или с вас, като ви предава често дори собствените си преживявания. Но главната функция на театъра е да развлича и да изпрати детето в друг приказен свят, да му даде възможност да се изрази чрез игра и думи, да обогати изразните си средства и езиковата си компетентност. В тези ситуации ще си дадете сметка как детето комуникира, умее ли да води диалог, да изчаква събеседника или да задава въпроси и т.н. А вашата роля може да е на дейни участници в постановките или на наблюдатели. Това зависи изцяло от вас и детето ви.

shutterstock 90900185Занимания с готвене
Можете да прекарвате време с детето при готвене, като му давате малки задачки, които развиват базови умения за самообслужване – да носи, сипва, бърше, намазва, мери и др. Може да прави всичко под вашия контрол и инструкции. А тези занимания със сигурност са много полезни за неговата самостоятелност и сръчност, важни са и за децата, които имат проблеми с храненето. Това е начин да погледнат на храната от забавната страна и да се ангажират в процеса на нейното приготвяне, без да бъдат заставяни да я ядат. Използвайте ситуацията, за да разговаряте с децата за полезността на храната, за видовете храни, как се обработват, откъде идват, как се приготвят (напр. от какво е направено маслото?) и др., като развивате и езиковата им компетентност.
Приготвяне на сладки –вземайте различни формички и включвайте детето в заниманието, като му дадете задачата то да изрязва фигурките от тестото. Дайте му и малко парче тесто, което да размесва и разточва, към него може да слага и брашно – това е чудесна сетивна игра, в която детето усеща различните характеристики на материалите, до които се докосва. Това занимание ви дава и много добра възможност да учите формите заедно.
Пикник на закрито – за целта ще ви трябват едно одеяло и любимите храни. Може да използвате времето за разговори с детето на различни теми.

Някои деца се нуждаят от повече движение
За тези деца зимният период е силно ограничаващ, тъй като не им предлага толкова голяма възможност за тичане навън. Тогава в действие могат да се включат помощниците за движение и игра у дома като тунели, през които детето да минава и да се крие, батути, топки за скачане и гимнастика, баскетболни кошове, боулинг, игра в басейн с топки, танци и др. Измислете подвижни игри, с които да задоволите тази потребност на детето, като му позволите да се движи из вкъщи, без поведението му да бъде разрушително. Важното е предварително да въведете правилата и мястото за този тип игри, за да не сте принудени през цялото време да пазите различни вещи от счупване и да прекъсвате активността на децата. Тези игри отново могат да имат състезателен, спортен, занимателен, конструктивен или обучаващ характер. Прескачането и ходенето през препятствия, скачането в чувал, имитирането на движения, създаването на собствена писта или състезателна пътека с цветно тиксо са само част от заниманията, които забавляват децата и им позволяват да бъдат активни и през зимния период.
И най-хубавото, което можете да направите за детето, е да скриете някъде дистанционното, телефона и таблета, така че и вие самите да забравите за тях и да се отдадете на креативни и активни занимания заедно.
Симона Миланова,
логопед

blog comments powered by Disqus

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини