Baner 600x80
Понеделник, 22 Декември 2014 13:35

Биоигри или Как да вдъхновиш децата да уважават природата


12Камелия Митева е водещ и управител на „Био игри" ЕООД. Определя себе си като човек, който работи на границата между биологията и творчеството. Оттук идва увлечението й по биомимикрията. Интересува се от психология и по-специално от начините да променяш мирогледа на хората, така че да са по-отворени към новото и непознатото, към това да експериментират - да правят грешки и да се учат от тях.

 

 

 

 

 

33Как възникна идеята са създаване на биоигрите?
Всичко започна заради мотивацията ми да се развивам личностно и професионално. Като хора с опит възрастните твърдят, че знаят всичко и че децата трябва да слушат тях. Моят опит дотук показва, че това невинаги е вярно. В психологията се разчита много повече на свързването със себе си. Смята се, че всеки човек или знае отговора на въпроса, или е убеден, че свързването със себе си ще му донесе опитността, която му е необходима, за да го намери. Започнах да преподавам биология по интересен и разбираем начин на деца, защото децата ми помагат да се свързвам с онази най-истинска част от мен самата.
Мисля, че животът много често ни предоставя различни възможности. Друг е въпросът дали ги разпознаваме, или се боим от тях.
Създаването на „Био игри" е свързано и с интереса ми към биомимикрията. Съчетавам практическите знания за работа с деца с теоретичните по биология и биомимикрия и предавам страстта си на малчуганите, които идват при нас.

За какви деца са предназначени биоигрите?
Заниманията ни са предназначени за деца между 5 и 10-годишна възраст. Няма ограничения в темперамента им. По правило не работим с деца, които не искат да са с нас и не им е интересно това, което правим. Биоигрите са пространство, в което децата са свободни да се изразяват и да експериментират. Не е необходимо да имат някакви базови знания, за да посещават ателиетата ни. Наша работа е да представим темите, които разработваме, по начин, достъпен за тях.
През 2015 ще стартира и клубът ни, насочен към подрастващи на възраст между 10 и 16 години. Целта на екоклуба е да окуражава и подкрепя подрaстващите да измислят и осъществяват собствени екопроекти с реални и практически приложими резултати.

Какво показва опитът ви досега за ефекта от този вид обучение?
Това, което е много важно за нас, е децата да учат през директен опит. Опитът ни показва, че обучението, представено по такъв начин, оказва много силно позитивно влияние върху желанието им да учат и да участват в дейности. Ежедневните занимания, които целят експериментиране и допускане на грешки, прави децата по-заинтересовани, по-ангажирани и ги връща към тях самите. В крайна сметка същината на това да си дете е да се учиш и да опитваш, да се изразяваш. Много често именно това бива убивано от училището и възпитанието им.

A 00032Как реагират децата на биоигрите – какво е личното им участие в този процес?
Децата, които са наши постоянни посетители, много често ни помагат и допълват нашите знания. Те са първите, които защитават или пък казват за „Био игри" на приятели.
Някои от децата, които ни посещават за първи път, са срамежливи, но когато видят какво точно правим, се отпускат и започват да се забавляват. Всяко дете участва активно в нашите занимания и преживява това, което учим. Така то остава много по-трайно с него.

Кои теми предизвикват най-силно интереса им?
Някои от тях са: животните през нощта, еволюцията, насекомите, човешкото тяло.

Какви качества се формират у децата при такъв начин на поднасяне на знания?
Нашите занимания възпитават способността за самостоятелна работа, работа в група, самостоятелното взимане на решения, творческото и логическото мислене, уменията за решаване на задачи и проблеми и за комуникация.

Как трябва да се възпитава уважение към околната среда у малчуганите?
В „Био игри" го правим чрез наблюдение и обсъждане на принципите в природата. Използваме и научни експерименти, ролеви игри, симулации и др. Вдъхновението и емоциите остават с децата след преживяното с нас. Освен това използваме и елементи от биомимикрия.

Какво означава терминът „биомимикрия"?
Биомимикрията е наука и техника за решаване на проблеми с приложения в дизайн, архитектура, образование, бизнес и др. Тя чертае пътя, който трябва да бъде извървян, за да бъде приложена идея от природата в ежедневието ни.

Как тя може да се прилага успешно в образованието?
Биомимикрията е естествен начин на учене за природата от нея самата. Природата е учител. Не ресурс.
Най-ценното в образованието е вдъхновението, от което ние, които правим дизайна на заниманията, черпим, както и вдъхновението, което предаваме на децата, по този начин. Биомимикрията дава възможност едно научно понятие да бъде представено чрез живота около нас. По този начин понятието „ожививява" и става лесно достъпно за децата. С други думи, биомимикрията е да вдъхновиш децата да уважават природата.

Още информация за биоигрите и ателиетата за деца можете да намерите на:
bio-game.org

Последна редакция Понеделник, 22 Декември 2014 13:48
blog comments powered by Disqus

3

baner 300x300px

baner 300 300

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини