Baner 600x80
Четвъртък, 11 Декември 2014 12:59

Времето, празниците и децата


6cfac3429dc32aed blinds.xxxlarge 2xС раждането си бебето започва да усеща времето с редуващите и повтарящите се действия като хранене и сън – започва да свиква и да предусеща предстоящите събития в ежедневието си. Така се изгражда дневният режим, който му дава възможност да усети подредбата на ангажиращите го дейности през деня и нощта. Първите шест месеца внасят ред в деня на бебето, което му помага да се организира и да формира очаквания какво точно му предстои – когато е гладно, ще бъде нахранено, когато е разстроено, ще бъде успокоено, когато му се спи, ще бъде сложено в креватчето. Това формира неговият естествен ритъм и програма. И още нещо, подпомага изграждането на усещането за време – редуването на ден и нощ, светло и тъмно, бодърстване и сън.


В доучилищна възраст детето започва за свиква със семейната програма и начина, по който в семейството се разпределя времето за различните дейности. То придобива родителския стил на разходване на времето, а още по-важно е, че започва да се ориентира във времето спрямо различните рутинни дейности през деня. Разбира се, то не може да каже колко е часът, но след като стане от сън, знае че следва измиване на зъбите и лицето, обличане и чака закуската.
На 3-4 години децата имат вече по-стабилни представи за времето и могат да очакват бъдещи събития. Тогава започват вълненията около рождения ден, неговото чакане и подреждане на събитията около това, което предстои. Понятието за време започва да се гради не само върху рутинните събития, но и върху изключенията, носещи вълнение и щастливи емоции. Освен за настоящия момент, малчуганите се вълнуват и за бъдещия, а заедно с това знаят кой е отминал – така се формират представите за настояще, бъдеще и минало (в същата последователност, което трябва ясно да се забележи и в речта на детето, в която започват да се появяват различните глаголни форми).
Децата започват да разбират времето чрез символи – предмети, които за тях олицетворяват даденото време – свещите и тортата за рождения ден, детското филмче и любимия актьор за ходенето на кино, играчките и приятелите в детската градина. Времето остава абстракция за тях - как минава и защо миналото не може да се върне. Но те вече започват да използват много конкретни думи, за да го обозначават – сутрин, обед, вечер и нощ, днес, утре и вчера, сега и после, преди и след и т.н. Думите за означаване на времето обаче, стават разбираеми само когато са свързани с конкретно за детето събитие, човек или символен предмет.

Какво е за децата Коледа?
Кои са нейните символи? Кои са събитията, с които децата я свързват? Кога е Коледа?
Това са опорните въпроси, чрез които трябва да обясните на детето какъв празник е Коледа, какво се прави вкъщи по Коледа, кого очакваме, какво ще ни донесе Дядо Коледа и т.н. Когато въведете всички символи на коледния дух, запознаете детето с образа на белобрадия старец, раздаващ подаръци, напишете писмо за най-желания подарък, научите стихотворения и коледни песни, то с нетърпение ще очаква деня на Коледа. Ще задава непрекъснато въпроси кога идва и какво ще му донесе вълшебният „дядо". Добре е да започнете подготовката за празника с детето седмица или най-много две преди самата дата, за да не го държите в напрежение по-дълго от необходимото, защото то неминуемо ще започне да ви залива с купища въпроси за това кога точно е очакваният ден и ще започне отброяване на дните.

Часовник и календар
Идва ред и на помощните средства за отчитане на времето – часовник и календар:
Първоначално детето започва да разбира различни часови пояси през деня, затова можете да започнете да въвеждате различни кръгли часове през деня и какво прави то през това време – в колко часа става, в колко закусва, кога излиза за училище/детска градина, кога играе, обядва, прибира се и др. В интернет ще намерите много картинен материал на тема ежедневни дейности (daily routines) и към тях можете да копирате или рисувате часовници, с помощта на които малчуганът да учи часовете и да ги запомня визуално. Би помогнал часовник в стаята или детски часовник на ръката, по които в началото да го ориентирате колко е часът.
Календарът е друго визуално средство, с което да онагледите времето, отминаващите дни или идващите празници и предстоящи събития. Можете да го използвате за обозначаване на времето навън или за обяснение и маркиране на бъдещи мероприятия. По календара детето ще се ориентира колко дни остават до рождения му ден, до Коледа или друг празник. Така то има възможност да помни и дните, датите, месеците и сезоните.

Структуриране на деня – визуален детски органайзер
Когато детето има проблеми с организирането и изпълнението на рутинните си дейности и задължения или трудно свиква с промените в ежедневието си, можете да го подпомогнете, като изготвяте план на деня или седмицата. Използвайте добре разграфена таблица и визуален материал, за да онагледите събитията във времето, а за децата в предучилищна възраст можете да използвате и часовете, които да придружават останалата информация.

Разбиране върху миналото, възрастта и промените, които настъпват с времето
Около 5-6-та година детето започва да се интересува кой е по-голям или по-малък от него, но не като физически данни, а като възраст. Може да започне да прави сравнения между различните хора спрямо годините им, да се интересува кой е млад и кой стар. В този период обикновено се появява интересът към събития и факти от миналото – как са се появили и изчезнали динозаврите, как хората са живели в пещери или са се придвижвали само на коне и др. Това е моментът да подберете подходящи детски филмчета на темата, да го запознаете с различни детски енциклопедии, да потърсите приказки и игри на любопитната за него проблематика.

Какво да правим?
• Разговаряйте и обсъждайте с детето плана му за деня и кое след кое следва, за да може то също да направи опит да структурира собствените си дейности и да е подготвено за тях. Подберете истории с герои, които представят как минава денят им. Добре е те да се доближават максимално до ежедневието на детето.
• Използвайте коректно понятието за време в присъствието на детето, опитайте се да не го лъжете с „още малко" или „след малко", или „след 2 минути" и т.н., а след това периодът да бъде удължаван до безкрайност, защото обърквате представите му. След това, когато искате от него да се оправи за две минути, а то се бави 2 часа, вината ще е във вашия часовник.
• Подготвяйте детето за празниците, които го очакват: рожден ден, Коледа, Великден, 1 юни и др., като му поднасяте по разнообразен и атрактивен начин информация за тях. След като формирате очакванията му, то с нетърпение ще започне да чака и разговаря за наближаващите тържества и изненади.
• Празникът е не само подарък, той е време, прекарано заедно, отделено само на детето, настроение и разнообразяване на ежедневието и затова не е задължително всеки празник да е свързан само с подаръци. Има множество други забавления, на които можете да обърнете внимание.
• Говорете с детето за минало, настояще и бъдеще. Използвайте различни думи, маркиращи времевите периоди, приказки и игри (като обсъждате начало, среда и край).
• След като детето се е научило добре да брои до 20-30 (също и в обратен ред или през 5), може да започнете да го обучавате да разпознава часовника, като започнете от кръглите часове, след това минете към „и половина", „и 15" и „без 15".
• Може да използвате часовник за маркиране на рамката за различни дейности - особено когато детето не може само да се ограничи в дейността си. Така ще поставите ясни граници за гледането на филмче, играта навън и др. Това е много лесен начин да ограничите нежелано поведение благодарение на часовника, без влизане в безсмислени спорове с детето.

Симона Миланова, логопед

Последна редакция Четвъртък, 11 Декември 2014 13:08
blog comments powered by Disqus

miniland

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини