Baner 600x80
Сряда, 05 Ноември 2014 19:35

Децата и технологиите


 DMS3131Ивелина Атанасова е майка на 7-годишния Мартин, вярва в "привързаното" родителство, възпитанието, близо до природата и ползите от кърменето.
Ивелина е и предприемач, блогър, лектор и консултант по стратегически маркетинг и бизнес стратегии. Собственик и основател е на Newtrend: Media|Marketing|Events с отличие за най-добра онлайн медия на България през 2012 г. и организатор на Digital KidZ - първата конференция в България за деца и технологии със зона за забавления.

technologyesЕдно е сигурно, децата ни днес живеят и растат в напълно различна реалност от тази, която ние помним в детските си години – игрите навън са изместени от игрите на таблета, разговорите с приятели по телефона – от чата във Facebook, а предупреждението: "Не казвай на непознати къде живееш" - от притеснения кой и къде ще ги „тагне" в социалните мрежи.
Преди 15 години изглеждаше екзотика да имаш компютър у дома, днес – да нямаш. Макар да живеем с разбирането, че нещата не могат да се върнат назад, все още вярваме, че технологиите вредят на децата ни и ги превръщат в социопати.

Любопитно
Знаете ли, че според изследване на ЕС в рамките на следващите 10 години над 90% от професиите ще изискват познаване на технологиите и овладяване на ИТ умения? Въпросът е как всички ние като родители да помогнем на децата си да придобият ИТ умения, без това да се превърне в крайност и да застраши онлайн сигурността и емоционалното им развитие.
Според изследванията 70% от родителите вярват, че ИТ уменията трябва да бъдат преподавани на децата в училище и ангажимент за това имат държавата и училищата. Истината е, че в днешно време досегът на децата с технологиите започва още в бебешка възраст и ключов фактор за овладяването им имат именно родителите – като възпитателни методи и по време на извънкласните занимания.

Ако не овладееш уеб течението днес, информационната вълна ще те отнесе утре

Трудно е да възпитаваш детето си по начин, коренно различен от начина, по който ти самият си бил възпитаван, и да го пазиш от неща, които не познаваш в дълбочина.

Технологиите в услуга на обучението
Образованието е фокус за много лидери от дигиталната индустрия. През януари Apple обяви, че iBooks Textbooks и iTunes U Course Manager – два продукта с образователна насоченост, разширяват пазара си. Продуктите на Apple осигуряват на учителите нови начини за усъвършенстване на процеса на учене. През 2013 г. своята мисия за подобряване качеството на образованието с фокус върху интерактивните обучения и образователен софтуер представиха и от Intel.
Интерактивните методи за обучение са тенденция в много държави и вече ги виждаме в български училища. Забелязва се, че когато стане въпрос за подобряване качеството на образование, са намесени все новите технологии.
Децата от "новото Z-поколение" търсят динамиката, те живеят в едно свръхинформирано общество, където достъпът до познания е на един клик разстояние и традиционните модели на обучение ги отегчават.
Децата днес се себеизразяват с помощта на технологиите и ролята на родителите (и учителите) е да преобразуват тяхната технологична "страст" в съдържание, да насърчават креативността и логиката им, а не пасивното потребление на съдържание.

Как става това?

Фокусирайте се върху ангажираността със съдържанието.

Задавайте въпроси на детето си за анимационните герои, участващи в играта, която играе. Питайте го за сценария на играта. Поискайте мнението му за дизайна, за цветовете, за логиката в действията на героя. Провокирайте у него любопитството и насърчете логиката му, като поставяте въпроси за концепцията. Попитайте го то как би реагирало в дадена ситуация от сюжета.

Добре е да "предпазвате" децата до 12-годишна възраст от игри, в които се упражнява физическо насилие върху герои с човешки характеристики и облик. Ако играта позволява битка с дракони обаче, това може да помогне на едно плахо дете да пребори страха си от тъмното.

Запомнете, че игрите са измислени, магически реалности, възпитавайте това у детето си. Насърчавайте го да ги анализира като измислени такива – важно е от съвсем ранна възраст да бъде научено да прави разлика между "измислено" и "реално", макар че тази диференциация ще може да бъде напълно осъзната едва след 8-годишна възраст.

Гледайте заедно филмчета с детето си. Всички деца гледат филмчета и имат любими герои. Не лишавайте малчугана си от възможността да обсъди с приятелите си в училище (или детската градина) последните приключения на Спондж Боб например. Но следващия път, когато включи телевизора или отвори YouTube, го попитайте дали не можете да му правите компания. Когато си позволите да спрете за миг, за да останете за малко с детето си и да се потопите в неговия свят и неговите интереси, ще имате възможност да ги разберете. Ще изградите връзката помежду си и ще успеете да филтрирате съдържанието, което то ползва.
Напълно е възможно да се уплашите от съдържанието и посланието, което бива поднасяно посредством част от анимационните герои. Напълно е възможно и да се отвратите от езика и примера, който бива даван на децата. Не бързайте да съдите. Попитайте детето си защо харесва конкретното филмче и какво го дразни – в разговор малчуганите често сами се отказват от телевизора и "вредното съдържание". Важно е изборът да е осъзнат и техен, за да са постоянни в решението си.

Сигурна съм, че ще откриете обаче и много полезни филмчета, които ще ви помогнат да прокарате идеята за здравословното хранене например. Тотален фаворит ми е "Приключения с храни" за деца над 7 години и филмчетата за чуждоезиково обучение на Baby Einstein за деца до 3 години.

Насърчавайте създаването на съдържание с помощта на технологиите

Детето обича да играе игри - нека създаде своя. Има проблеми с правописа – опитайте да му направите блог, в който да пише за неща, които го вълнуват – правописът се упражнява с практика. Общува трудно - помогнете му да открие света през обектива на телефона. Снимките на децата, подобно на рисунките, помагат да разкриете интересите им. Ако обичат да рисуват – опитайте да им вземете таблет, така никога няма да оставате без необходимата хартия и да ходите по разпилени флумастери и боички. Ако изпитват затруднения с математиката – има образователни игри, които ще им помогнат.

Запомнете, децата обичат да играят. За тях животът е игра. Когато обучението се превърне в игра, те са в състояние да сътворят чудеса, защото това е най-естественият начин да изразяват себе си.
Не се карайте, не викайте, не крещете, опитайте да смените подхода. Представете им обучението и възпитанието като игра.

Споделен опит
Когато синът ми беше на 5-6 години, си взехме куче. Като единствено дете той беше свикнал с изключително широката си зона на комфорт, в която не можеше да влиза никой. Кучето обаче имаше нужда от своето пространство, грижи и време и това се оказа проблем. Нито един разговор по темата не помогна, защото синът ми нямаше отправна точка какво да очаква. Решихме проблема с игра на телефона, с помощта на която той се грижеше за едно виртуално коте и получаваше точки за всяка положена грижа, а имаше и списък от грижи, които трябваше да положи. В края на играта котето беше изкъпано, сресано, облечено и щастливо мъркащо. Играли сме я не повече от 10 дни, но тя помогна на сина ми да осъзнае нуждата от грижа за новия домашен любимец и защо това не е непременно обвързано с намаляващата ми любов към него.

Каре: Технологиите и децата с аутизъм
Броят на децата с аутизъм в България през последните години продължава да расте със застрашителни темпове. По-стряскащата статистика е, че над 95% от децата с аутизъм в България са без обучение. Проблемите идват от характерната за диагнозата симптоматика - липса на инициатива за свързване с другите, предпочитание на детето да остане насаме в компанията на другите и липсата на имитативна способност.
Всички проучвания и работата с деца по проекти в тази посока обаче показват, че именно тези характеристики са изключително високо ценени сред програмистите, в частност – бета тестерите, и могат да дадат шанс на децата с аутизъм да се превърнат в пълноценни членове на обществото ни и да имат своята кариера.

Дигиталните технологии са инструмент. Тяхната цел не се ограничава до писане на кодове и програмиране, водене на онлайн кореспонденция, игра или гледане на видео клипчета. Дигиталните технологии помагат на децата (и обществото) да се обединяват по групи с общи интереси в социалните мрежи – да популяризират проектите, мечтите и идеите си, да разрешават конфликти и да изграждат нови приятелства, да намират отговори на важни въпроси и да повлияват мнението на другите. Технологиите са инструмент – важен, ценен и необходим в света, в който живеем.

blog comments powered by Disqus

miniland

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини