Baner 600x80
Сряда, 05 Ноември 2014 19:21

Защо са важни приказките?


DSC 8919Рядко се замисляме как става така, че известни приказки като „Златното момиче", „Дядовата ръкавичка", „Котаракът в чизми" и много други живеят векове наред. Всъщност всяка една от тях отразява определен модел на поведение, който учи детето на нещо. Четейки приказка, ние създаваме у малчугана представата за определено поведение, учим го да разбира какво е добро и лошо, любов, приятелство, справедливост.


На какво учат
Ако се замислите, веднага ще се сетите за няколко любими приказки на детето си. То вече има оформен „житейски модел", който е избрало самостоятелно. За да узнаете скритите таланти на вашето дете, чертите на характера му или неговия начин да възприема света, обърнете внимание кои са любимите му герои, от кого го е страх, на кого иска да прилича, кои сюжети го вълнуват.
С детските приказки започва запознанството със света на литературата, с човешките взаимоотношения и с всичко, което ни обкръжава. Защо точно с приказките? Удивително, но приказките са също толкова необходими за балансираното психично развитие, колкото и играта. Всяка приказка е разказ за междучовешки отношения. Техният език е понятен за детето. То още не може да мисли логически, затова не го натоварват с разсъждения, а му дават примери.
Разказите предлагат на детето образи, които са му интересни, а информацията за живота получава сякаш незабелязано. Слушайки, детето придобива абсолютно нова психическа активност – умението мислено да действа във въображаема обстановка. Това умение е основа за всяка творческа дейност. Приказките разказват готови фантастични истории, но оставят и простор на въображението.
През тях най-леко обясняваме първите и най-главни понятия на нравствеността: какво е добро и какво е зло. Приказните герои са или лоши, или добри. Нравствените понятия, които ярко се представят в образите на героите, се пренасят в реалния живот и взаимоотношенията с близките. Тъй като злодеите в приказките винаги биват наказани, за да избегнеш наказанието, е важно да не си злодей, да не правиш като него. Понятието за добро в приказките не е във вида на закон или правило, а във вида на силни и храбри рицари, принцове, добри феи и орисници, готови винаги да се притекат на помощ.
Приказка за всяка възраст
Детето на две години вече може да задържа в паметта си определени образи, действия и не много сложни взаимоотношения между приказните герои. Избирайте кратки приказки със звучно съдържание и напевна мелодика.
От две до пет години
В тази възраст децата много обичат приказки за животни. С радост повтарят след родителите движенията им, подражават на звуците, които издават приказните герои – малка Мишчица Гризанка, Кума Лиса, Баба Меца и много други. Малчуганите обичат действията в приказката да се повтарят многократно, както в „Дядо вади ряпа", „Златното момиче" и др. Четенето на такива приказки помага на детето по-лесно да разбере сюжета и да се „разтвори" в него. За да може с лекота да се осмисли приказката, е добре нейният разказ да бъде съпроводен с илюстрации. Така се ангажират повече сетива и възприемането е по-пълно. Чудесно би било, ако понякога разигравате приказките с кукли или дори си измисляте подходящи костюми.
В този период бързо се развива фантазното мислене на децата и те са готови да осъзнават приказните вълшебства. Но в същото време тази стъпка в развитието може да стане причина за възникване на страхове, породени от негативните персонажи. Затова внимателно избирайте приказките, които четете. Те трябва да носят радост, топлота, а не да плашат детето.
От пет до седем години
В тази възраст детето може да слуша всякакви истории в зависимост от предпочитанията си. Приказките трябва да са насочени към всестранното развитие преди постъпването в училище. Избирайте такива, които да стимулират въображението и мисленето, да учат на доброта и култура на поведение. След петата година детето вече само може да разказва истории, които са му допаднали.
В случай, че се затруднява да преразказва многократно четена история, веднага забравя чут сюжет, дълго не може да подбере подходящи думи, за да опише характерен персонаж, потърсете консултация със специалист.
Не преставайте да четете приказки на детето си дори и то самото да се е научило да чете. Този ритуал ви сближава и подпомага хармоничното емоционално развитие.
Приказките - решение за емоционалните проблеми
Освен за формиране на представата за общочовешки ценности приказките помагат на децата да преминат и през редица свои емоционални проблеми, да разберат, че вътрешните им тревоги не са уникални. Когато героите се изправят пред изпитания, те също невинаги се справят. Това позволява на детето да преживее тези ситуации заедно с тях и да ги ползва като опит в реалния си живот. То си създава вътрешен модел на външния свят. Слушайки, придобива качества, нужни за вземане на решения в трудни ситуации. Във всяка приказка има заложено противоречие между доброто и злото начало. Изходът от ситуацията зависи от използването на различни ресурси. Приказните сюжети представляват метафори на смутните чувства, живеещи в душата на детето, които не може да формулира, за да получат емоционално изражение. Те са създадени така, че да следват пътя на разтоварване на емоционалното напрежение: среща с противника, битка, победа на героя. Или в емоционален план – нарастващо напрежение, пик, разтоварване.
Приказките и търсенето на собствена идентичност
Приказките стимулират и решението на психологическите задачи във всеки етап от детството.
На 4-5години бунтът срещу реда, който създават родителите, се преработва през приказки, разказващи за екстремни ситуации и изхода от тях. Победата е постигната благодарение на ума и изобретателността на главния герой („Маша и Мечока"), помощ от приятел („Котарака в чизми"), помощ от родителите („Вълкът и седемте козлета"). Тези приказки формират у детето самоувереност, доверие към родителите, умение да решава сложни житейски казуси.
Между 5-7-та година е времето на поява и развитие на Едиповия комплекс и комплекса Електра, усъвършенстване на супер-Егото и разширяване на защитните механизми. В този период се появяват приказките за момчета и момичета. В приказките за момчета отсъства майката. Като правило това са приказките за бащата и тримата сина, при момиченцата - приказките за мащехата и доведената дъщеря.
В тази възраст обикновено се четат приказки за вълшебства. У детето започва да се формира нравствено съзнание. То се опитва да подреди света от своя гледна точка и да убеди другите в правотата си. Ето защо това е времето на многото пакости.
Този възрастов период е и етапът на формиране на полово-ролевата идентичност, разбирането за половата принадлежност, формирана не на случаен принцип (нося панталони – значи съм момче), а чрез подражание на възрастните. Тук е важно и приказките да бъдат подбрани така, че да стимулират развитието на адекватна полова идентификация.
В днешно време образователната система и родителите се фиксирани повече върху интелектуалното развитие на детето. Но не забравяйте, че за да се формира хармонична личност, не бива да се пренебрегва емоционалната страна. Приказките ви дават чудесен ресурс да стимулирате емоционалната интелигентност на детето.

Последна редакция Сряда, 05 Ноември 2014 19:25
blog comments powered by Disqus

miniland

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини