Baner 600x80
Понеделник, 13 Октомври 2014 17:43

Как да предпазим очите на детето от увреждане


image001В рамките на кампанията за безплатен скрининг и редовна профилактика на зрението, организирана от МБАЛ „Доверие", в партньорство с KWIAT, офталмолозите д-р Венелинова и д-р Бумбарова, посочват основните моменти в профилактиката на очните заболявания при децата.

Знаем, че провеждането на ежегодни профилактични прегледи на очите е изключително важно особено при децата. Кои са най-често срещаните проблеми в ученическата им възраст?
Д-р Бумбарова: Най-често срещаните проблеми в ученическа възраст са т.нар. рефракционни аномалии - далекогледството, късогледството и астигматизма.
Какви са симптомите, по които един родител може да се ориентира сам, че по-скоро трябва да заведе детето си на преглед?
Д-р Венелинова: Симптомите, по които един родител може да се ориентира сам, че има проблем и трябва да се посети офталмолог са: често повтарящо се главоболие, често примигване, гледане на телевизия от близко разстояние, привеждане на детето над учебника и, разбира се, кривенето на някое от двете очи. В някои случаи детето само се ориентира и казва, че недовижда от по-задна позиция.
Д-р Бумбарова: Имайте предвид, че често симптомите не се проявяват до започване на първи клас. Иначе, родителите трябва да наблюдават, ако детето държи книгата си по-наблизо, криви главата си или избягва занимания, които изискват по-добро зрение. Трябва да се внимава и с алергиите – често свързани с UV радиация и по-рядко – с полени.
Има ли промяна в честотата на заболяванията на очите? (поради тенденцията за нарастващо време прекарано пред екраните на компютър, телевизор и други). Кои са рисковите фактори?
Д-р Венелинова: В последните години все по-често има проблеми с детското и юношеското зрение. Да, наистина, тази тенденция се дължи на все повече прекараното време пред екрана на компютъра или телефона . Тъй като пред монитора очите на децата привикват да гледат преди всичко наблизо – получава се т.нар. спазъм на акомодацията и започват оплаквания - от главоболие, замъгляване на зрението (надалече), сълзене, зачервяване на очите.
Какви са рисковете, ако не бъдат диагностицирани достатъчно рано?
Д-р Венелинова: Най-честото заболяване, което понякога не се диагностицира достатъчно рано, поради липса на профилактични прегледи, е т.нар. амблиопия или „лениво око". Лечимо е до 7-годишна възраст.
Кривогледството е другото заболяване, характерно за детска възраст. Лечението за него може да бъде корекция с очила, както и оперативно.
Какви са основните правила, които трябва да спазват децата, за да се предпазят от проблеми със зрението?
Д-р Бумбарова: От изключителна важност са, разбира се, редовните профилактични прегледи и хигиената на четене.
Д-р Венелинова: Когато става дума за режим на гледане на монитор, основните правила са:
На всеки 30 мин пред компютъра - 10 мин почивка и гледане надалече за тонус на мускулатурата.
Мониторът на компютъра да е на 15 градуса под погледа на детето.
Ограничаване на времето пред компютър и телевизор, доколкото е възможно. В идеалния случай трябва да е до 2 часа на ден.
Много важно родителите да знаят, че по Здравна каса се полагат два профилактични прегледа още в ранна детска възраст – на 6 месеца и 1 годинка.

Последна редакция Понеделник, 13 Октомври 2014 17:52
blog comments powered by Disqus

baner 300x300px

baner 300 300

baner300x300

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини