Baner 600x80
Петък, 05 Септември 2014 13:38

Шопинг маниаци


Childrens-clothing
Как да избирате дрехи заедно с детето

Сигурно често ви се случва вие с ентусиазъм да купувате дрехи или обувки, които детето категорично отказва да носи. Колкото и странно да ви се струва, тригодишните малчугани вече имат предпочитания, с които трябва да се съобразите. Може би е по-лесно да правите избора заедно? И в този случай има „подводни камъни", но с повече опит ще успеете да ги избегнете.

Как да организирате успешен „съвместен шопинг"?

1. Осигурете достатъчно време
Когато става дума за деца, понятието „време" има очарователна неопределеност. Осигурете го в достатъчно „количество", за да не провалите съвместното мероприятие заради вашата (или на детето) изнервеност.

2. Определете предварително какво точно ще се купува и къде
Импровизациите с мястото и броя на покупките обикновено излизат солено.

3. Облечете (или обуйте) детето в лесни за сваляне дрехи (обувки)
Признайте, че и на вас самите ви е доста тягостно в пробната, когато се налага да мерите много неща наведнъж. За детето това важи в много по-голяма степен. Затова се въздържайте от сложни за сваляне дрехи, за да не се озовете с изнервен „манекен" в разгара на покупките.

4. Не подценявайте ефекта на щанда за играчките
Ако е възможно, направете си маршрута така, че да не стигате до него (в случай, че не е сред целите ви на пазаруване). Нека признаем, не е непедагогично, ако минавайки покрай щанда, направите малък подарък. Така ще разполагате с доволно дете, което е по-склонно на компромиси. Само не правете грешката да обещаете, че ще се върнете по-късно при играчките. В противен случай малчуганът ще е още по-нетърпелив, а новите обувки няма да му „стискат", просто защото няма да има желание да губи време в повече проби.

5. Съобразявайте се с отказите на детето и внимателно преценявайте на какво се дължат
Постарайте се да разберете защо детето отказва да пробва дадена дреха. Вслушайте се в думите, с които ви отказва: „не ми харесва" или „дразни ме", „пречи ми". Това е информация, която може да ви бъде полезна в бъдеще, защото ясно демонстрира предпочитанията на мъника. Ако ви се изтъкнат и трите довода едновременно, може би по-скоро става дума за това, че детето се страхува да не стане обект на присмех от другарчетата си.
Защо детето отказва да облече дреха, което вие толкова много харесвате?
Това е въпрос, който крие отговорите си най-вече в подхода на родителя. С какво трябва да се съобразите, за да не грешите:

И най-удобната и красива дреха може да бъде отхвърлена, ако е облечена с почти абсурдни за детето уговорки.
Облекли сте му нова рокля или костюмче и сте заявили изискванията си – никакво пълзене, скачане, тичане, пързаляне, люлеене или ядене, защото може да се повредят новите придобивки. Детето веднага намразва дрехата, която му причинява всичко това, и следващия път категорично отказва да я облече.
Твърде възможно е вашата представа за това как трябва да изглежда детето ви да не съвпада с неговата собствена.
Ентусиазираната майка избира красива рокля с панделки и апликации, а малката дъщеричка предпочита меките удобни панталонки, с които й е толкова лесно да играе и тича.
Или пък – майката прагматично предпочита спортното облекло за ежедневието в детската градина, докато невръстната й дъщеря би се чувствала много по-щастлива в рокля като на „принцеса".

След третата година децата започват все по-осезателно да усещат особеностите на своя пол и не желаят да изглеждат като противоположния. За тях това самоопределяне е много важно.
Дъщеря ви изведнъж отказва да обуе обувките, които й се струват момчешки, синът ви пък не иска да му обличате пуловера, който според него е с „момичешки" картинки.

Понякога привидно комфортните дрехи се оказват неудобни. Вие не бихте могли да разберете това, а сигналите на детето сигурно са ви се сторили каприз.
Вслушвайте се в реакциите му, наблюдавайте го и ще разберете за дрехите или обувките повече, отколкото може да ви каже с думи. Да не забравяме и факта, че детската кожа е много по-нежна и чувствителна и може да бъде раздразнена от материя, която ви се струва съвсем безопасна.

Моментното настроение или особеностите на растежа
Не бива да отхвърляте напълно вероятността детето просто да поиска да капризничи, без това да има отношение към избора на облекло и обувки. Приемете го като част от процеса на порастване.

В търсене на компромис
Конфликтите по повод обличането са безкрайно поле за компромиси. Не се притеснявайте да ги търсите. Ако сте находчиви, няма да отгледате любител на кича. Можете например да се „пазарите" с помощта на аксесоарите. Ако малката „модна икона" не си харесва роклята, ефектен аксесоар (чанта, колан) може да я „пречупи". Същото може да се случи и с блузка, която синът ви не желае да облече, защото няма „картинка". Шапката с щампа от любимо филмче ще го умилостиви.
Не налагайте твърдо своя вкус. Дайте на детето възможност да „преболедува" някоя нелепа дреха. Търпението ви ще бъде възнаградено, още повече, че капризите вече не са така привлекателни, когато няма кой да им се противопостави. Наблюдавайте малчугана и себе си. Не обличате ли детето си така, както ви се е искало да сте били облечени вие в детството си? Нужно е дрехата да съответства на пола и възрастта на детето. За пет-седемгодишните деца е много важно да не бъдат обличани „като бебета". В същото време - колкото по-близо е моделът на една дреха до този на възрастните, толкова по-харесвана е тя от децата.
Мнението на децата в детската градина е много важно за вашето хлапе. Няма да може да се наложите, ако настоявате малчуганът да носи блуза или жилетка, заради която другите деца го дразнят и му се присмиват. Дори да става дума за скъпа модерна дреха. Много голяма рядкост са хлапета, които искат да се откроят сред останалите с облеклото си. Примирете се, така ще защитите детето си от ненужни обиди. Ще има време да изгради свой стил, докато порасне.

Как да възпитате добър вкус
Обикновено родителите изпадат в следното противоречие: от една страна, искат да възпитат у детето си собствен вкус, от друга страна, му налагат своя.
Не бива да забравяте, че децата живеят в свой особен свят на фантазии и не е необходимо да бъдат „приземявани" по-рано отколкото е необходимо. Ако забележите, че конфликтите с детето по повод дрехите му се засилват – поговорете с него. Може да разберете повече за особеностите на вкуса му, ако сподели с вас кои са любимите герои, които копира. Обърнете внимание на това как момиченцето облича куклите си и какви са любимите дрехи на героите, които предпочита момченцето ви.
Покажете на детето, че уважавате вкуса му: питайте го за вашите собствени дрехи и искайте съвета му какво да облечете или обуете. Разбира се, предлагайте избор сред приемливи за вас варианти. Фактът, че търсите мнението му, влияе благотворно върху самочувствието и увереността на малчугана.

Последна редакция Петък, 05 Септември 2014 13:44
blog comments powered by Disqus

3

baner 300x300px

baner 300 300

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини