Baner 600x80
Вторник, 26 Август 2014 09:08

Замърсяването влияе върху развитието на белите дробове на децата


medium 3678466365  1363254569Освен че скрива гледката, замърсеният въздух, пълен с изгорели газове от коли, прах и дим, може да забави развитието на белите дробове при подрастващите, твърди ново проучване. Докладът, публикуван в декемврийския брой на Американския журнал по медицина за помощ при критични състояния и дихателни усложнения показва, че функцията на белите дробове при децата се влияе от количеството на замърсителни частици във въздуха на населеното място.

Едуард Л. Ейвъл от Университета в Южна Калифорния и негови колеги започнали своето проучване с изследване на функцията на дробовете при младежи, които живеят в Южна Калифорния, като измерили какъв обем въздух и колко бързо преминава през дробовете на участниците. „Функцията на белите дробове най-често достига върхова форма около двайсетте години на човек и после бавно започва да отслабва с възрастта", обяснява Ейвъл. „Ето защо, случващото се в годините на този бурен растеж е от изключителна важност по-късно в живота."

Пет години по-късно, учените отново изследвали тези 110 деца, които вече живеели в други области на щатите Калифорния, Орегон, Невада, Вашингтон, Аризона и Юта.

Те открили, че за тези, които се преместили в местности с по-ниски ниво на замърсители във въздуха, развитието на белите дробове било оптимално. При студентите, които заживели в градове с по-мръсен въздух, функцията на белите дробове била забавена. Тези разлики били по-силно изразени при младежите, които вече били живяли на новото място повече от три години. „Това изследване потвърждава по-ранните ни трудове, че замърсяването на въздуха има дълготраен ефект върху здравето на белите дробове на децата", отбелязва Ейвъл.

Настоящото схващане е, че децата, при които функцията на белите дробове е отслабена са по-податливи на респираторни заболявания и съществува по-голяма вероятност да развият хронични проблеми на дихателните пътища като възрастни. Учените смятат да продължат изследването сред подрастващите, за да установят дълготрайните ефекти от замърсяването. Ейвъл препоръчва стратегии за превенция още от сега – „Доказано е, че ефектът от прочистването на въздуха има измерими последствия за здравето на децата".

Scientific American

Последна редакция Вторник, 26 Август 2014 09:11
blog comments powered by Disqus

baner 300x300px

baner 300 300

baner300x300

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини