Baner 600x80
Петък, 25 Юли 2014 09:29

Закуската прави ли децата по-умни


medium 257101853  1360743668Ново изследване на Училището по медицински грижи към Университета в Пенсилвания открива, че децата, които ежедневно не пропускат закуската си имат значително по-високи резултати на тестовете за интелигентност – общо и в частта за изпълнение и за вербална комуникация.

В едно от първите проучвания за изследване на връзката между коефициента на интелигентност (IQ) и закуската, учените изследвали данни от 1,269 деца на шест годишна възраст в Китай - страната, където сутрешното хранене е на особена почит, и стигат до заключението, че малчуганите, които не закусват редовно имат 5,58 точки по-нисък резултат на IQ теста за вербална комуникация, 2,50 точки по-малко за изпълнение и 4,6 точки по-нисък общ резултат от тези, които често или винаги се хранят сутрин. За изследването се уточняват седем социално-демографски принципа.

„Детството е най-важният период, в който се оформят моделите на хранене и начин на живот и тези навици имат значително непосредствено и дългосрочно влияние", казва водещият автор. д-р Джиангхонг Лиу, доцент в Университета на Пенсилвания за Медицински грижи. „Навикът да се закусва не е изключение, а нередовното ядене на закуска отдавна се асоциира с ред нездравословни привички като пушене, честа употреба на алкохол и нередовен спорт".

На 6-годишна възраст децата много бързо развиват своите когнитивни, речеви и функционални способности. Хранителните и социалните аспекти на закуската играят важна роля за това. След цяла нощ на гладуване, закуската служи да достави „гориво" на мозъка. В същото време социалното общуване с родителите допринася за развитието на мозъчната функция. Дискусиите по време на хранене улесняват когнитивното развитие при децата, като им дават възможност да разширят речника си, да упражнят обобщаването и разбирането на истории, както и да добият общи знания, отбелязват авторите.

Учените предполагат, че училището може да играе роля в налагането на важността от ядене на закуска като направи часовете за започване по-късни и/или осигури закуска за учениците, като така им дава възможност да се възползват от когнитивните предимства на храненето преди сутрешни занятия.

„Тъй като подходящото хранене в ранното детство е свързано с повишаване коефициента на интелигентност, което пък е свързано с по-малко отклонения в поведението при децата, по-голямо удовлетворение в кариерата и социално-икономически успех при възрастните, консумацията на закуска потенциално може дълготрайно да подобри физическото и ментално здраве, както и качеството на живот", казва д-р Лиу.

Тези разкрития сочат хранителните и социални ползи от закуската при децата и стигат до важни изводи за здравето на обществото, във връзка с редовната закуска при малките деца.

Изследването се базира на данни събрани от Кохортно проучване на децата в Китай Джинтан, ръководено от д-р Лиу и на продължително проспективно лонгитудинално проучване с цел да оцени ранните рискови фактори за здравето при невроповеденческото развитие на децата. То е спонсорирано от Националния институт за природни и здравни науки в САЩ.

Източник: Science Daily

Последна редакция Петък, 25 Юли 2014 09:35
blog comments powered by Disqus

miniland

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини