Baner 600x80
Сряда, 25 Юни 2014 12:49

Колко мляко трябва да пият децата?


medium 7675850216  1358947347Кравето мляко е основният източник на витамин Д за децата, но млечните продукти могат да попречат на усвояването на желязо. Педиатрите никога не са били сигурни точно колко мляко трябва да пие детето. Сега изследователите откриват, че за повечето деца две чаши на ден постигат идеалния баланс.

Канадски учени изследвали повече от 1300 здрави малчугани между 2 и 5-годишна възраст, са събрали данни за режима на хранене и физическата им активност. Те са взели кръвни проби, за да измерят нивата на желязо и витамин Д.

Проучването публикувано в Журнала по педиатрия, разкрива, че, след уточняването на някои допълнителни фактори, две чаши мляко на ден са достатъчни, за да поддържат задоволително количество витамин Д в организма (над 30 нанограма на милилитър кръв) без това да се отразява на нивото на желязо. Използването на шише обаче, сезонът от годината, пигментацията на кожата и индексът на телесна маса имат значителен ефект върху оптималното количество мляко. Децата с по-тъмна кожа, например, се нуждаят от три до четири чаши мляко, за да получат нужното витамин Д през зимата. Тези, които използват само шише не успяват да поддържат нужните запаси витамин Д и желязо.

Водещият автор д-р Джонатон Л. Магуайър, асистент-професор по педиатрия в Университета в Торонто казва, че на децата над 2-годишна възраст не трябва да се дава шише. „Лесно е да успокоим детето по този начин, но от гледна точка на тези две хранителни вещества, шишето не е от особено голяма полза".

Източник: The New York Times

Последна редакция Сряда, 25 Юни 2014 13:00
blog comments powered by Disqus

miniland

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини