Baner 600x80
Вторник, 03 Юни 2014 13:36

Бебето симулира плач – полезно е


iStock 000009552671XSmallПодрастващите, дори и някои млади възрастни, са овладели умението да ронят фалшиви сълзи, най-често, за да избегнат наказание. Защо обаче бебетата прибягват до тази тактика и как можем да я разпознаем?

Японската изследователка Хироко Никаяма наскоро публикува проучване, в което се опитва да анализира времето и различните начини, по които бебетата симулират плач, както и дали това е положително явление или не.

За период от шест месеца Никаяма внимателно наблюдава навиците, свързани с плача при новородените. Тя се фокусира върху позитивните и негативните ефекти, както и върху емоциите, появяващи се преди и след плача. Изследователката прави видео клипове на бебетата два пъти месечно по шестдесет минути за периода на проучването – 6 месеца.

Едно от бебетата, което е на 7 седем месеца, от началото на проучването има 67 епизода на плач. Според данните конкреното бебе не плаче толкова често, но когато това се случи, се наблюдава положителна емоция преди и след плача, като усмивки и смях. По този начин майката успява да установи заблудата.
Когато новороденото наистина има причина да плаче, на лицето му се появяват гримаси, то започва да присвива устни. Бебетата, които плачат, обикновено продължават да се чувстват застрашени, докато не установят физически контакт с родител.

Според Никаяма новородените симулират плач, за да привлекат вниманието на родителя към себе си. Тя допълва още, че това е положителен знак. Подобно индивидуално взаимодействие значително допринася за социалното и емоционално развитие на новороденото. Бебетата, които успяват да симулират плач, успешно комуникират с този, който се грижи за тях.

Данните от проучването са публикувани в Infant Behavior & Development.

Източник: Puls.bg

Последна редакция Вторник, 03 Юни 2014 13:59
blog comments powered by Disqus

3

baner 300x300px

baner 300 300

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини