Baner 600x80
Петък, 05 Юли 2013 15:10

Изкуството и децата


decata izkustvoto

Присъствието на изкуството в детския свят има безброй приимущества като се започне от очевидното – обогатяване на творческото мислене и се стигне до повишаване на самочувстието и самоувереността.

Изкуство против скука и стрес

Идеалното решение против скука особено в случаите, в които самите вие сте достатъчно изморени, за да предложите какъвто и да е вид забавление, са моливът и белите листа – и най-малките деца са в състояние да „творят" своите неповторими (и нерзбираеми) „графити" (иначе познати ви като драсканици). От вас се иска единствено да осигурите артистичните материали, чрез които детето ще даде воля на въображението си.

Изборът на средства на творческия труд е достатъчно богат – след първоначалния етап на цветни моливи и фулмастери, може да запознаете детето си с „ефекта" на пастелите, по-късно с водни бои, а за финал да запазите маслените бои. Окуражаването на детската артистичност включва и „постигането" на различни по форма и големина „същества" от сенки по стената, рисуването с пръсти и отпечатването на дланите и общо взето всичко, което ви хрумне когато самите вие отключите въображението си. Всяка форма на изобретателност също е проява на артистичност – детето ви може да си прави кукли и играчки от почти всичко, с което разполагате в дома си.

Рисуването и е всепризнат метод за освобождаване от натрупания стрес, както и за изразяване на иначе потискани (съзнателно или не) чувства и емоции. Не случайно психолозите често анализират детските рисунки, откривайки в тях различни проблеми и притеснения, които детето не е в състояние да изрази с думи.

Ползите за детето

Изкуството може да има съществена роля в развитието на детето ви. Благодарение на него малкият артист развива въображението, мисленето, фината моторика, дори умението да решава проблемни ситуации, да взема решения и да избира.
Артистичните изяви подобряват и самочуваствието и самоувереността на детето, най-вече благодарение на гордостта, която всеки творец изпитва от произведението си. Създаването на триизмерни форми (независимо дали от пластелин или глина) „събужда" сетивата и подобрява наблюдателността – детето трябва внимателно да се вгледа в нещо, да осъзнае собственото си възприятие за него и едва тогава да опита да го пресъздаде с ръцете си.

Последна редакция Петък, 05 Юли 2013 15:15
blog comments powered by Disqus

miniland

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини