Baner 600x80
Сряда, 03 Април 2013 11:29

Градското дете и зоопарка


gradskoto_dete_i_zooparkaГрадските деца са толкова откъснати от природата, че всяко посещение в зоопарка се превръща в приключение. Навярно именно заради това се стараем да заведем в това ъгълче на природата и най-малките деца.
Ако за първи път отивате в зоопарка с малко дете ще трябва да отговаряте на много въпроси „защо”. Това ще бъде най-важното и най-трудно посещение в зоопарка. Много често децата задават въпроси, които ще затруднят дори специалисти. За да се представите на ниво подгответе се с малко специализирана литература. Наблегнете на любопитните подробности – за продължителния зимен сън на мечката, за дългата шия на жирафа, за „пижамата” на зебрата, за птиците, които отлитат на юг. Може да предизвикате интерес и с позоваване на любим филмов герой или персонаж от книжка.

Планирайте посещението според режима на детето - преди или след съня. Обикновено в зоопарка разходката трае около 2-3 часа и то трябва да е отпочинало, в противен случай ще нервничи и това ще превърне дългоочакваното събитие в досаден епизод. Погрижете се за храната му, запасете се с дрехи за смяна, мокри кърпи.
Може би не е необходимо да ви предупреждаваме, че зоопаркът е опасно място за детето. Не всички зоопаркове са обезопасени. Обяснете на детето, ако е на подходяща възраст, че трябва да внимава и да не се отделя от вас. Кажете му да не вдига силен шум и да не прави резки движения близо до клетките, едва ли ще бъде нападнато, но може сериозно да се уплаши от реакцията на животните.
Не се опитвайте да отстраните детето от клетка, в която за него има много интересен обитател, само защото искате да му покажете всичко. По-добре разгледайте детайлите на това, което то съзерцава. Такова подробно опознаване е по-добро от тичането от клетка на клетка.
Ако детето ви се страхува, не го водете близо до клетката с големите животни, не го принуждавайте, не го упреквайте, не го засрамвайте. Постарайте се да си изясните причините за страха и заедно да го преодолеете. Планирайте разглеждането на животните така че първия път да се избягват срещите с големи и опасни животни. Ако видите че детето продължава да се страхува потърсете аналогия с приказни герои например Цар Лъв. Снимайте детето на фона на животните и ще имате възможност докато разглежда снимките още веднъж да види и животните, с които се е запознало в парка. Така прекарвайки приятно времето си ще имате и богат познавателен развиващ материал за детето си. От вас зависи какви ще са първите впечатления на детето ви и дали ще иска отново да посещава зоопарка или няма да прояви интерес повече.

 

 

Последна редакция Сряда, 03 Април 2013 11:42
blog comments powered by Disqus

miniland

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини