Baner 600x80
Вторник, 12 Март 2013 10:30

Детето ми играе само с една играчка


deteto_mi_igrae_samo_s_edna_igrachkaМалчуганът ви има куп играчки, но въпреки това пренебрегва разнообразието заради поовехтялото плюшено мече. Струва ви се, че е развило някаква зависимост към тази играчка. С нея спи, с нея се храни, с нея се къпе и излиза на разходка, а на предложението ви да я остави вкъщи реагира със страх и безпокойство.

Понякога подобно отношение може да има и към книга. Това ви се струва странно и обезпокоително, още повече, че и детето не може да ви обясни защо предметът представлява такава ценност за него. За да разберете защо му е скъпа определената играчка, трябва да знаете повече за психичното състояние на мъничето си.
Първо – подобна привързаност към предмет е проява на тревожност. Децата, изпитващи страх, повишено вълнение, трудности с адаптацията, са склонни да фаворизират някоя от играчките си. Те са спокойни с тази вещ, чувстват се защитени от неприятности. Неслучайно препоръката при постъпване в детско заведение е мъничето да носи със себе си любима играчка, така по-лесно свиква с новата ситуация.
Второ – не бива да разделяте мъничето от предпочитаната вещ насилствено. Това е твърде жестоко и понякога може да доведе до нервен срив. Не преживявайте твърде много ситуацията: изтърбушеното плюшено мече няма да съпътства детето ви до завършване на училището. С възрастта у него се появяват нови възможности за придобиване на увереност, а и много детски страхове си отиват от само себе си.

Последна редакция Вторник, 12 Март 2013 10:37
blog comments powered by Disqus

miniland

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини