Baner 600x80
Понеделник, 25 Февруари 2013 14:57

Как да научите детето на отговорност


kak-da-nauchite-deteto-na-otgovornostПокажете и кажете
Най-добрият (и може би най-трудният) начин да възпитате чувство за отговорност е да сте добър модел за подражание, дори и с отношението си към собствените вещи - слагайте ключовете от колата си на мястото им, вместо на масата за хранене, и подреждайте колекцията си от списания, вместо да ги разпръсквате в артистичен хаос на дивана например. После когато поставяте „задачи” на детето си, първо му показвайте как точно очаквате да ги изпълни. Предложението „Нека подредим масата за вечеря!” не му говори почти нищо, използвайте: „Виж как слагам по една чиния пред всеки стол. Сега до всяка чиния ще трябва да подредим и по една салфетка - искаш ли да ми помогнеш да го направим?” Ако забележите, че ви трябват твърде много обяснения и демонстрации, за да представите на детето дадена задача, значи тя вероятно още не е подходяща за възрастта му.

Съчетайте задълженията с игра
Всички ние се радваме повече на задълженията си, когато те включват и известно забавление. Детето ви е щастливо да прекарва време с вас и за това простирането на прането например не му изглежда като неприятно задължение - дори е забавно да вадите влажните дрехи и да си говорите, докато простирате. Пускайте си хубава музика, докато бършете праха, и се „състезавайте” кой ще прибере най-много играчки в коша за целта.

Давайте шанс и време
За да си спестите време и нерви, може и да се изкушите самите вие да оставите мръсната чиния на хлапето в мивката. Опитайте обаче да устоите. Концентрирайте се повече в старанието на детето вместо в реалния резултат. То може и да не се справя идеално, но критикуването или изземането на „задачата” му само ще го разочарова и откаже да опитва.

Не пестете похвали
Похвалите учат детето ви, че неговите усилия са забелязвани и ценени. Бъдете конкретни: „Подредила си куклите си прекрасно!”, вместо само: „Браво на теб!”. Когато е подходящо, отбелязвайте и как старанието на хлапето е помогнало на всички: „Сега, след като подреди вилиците, всички можем да сядаме на вечеря!”.

 

 

Последна редакция Понеделник, 25 Февруари 2013 15:00
blog comments powered by Disqus

miniland

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини