Baner 600x80
Сряда, 06 Февруари 2013 13:56

Пътят към истинското приятелство


decata-i-priqtelstvotoПриятелствата между децата са противоречиви и променящи се буквално с дни, но това не бива да спира опитите ви да ги напътствате деликатно:

Проблем Мислите, че палавият приятел на детето ви му оказва лошо влияние.

Решение Оставете детето да направи своите грешки. Колкото повече роптаете относно приятелството, толкова по-атрактивно става то. Ако детето ви започне да копира лошото поведение, припомнете границите, които сте установили и прилагайте последствията за всяко прекрачване. Може да опитате да организирате игри и с други деца - така, с малко късмет (и нужното разсейване) детето ви ще се сдобие с нови приятели.

Проблем Това, което се случва в дома на приятелчето, не звучи безопасно.

Решение Не всички родители имат еднакво разбиране за безопасност, хранене, дори време пред телевизора и компютъра. За по-големите деца може да се надявате, че ще отказват ситуации, които не са позволени или толерирани в дома ви. Но ако не може да разчитате на това, споделете (деликатно) притесненията си с другите родители („Аз съм малко вманиачена на тема хранене…” или нещо подобно) или просто канете детето у вас.

Проблем Прекалено освободена игра - представата на приятелчето на детето ви за хубав следобед е преобръщането на цялата ви къща, успоредно с методичен тормоз над по-малкото ви дете…

Решение Дисциплината на детето е работа на родителите му, ако присъстват. Ако опитате да се намесите в тяхно отсъствие, ще тръгнете по наистина тънък лед. Но пък в собствения ви дом, дори при отсъствието на другите родители, може да кажете категорично „В нашата къща това не се прави! Благодаря за разбирането ти!”. Не се притеснявайте да постави граници - говорете любезно, но категорично. Знаете и от опит - децата често реагират изключително добре на възрастни, които обаче не са родителите им.

 

Последна редакция Сряда, 06 Февруари 2013 14:04
blog comments powered by Disqus

3

baner 300x300px

baner 300 300

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини