Baner 600x80
Понеделник, 14 Януари 2013 15:30

Детските страхове и фобии – как да се справите


detskite_strahove_i_fobii• Чудовища, духове и таласъми. За да успокоите детето опитайте да поставите играчка до леглото му, която ще го пази. Добра идея е да оставите снимка на мама и татко на нощното му шкафче, за да го уверите, че е „пазено”. При по-голямо дете отделете време да обясните разликата между реално и въображаемо.

• Страх от тъмното. Ползвайте мека светлина в детската стая за през цялата нощ. Не забравяйте, че и тишината може е да плашеща - детето може да е по-спокойно, ако ви чува от съседната стая. Звукът от телевизор или тиха музика в другата стая също може да е успокояващ.

• Гръмотевици и светкавици. Най-важното е да запазите собственото си самообладание. Коментирайте внезапните гръмотевици (които стряскат и самите вас) изречение от типа: „Виж, небето така празнува!”. С други думи дори и на самите вас да не ви се нрави бурята, изиграйте, че ви е приятна.

• Оставането сам. Насърчавайте детето да си ляга със „специална” играчка, която не само му е любима, но има и скрити сили, които ще го пазят през нощта. Уверете го, че вие сте съвсем наблизо и ще се появите веднага, щом детето има нужда. Ако детето плаче през нощта, веднага отидете да го успокоите, но не се застоявайте и не правете голяма драма от случката.

• Силни шумове. Ако детето ви се страхува от тях, разбира се, най-добре е да наблюдавате новогодишната заря от прозореца си, при това добре затворен, за да смекчи звука максимално.

 

 

Последна редакция Понеделник, 14 Януари 2013 15:33
blog comments powered by Disqus

miniland

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини