Baner 600x80
Понеделник, 31 Декември 2012 11:17

Защо сурвакаме?


zasto_survakame

Растящото любопитство на детето ви към света е безгранично. Особено около празниците онези любими въпроси, започващи със „Защо?”, няма изгледи да спрат. Най-простият отговор (също познат и като „измъкване”) обикновено е и най-лесната и за двете страни реакция. Понякога обаче поводът, а и настроението ви позволява да споделите истинската история, по начин, разбираем за малкия любопитко. И ако покрай приготовления за Нова година чуете въпроса „Защо сурвакаме?”, ето как може да отговорите:

Измъкването: За да съберем още подаръци и лакомства.

Но всъщност… Сурвакането е най-характерният за Нова Година български обичай, известен в цялата страна. По смисъл е пожелание за здраве чрез докосване със сурова (най-често дрянова) пръчка, и то именно в началото на годината. Сурвакарите са деца на възраст от 4-5 до 10-12 г. (някъде само момченца). Събрани на групички от по няколко деца, те обхождат домовете на своите близки и съседи, като започват от своя дом. Всяко дете носи свежо откършена и украсена пръчка, която има специално название - сурвакница, сурвачка, суровакница, василичарка и др. Нейната украса, свързана често с основния за даден район поминък, е разнообразна - преплетени клонки, нанизи от пуканки, разнообразни вълнени конци, малки кравайчета. Най-напред децата удрят с пръчка всеки член от семейството, като започват от най-възрастния, и честитят:
"Сурва, сурва година,
весела година,
зелен клас на нива,
голям грозд на лозе,
жълт мамул на леса,
червена ябълка в градина,
пълна къща с коприна,
живо-здраво догодина,
догодина, до амина."

снимка: www.parvolak.com

 

 

Последна редакция Четвъртък, 20 Декември 2012 11:23
blog comments powered by Disqus

miniland

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини