Baner 600x80
Вторник, 30 Октомври 2012 10:14

Изненадващи ситуации с малките палавници


iznenadvasti_situacii

В противоречие с липсата на натрупани знания, малкия палавник в дома ви е в състояние да направи и ви покаже неща, за които дори не и ви минало през ума, че са възможни. Става въпрос за онези „забавни” според страничния наблюдател ситуации, в които детето ви е главно действащо лице, а вие не знаете да плачете или да се смеете. Как да реагирате, когато детето ви е:

Опитало е от храната на кучето
Всичко ще е наред, ако детето ви не започне да ходи на 4 крака и да лае. Това, разбира се, е шега. Запазете спокойствие, ако то е изяло само няколко кръгчета от примамливата разноцветна кучешка храна. За щастие в нея няма вредни компоненти. Ако, все пак, количеството е по-голямо, ще се наложи промивка на стомаха. Затова е добре да заведете младият изследовател в най-близката болница, като не забравяте, че няма непосредствена опасност за здравето му.

Излязло е през зимата на балкона с мокра коса
Бързо приберете смелия си наследник и веднага сгрейте детето като го сложите в гореща вана, след което обуйте вълнени чорапи, почерпете го чай с лимон, сложете в леглото и завийте с одеало.

Глътнало дъвка
Няма да му навреди. Най-много да получи леко стомашно неразположение. Друг е въпросът, ако дъвките са няколко. Тогава могат да предизвикат запушване на стомашно-чревния тракт и е необходима помощ от хирурга.

Задържа дъха си
Това често се случва когато детето е раздранено. Ако е много инато, той ще продължи да го прави докато не му отмине, по този начин тялото доставя кръв и кислород до мозъка. Това не трябва да трае повече от няколко секунди и детето трябва да си поеме въздух отново. Ако това продължи повече от 5 до 10 секунди, незабавно се обадете на Бърза помощ.

Отчупи парче от зъба си или го разклати
Често се случва при падане или удар да се разклати някой зъб. В повечето случаи той се намества от самосебе си. Най-добре е да се свържете със стоматолога си, за да може той да установи дали няма някаква по-сериозна вътрешна травма. Дори ако детето не изпитва болка, зъболекарят може да открие неща, които са невидими с просто око. Меджувременно, ако венецът започне да кърви, попийте го с марля и я задръжте леко притисната за няколко минути (или докато кървенето спре). С лед може да туширате оттока. Малко сладолед или ледени близалки също вършат чудесна работа, а и ще отвлекат вниманието на дребосъка от на болката.

 

Последна редакция Вторник, 30 Октомври 2012 10:18
blog comments powered by Disqus

miniland

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини