Baner 600x80
Вторник, 04 Септември 2012 11:30

Чудовища и кошмари


chudovista_i_koshmariНе се изненадвайте ако изведнъж въображението на малкото ви човече поеме към „тъмната” страна на нещата. Колкото и да му обяснявате, че чудовища не съществуват, то може да продължи да вярва в тях или пък да си въобрази как неодушевени предмети изведнъж оживяват, обикновено по тъмно.

Защо се случва
Приближавайки 3-годишна възраст, повечето деца навлизат в един вълшебен свят, в който измислянето на история става част от ежедневието. Фантазиите и творческото мислене се събуждат в детското съзнание. Времето за игра се превръща в „мястото”, където мечтите се сбъдват и приказките оживяват, а децата се учат да се преструват и да „влизат” във фантазиите си. Този нов свят обаче е населен както с герои, така и със злодеи, има добри магьосници, но има и чудовища. С развиване на въображението деца, които до момента никога не са имали проблеми с тъмнината, започват да се ужасяват от нея.

Как да реагирате
Започнете с истината.
Винаги припомняйте, че чудовища не съществуват. Вярно е, че детето ще има нужда от време, за да ви повярва, но не пропускайте да го казвате. Едновременно с това опитайте да опознаете страха на детето си. Убедете го, че сте на негова страна и може да разчита на подкрепата и защитата ви. Когато детето повярва, че се отнасяте към проблема му сериозно, то ще ви почувства по-близки и ще е по-склонно да работите заедно за преодоляването му.
Прочетете весела приказка.
Така ще създадете приятна атмосфера преди сън. Когато негативните мисли преди сън отсъстват, обикновено и кошмарите липсват.
Използвайте нощни лампи.
Меката светлина ще помогне на детето да се увери само, че стаята му е „чиста” и чудовища няма (или поне са се скрили добре). Опитайте да подреждате мебелите в детската стая така, че да няма големи затъмнени в сянка участатъци. Или снабдете дребосъка с джобно фенерче, с което може да провери какво се крие в сенките, преди да заспи.
Винаги „проверявайте” под леглото.
За спокойствието на дребосъка е добре да проверявайте стаята му за чудовища преди сън. Важно е да изглежда „истинско”. Ефектът е сигурен, когато проверката прави смелият татко.
Предложете защита.
Може да използвате дори воден пистолет, за да прогонвате чудовището, когато дребосъкът сподели къде точно е то. Вълшебната пръчка в правилния момент и на точното място също върши чудеса. Също така може да поставите на пост до леглото на детето бдително мече или достатъчно отговорна кукла. Обяснете на детето, че ако то тропне с крак например, те ще изчезнат – покажете му и „докажете” тезата си. „Спреят против чудовища и призраци” също е добра идея – бутилка от спрей, пълна с вода, „наистина” плаши всички неканени гости в детската стая. Детските книги са пълни с идеи за решението на подобни проблеми. Класическите приказки често илюстрират храбростта на дете, което побеждава зли магьосници или чудовища.
Обсъждайте странните сънища.
Ако детето ви се събуди от кошмар, бъдете до него и припомнете, че сънищата не са истински. Обсъдете конкретния сън, за да му помогне да осъзнае, че не е реален и да превъзмогне страховете си.

 

 

 

Последна редакция Вторник, 04 Септември 2012 11:39
blog comments powered by Disqus

miniland

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини