Baner 600x80
Понеделник, 30 Юли 2012 09:02

Без страх във водата


bez_strah_vuv_vodata_Не се учудвайте, ако по време на тазгодишната ви семейна почивка на море, порасналото ви дете внезапно открива, че се страхува от водата. Защо сега, след като до миналата година проблемът по-скоро е бил излизането то водата?

 

Между 3-тата и 5-тата си годинка децата преминават критична фаза от развитието си. Те вече не са малки неразбиращи дребосъци, които смело се хвърлят към всяка рискова ситуация, без да си дават сметка за опасността. В същото време обаче все още не познават добре собствените си способности и не им се доверяват, т.е. донякъде се досещат, че е възможно да не реагират особено адекватно в ситуация, която вече преценяват като опасна. Следователно е напълно логично в тази възраст малчуганът да започне взе по-отчаяно да се вкопчва във вас при всяко влизане във водата.

Как да реагирате?

• Преди всичко е важно да не приемате тази фаза като реален проблем: много страхливи малки плувци след време обожават водата. Достатъчно е намесата ви да се ограничи само в подхранване на увереността у малкото човече.

• В първите няколко дни след появата на внезапния страх е добре да оставите детето да се наслади на пясъка и да ограничи изследователските занимания извън водата, но в максимална близост до нея.

• След като възвърне част от смелостта си на брега, детето само ще пожелае да влезе „навътре” във водата.

• При всички положения е добре да избягвате всички внезапни „контакти” с водата – лека вълна на брега или пускане на детето в дълбокото. Дори и да е с пояс, детето може изведнъж да се уплаши отново до степен, в която не желае дори да доближи брега.

• Погрешно е да пришпорвате детето, както и да го сравнявате с останалите малки плувци. Така само ще подкопаете и без това нестабилната увереност на малкото човече.

• Най-ефективният метод е просто да демонстрирате, че във водата няма нищо страшно. Как да го направите? Влезте във водата бавно, с усмивка, без да изпускате от поглед дребосъка на брега. Спестете си изказвания от типа: „Виждаш ли – няма нищо страшно!”. Когато наистина няма, детето ще го усети само.

 

 

Последна редакция Сряда, 24 Октомври 2012 12:45
blog comments powered by Disqus

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини