Baner 600x80
Сряда, 11 Юли 2012 09:27

Трудни за обличане


trudni_za_oblichaneЧесто родителите се подготвят за истинска битка, когато наближи моментът за обличане на вече порасналото и все още малко човече. Ако си мислите, че на вас ви е най-трудно е добре да знаете, че има семейства, в които преобличането на малкия естет и „задържането” на дрехите върху него е почти целодневна борба. Подобно на повечето „спорни” ситуации, включващи малко дете, и тук невинаги проблемът е в самото обличане. В повечето случаи той е само част от веригата откази – да се храни, да си измие ръцете, да бъде учтиво и т.н. Тогава вероятно става въпрос за стремеж на детето не само към самостоятелност, но и към пълен контрол над всичко случващо се.

Проблем: Отказ от обличане/ събличане

Малките деца често проточват и забавят обличането с надеждата да отдалечат времето за лягане. Проблемът не е в дрехите. Повечето деца обожават да свалят дрехите си и да се разхождат голи из стаята. Това не означава, че не понасят дрехи върху себе си – просто се наслаждават на новопридобитите си умения като разкопчаване, събуване и събличане. На пръв поглед може да ви изглежда незначително, но ако оставите нещата така, скоро преобличането ще се превърне най-дългата част от ежедневието ви.

Решението: Избягване на конфликта/ Отстъпателна тактика

• Отделете повече време на детето за обличане. Вие може би се обличате за секунди и изобщо да не осъзнавате това като действие, но с вашия малчуган ситуацията е по-различна. Той се нуждае от повече време.

• Подгответе дрешките му още от вечерта и не му давайте голям избор какво да облече. Два варианта са му напълно достатъчни. На неговата възраст не е възможно да се прецени кое е удобно, а за чувство на стил не може и дума да става. Ако се оставите на неговата преценка, той със сигурност ще се почувства много красив, ако излезе на детската площадка чисто гол или с панталони обути на главата си.

• След навършването на третата годинка, може да предложите на детето три тоалета, като предварително ги подберете според случая и сезона.

• Окуражавайте детето да се облича само, като му давате лесни за изпълнение задачки. Поддържайте стимула му, като го хвалите при всеки успешен опит. Постарайте се обличането да се превърне в едно забавление, колкото и да ви изглежда нелепо.

• Ако обличането се превърне в тотален кошмар, придружен с крясъци и рев, преминете към по-сериозни мерки. Оставете детето за няколко минути и не го карайте да се облича, поговорете с него и му обяснете, че ако не си сложи дрехи няма да излезе на разходка или да седне на масата. Ако не се получи изчакайте и опитайте отново. Дори да ви отнеме часове, замислете се, че в последствие може би ще ви коства дни.

 

 

Последна редакция Сряда, 11 Юли 2012 09:32
blog comments powered by Disqus

miniland

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини